Hlavní obsah

Pětadvacet nejočekávanějších automobilových novinek roku 2022

Foto: Redakce Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Startuje nový rok 2022 a všichni do něj vstupujeme s mírným optimismem a nadějí, že už konečně bude líp. To platí i pro automobilky, které i přes všechny krize chrlí další a další novinky. Tady je 25 těch, na které se těšíme opravdu nejvíc.

Článek

Na současných trendech se nic nemění – prodejům stále vládnou crossovery a SUV všech možných velikostí a tvarů, do popředí zájmu začínají pronikat elektrifikované, nebo rovnou elektrické modely. Mezi nimi se ale najde i pár konvenčních aut, které rozhodně stojí za pozornost. Posuďte sami…

1. Alfa Romeo Tonale

Klíčový model Alfy Romeo se měl představit již loni, ale automobilka si na něm dává extra záležet, aby na náročném trhu uspěl (a taky jim do toho hodila vidle čipová krize). Na bedrech tohoto fešáckého sportovního crossoveru totiž leží budoucnost značky – bude z toho slavný comeback, nebo neslavný propadák? My věříme v to první…

Foto: Alfa Romeo

Čekání na tuhle krásnou alfu je skoro nekonečné

2. Audi A6 e-tron

Klíčovou novinkou pro letošní rok bude nová A4 (B10), která kromě verzí se spalovacím motorem dorazí také v elektrické verzi e-tron. Další čistě elektrickou novinkou bude velké SUV Q6 e-tron, ale nejvíc si slibujeme od elektrického sedanu A6 e-tron, který má být soupeřem pro Teslu. Koncept vypadal vážně fantasticky!

Foto: Audi

Velký elektrický sedan od Audi s dojezdem 600 kilometrů uvidíme již letos

3. BMW řady 7

Stejně jako konkurenční Audi, také BMW má pro letošek naplánovanou záplavu novinek – v první řadě novou řadu 7, vlajkovou loď bavorské automobilky, která se má představit i v čistě elektrické verzi. V produkční verzi se představí také mastodont XM, fanoušci rychlosti se mohou těšit na rodinnou stíhačku M3 Touring a kompaktnější sporťák M2.

Foto: BMW

Vlajková loď BMW bude dostupná také v čistě elektrické verzi

4. Citroen C5X

Velký, pohodlný, avantgardní Citroën je zpět! Už je to deset let, co šel ladný C6 pod drn, nyní se ale jeho duch vrací v podobě houpavého, okázalého crossoveru (sedany už lidi nekupují, však víte) – bude k němu historie vlídnější?

Foto: Citroën

Nová vlajková loď Citroënu letos dorazí na trh. Nezklame nás?

5. Dodge eMuscle

Že správný americký muscle car potřebuje pod kapotou pořádně velký osmiválec? Dodge si myslí, že se obejde i bez něj, pokud bude dost rychlý a dokáže spálit sadu gum na počkání. První elektrický muscle car se letos ukáže ve formě konceptu, na silnici ho uvidíme nejspíš už v roce 2024. Budoucnost je tady! Bude stát za to?

6. Ferrari Purosangue

Zatím každé automobilce sázka na SUV vyšla – Porsche, Maserati, Bentley, Rolls-Royce, dokonce i Aston Martin nebo Lamborghini. Letos se přidá také Ferrari, a i když starý pan Enzo bude nejspíš rotovat v hrobě, tohle auto bude zaručený prodejní hit. Bude to ale pravé Ferrari?

7. Fiat Panda

Fiat nutně potřebuje vedle fešáckého mini 500 (a s přimhouřenýma očima i Tipa) další bestseller – a tím se má stát nová Panda. Její vzhled naznačil osobitý koncept Centoventi a jeho platforma CMP pochází od úspěšných modelů 208/Corsa (což znamená konvenční pohony i elektrickou variantu), takže by to mohlo klapnout. Vždyť Fiat v malých autech vždy exceloval!

Foto: Fiat

Nová Panda bude vycházet z konceptu Centoventi, nabídne i čistě elektrickou verzi

8. Honda Civic

Jedenáctá generace bestselleru jménem Civic pro nás už není žádným velkým tajemstvím, vždyť se loni kompletně představila ve verzi pro americký trh. Připomeňme, že dorazí v druhé půlce roku a pouze s hybridním pohonem převzatým z nového crossoveru HR-V. A když jsme u toho, s tím se také chceme svézt co nejdříve…

Foto: Honda

Nová generace Civicu už není žádným tajemstvím. Ale jak se bude lišit evropská verze od té americké, to ještě nevíme

9. Hyundai Ioniq 6

Rodina elektromobilů Ioniq se po úspěšné pětce rozšíří o šestku, elegantní sportovní sedan, který jsme už mohli vidět jako koncept. Sériová verze se mu bude nejspíš hodně podobat, technika by měla vycházet z Ioniqu 5. Na zbytek informací si musíme počkat. Na dveře už také klape čtvrtá generace populárního modelu i30 – převezme odvážný design Tucsonu a Bayonu?

Foto: Hyundai

Po hranaté pětce přejde nová šestka k oblinám

10. Ineos Grenadier

Duchovní nástupce drsného původního Defenderu letos oficiálně vstoupí na trh. My jsme se už setkali s prototypem a vážně nás dostal, takže všichni off-roadoví nadšenci, jděte si rovnou stoupnout do fronty, ať se na vás dostane!

Foto: Dajbych

Grenadier bude typický drsný off-road, který překoná každou překážku

11. Kia EV7

Druhá generace modelu Niro (dostupného jako HEV, PHEV nebo čistý BEV) vypadá k nakousnutí, ale ještě o trochu víc nás láká velké rodinné SUV pojmenované prostě EV7. Naváže na úspěšný model EV6?

Foto: Kia

Rouška tajemství z nového elektromobilu spadne již letos

12. nástupce Lamborghini Aventador

Aventador slouží již od roku 2011 a letos předá žezlo svému nástupci. Ten bude mít stále ostře řezaný vzhled, řádně rozdivočelou náturu díky uprostřed uloženému V12, motor však bude zcela nový a bude využívat elektrického dopingu (nejspíš v podobě plug-in hybridu). Nepochybujeme, že to bude další býk hodný svého rodokmenu.

13. Lotus Emira

Lotus vstupuje do zcela nové éry – finišuje vývoj elektrického supersportu s výkonem 2 000 koní, připravuje sportovní SUV (aby si zajistil budoucnost), kredibilitu má však na starost sportovní kupé Emira navržené podle původního receptu Colina Chapmana – vzrušující design, hravé jízdní vlastnosti a nějaká ta lehkost k tomu.

Foto: Lotus

Emira je pro Lotus rozloučením s érou spalovacích motorů

14. Maserati Grecale

Po supersportu MC20 ukáže Maserati další sportovní model – nástupce rychlého cesťáku Gran Turismo. Jenže z prodejního hlediska bude důležitější model Grecale, menší brácha SUV Levante. A Maserati nutně potřebuje, aby se tohle auto prodávalo jako teplé housky na krámě…

Foto: Maserati

Menší SUV Grecale je pro Maserati klíčový model

15. Mercedes-Benz GLC

Také Mercedes chystá hned několik elektrických novinek – sedan EQE jsme už viděli, k němu přibude EQE SUV a větší EQS SUV. Hlavně se ale můžete těšit na novou generaci oblíbeného SUV třídy GLC vycházející z velmi povedené současné třídy C.

Foto: Kolesa.ru

Nová generace GLC bude těžit z úspěchu třídy S a C

16. MINI Cooper

Čtvrtá generace obrozeného Mini již klepe na dveře, a pokud přemýšlíte, jak dokážou designéři znovu uchopit ikonický tvar a modernizovat ho, tak vězte, že to udělají velmi decentně. Ostatně co není rozbité, to nespravuj.

Foto: MINI

Nečekejte revoluci, tady se budou jen mírně obrušovat hrany

17. Opel Insignia

Opelu se po spojení s PSA (dnes v rámci skupiny Stellantis) daří mnohem lépe a na jeho autech je to znát – nová Corsa, Mokka nebo Astra jsou moc povedená auta. Nyní je na řadě velká Insignia, která však už dál nebude konvenční sedan/kombi, ale přemění se na crossover, takže bude trochu připomínat zapomenutý Signum. Snad se mu bude na trhu dařit o mnoho lépe…

Foto: Opel

Design nové Insignie bude vycházet z konceptu Monza

18. Pagani C10

Třetí model v historii automobilky Pagani, pokračovatel Zondy a Huayry, se široké veřejnosti ukáže již brzy. Očekávejte ještě větší výkon a vyšší rychlost, ještě preciznější úroveň řemeslného zpracování a ještě excentričtější design. Nedivte se ale, když Horacio rovnou oznámí, že je i přes cenovku kolem 60 milionů korun celá produkce již rozprodaná věrným zákazníkům, takže ty euromiliony budete muset poslat jinam.

Foto: Pagani

Novinka od Pagani už unikla v prvním náhledu. Líbí?

19. Porsche 911 GT3 RS

Jak chce Porsche vylepšit dokonalou 911 GT3 nové generace 992? Odpověď zní: aktivní aerodynamika. A my jsme vážně zvědaví, jak něco s takhle velkým křídlem zůstane přilepené k silnici, místo aby vzlétlo k oblakům.

20. Renault Austral

Nový elektrický Megane E-Tech je důležitý pro budoucnost značky v éře elektromobility, stejně jako menší bráška R5, který se letos ukáže ve své produkční verzi (konečně dostupný dospělý elektromobil?). Ale peníze na tahle dvě auta (a mnoho dalších) musí vydělat Austral, tedy nově pojmenovaný a o poznání propracovanější nástupce Kadjaru.

Foto: Renault

Jméno Kadjar už není dovoleno vyslovit, nyní je to Austral

21. Smart crossover

Smart se potácí nad hlubinou a nutně potřebuje velkosériový model – tím by se mohl stát nový rodinný crossover dostupný pochopitelně již pouze s elektrickým pohonem. Vyjde automobilce tato sázka na jednu kartu?

Foto: Smart

Nový model bude větší než obvykle, ale stále bude Smart

22. Škoda Enyaq Coupe iV

Už na konci ledna se ukáže kupé verze elektromobilu Enyaq iV, stylovější varianta s mírně lepším dojezdem díky propracovanější aerodynamice. Co ale Škodovka chystá dál? Na trh dorazí modernizovaný Karoq, nejspíš se také dočkáme faceliftu Scaly a čtvrtý Superb, chystaný pro rok 2023, by se letos mohl ukázat ve formě konceptu. Pokud covidová a čipová krize dovolí…

Foto: Škoda Auto

Nová verze elektromobilu Enyaq bude mít splývavou záď

23. Toyota bZ4X/Subaru Solterra

První bateriový elektromobil největší automobilky světa má podivné jméno, ale jinak jde o skutečně propracovaný crossover, který slibuje velký pokrok v mnoha oblastech. Na trhu se objeví také jako Subaru Solterra. Elektrických novinek od Toyoty však brzy uvidíme mnohem víc.

Foto: Toyota

První bateriová elektrická Toyota má být skutečně pokroková

24. Volkswagen ID.Buzz

Rodina elektrických vozů ID se letos rozroste hned o dva členy – jednak o velké SUV ID.6, které se již prodává v Číně, ale také o sympatický busík ID.Buzz, duchovního následovníka legendárního modelu T1, jenž dorazí v osobní i nákladní variantě. Premiéra již 9. března!

Foto: Volkswagen

Busík bude v nové elektrické podobě velký sympaťák

25. Volvo XC90 Recharge

Stejně jako byla minulá XC90 první autem nové éry, tato třetí generace skočí rovnýma nohama do éry elektromobility s designovým směrem naznačeným koncept Recharge. Očekávejte příjemné rodinné auto s luxusním nádechem, které bude jako první prémiovka pouze s elektrickým pohonem. Volvo své sliby o udržitelnosti myslí opravdu vážně!

Foto: Volvo

Velká, hranatá, pohodlná a… nově také čistě elektrické. Taková bude budoucí XC90

Tak to je pětadvacítka aut, o jejichž příchodu víme a těšíme se na něj. Ale věříme, že nás automobilky překvapí ještě mnoha neohlášenými modely a koncepty. O všech vás budeme detailně informovat, tak zůstaňte naladěni na Garáž.cz!

Jaká automobilová novinka roku 2022 vás zajímá nejvíc?
Alfa Romeo Tonale
25,4 %
Audi A6 e-tron
3,1 %
BMW řady 7
1,6 %
Citroën C5 X
3,2 %
Dodge eMuscle
1,1 %
Ferrari Purosangue
1,1 %
Fiat Panda
5,1 %
Honda Civic
1,9 %
Hyundai Ioniq 6
5,8 %
Ineos Grenadier
1,6 %
Kia EV7
1,2 %
Lamborghini Aventador nástupce
1,2 %
Lotus Emira
0,6 %
Maserati Grecale
0,7 %
Mercedes GLC
2,4 %
MINI Cooper
0,6 %
Opel Insignia
6,3 %
Pagani C10
0,5 %
Porsche 911 GT3 RS
1,2 %
Renault Austral
1,9 %
Smart crossover
0,4 %
Škoda Enyaq Coupe iV
10,7 %
Toyota bZ4X/Subaru Solterra
4 %
Volkswagen ID.Buzz
7,9 %
Volvo XC90 Recharge
10,5 %
Celkem hlasovalo 7231 čtenářů.

Reklama

Načítám