Hlavní obsah

Nový Superb, Kodiaq, Passat a mnoho dalšího: Horké automobilové novinky roku 2023

Foto: Redakce Garáž.cz

Po letech útrap a komplikací hledí automobilky do nového roku 2023 s mírným optimismem – všechno nebude sluníčkové, ale postupně by se vše mělo vracet do normálu. Tak pojďme být také mírně optimističtí a podívejme se, na jaká nová auta se letos můžeme těšit.

Článek

Možná se v nitru duše obáváte, že kvůli elektromobilům se už žádná normální auta letos ani neukážou, ale opak je pravdou, těch novinek poháněných spalovacím motorem totiž bude požehnaně!

Z přehledu jsme vyčlenili čistě elektrické a vyloženě sportovní novinky, které vám představíme ve zvláštních článcích.

Audi A6

Foto: Audi

Nová A6 bude designově blízká elegantnímu konceptu A6 e-tron a dorazí ve variantě sedan i kombi

Šestá generace modelu A6 již klepe na dveře a pro značku Audi bude přelomová – kromě spalovacího motoru nabídne i čistě elektrický pohon. Pravá Vorsprung durch Technik. Navíc to podle již odhaleného konceptu bude opravdu krásné auto… Letos bychom také poprvé měli vidět novou Q5, která dorazí na trh v příštím roce.

BMW řady 5

Foto: Kolesa.ru

Nová řada 5 by se mohla držet designově poměrně při zdi – na současné poměry značky BMW

Bavorští chystají záplavu novinek – na trh dorazí již představený über-super-SUV XM s mocným hybridním pohonem a také očekáváme facelift sourozenců X5 a X6 a konečně nejmenší SUV X1 dostane stylovějšího bratříčka označeného X2 ve stylu SUV-kupé. Hlavní novinkou však bude soupeř pro výše zmíněnou A6 – nová pětková řada. A ta také dorazí s mixem pohonů zahrnujícím kromě spalovacích a hybridních jednotek i čistě elektrickou variantu i5.

Citroën C4 X

Foto: Citroën

C4 X klame tělem – silueta evokuje čtyřdveřové kupé, postoj vozu však připomíná SUV. Výsledkem je skutečně nevšední crossover

Francouzská značka už svou nejočekávanější letošní novinku představila a s ní i všechny detaily. Na co se tedy už jen čeká, jsou dojmy za volantem – a za něj usedneme již za pár dní, takže se těšte na detailní zprávu o tom, jak zvýšená C4 X působí, jak jezdí a jak se řídí.

Ford Ranger Raptor

Foto: Ford

Ranger Raptor je správný terénní drsňák

Ford si na letošek nachystal příchod nového Rangeru, neúnavného dělníka s civilizovaným vychováním. Sourozencem od VW jsme se již svezli a moc se nám líbil, takže od Rangeru očekáváme jen to nejlepší. A nejvíc se těšíme na drsnou verzi Raptor se šestiválcem, která na trh dorazí jako první. Na evropském trhu by se taky mělo objevit pár kusů velkého drsňáka jménem Bronco – pokud vás zajímá, hned utíkejte k prodejci, ať na vás nějaký exemplář zbude.

Honda CR-V

Foto: Honda

Stejně jako Civic, tak i CR-V se zase o kousek posunulo směrem k prémii

Klíčový model Hondy se již představil v americké verzi, na evropskou se ještě čeká, ale nejspíš se nebude moc lišit. Což je dobře, protože nové CR-V vypadá skvěle zvenku i uvnitř, navíc bude mít povedený hybridní pohon ze Civicu, který nás vyloženě nadchnul. Věříme, že CR-V si vyslouží podobné hodnocení.

Hyundai Santa Fe

Foto: Kolesa.ru

Takhle nějak by mohlo vypadat nové Santa Fe. Co na něj říkáte?

Hyundai si na letošek připravil úplnou záplavu novinek – ukáže modernizované modely i10, i20 a i30, BayonTucson, k tomu dorazí úplně nová Kona, kterou jste u nás již mohli vidět. Hlavní novinkou však bude zcela nové velké SUV Santa Fe, které oproti minulé generaci vsadí tentokrát místo oblin na hrany a bude si hrát na drsňáka. Charakter luxusního rodinného auta by však měl zůstat.

Lexus RX

Foto: Lexus

Nové RX prémiové konkurenci hodně zamotá hlavu

Nejprodávanější model značky Lexus přijíždí ve své páté generaci, která je ještě luxusnější, propracovanější a modernější. Krátce jsme už mohli usednout za jeho volant a moc se nám líbil – uvidíme, jak se letos předvede na českých silnicích. Tušíme ale, že nás nezklame…

Mazda CX-60

Foto: Lukáš Volšický

CX-60 je moc krásné auto, ale tušíme, že s šestiválci bude ještě o kus lepší než PHEV pohonem

Mazdu CX-60 jsme už také vyzkoušeli, ale zatím jen s plug-in hybridním pohonem, který nás příliš nenadchnul. Letos ale dorazí benzinový a naftový šestiválec, se kterým bude CX-60 nejspíš ještě o kus lepší. Ke konci roku Mazda také představí na stejné platformě stojící, ale větší (sedmimístné) SUV CX-80.

Mercedes-Benz GLC

Foto: Mercedes-Benz

Nové GLC bude uhlazenější, pohodlnější a napěchované moderní technikou

Začátek letošního roku bude pro Mercedes ve znamení nového GLC, nejprodávanějšího modelu značky. Už za pár týdnů usedneme za jeho volant, abychom vám podali zprávu, jestli je stejně povedený jako jeho předchůdce. Novinek s třícípou hvězdou však bude víc, kromě faceliftu třídy A a B to bude především zcela nová třída E, která půjde přímo proti nové A6 a řadě 5. Na rozdíl od nich však nebude mít elektrickou verzi, na to má Mercedes jinou strategii.

Mitsubishi ASX

Foto: Mitsubishi

Upřímně jsme od Mitsubishi čekali víc snahy než je přelepení znáčků Renaultu svými

Minulé ASX bylo v Česku velice oblíbené, protože šlo o jednoduché, ale velmi schopné a praktické auto. Jeho nástupce půjde ale spíš cestou líbivosti a místo terénu se bude lépe cítit ve městě. Na tom by v zásadě nebylo nic špatného, kdyby se však u Mitsubishi nerozhodli nalepit své tři diamanty na kapotu Renaultu Captur

Nissan X-Trail

Foto: Nissan

Nový X-Trail se Nissanu povedl

Dalším novinkovým SUV, kterým jsme se už svezli, je v pořadí již čtvrtý X-Trail. Tentokrát se vrací k hranatým tvarům, a především přechází na pokrokový hybridní pohon, který funguje prakticky jako „elektromobil na benzin“ (známe ho už z Qashqaie, kde funguje na výbornou). Moc se nám líbil a vám se bude líbit určitě taky.

Opel Astra ST

Foto: Opel

Astra letos dorazí na trh v karosářské variantě kombi i s čistě elektrickým pohonem

Na začátku roku nám Opel konečně naživo ukáže kombi verzi Astry s přídomkem Sports Tourer (objem kufru 608 až 1 600 litrů), což bude na českém trhu jistě důležitější novinka než čistě elektrická Astra. Těšit se ale můžeme také na modernizovanou Corsu a především na nástupce velké Insignie, který ve své nové generaci přijme podobu módního crossoveru.

Peugeot 408

Foto: Peugeot

Dalším sexy modelem ve flotile Peugeotu je SUV-kupé 408

Rok 2023 odstartuje Peugeot uvedením svého SUV-kupé jménem 408 na trh, jeho český ceník ostatně už známe. Zároveň ale také finišuje vývoj zcela nové generace 3008, která si půjčí design a techniku právě od 408 a také od nedávno představené nové generace 308 – a to včetně EV verze doplňující plug-in hybrid a benzinové motory.

Range Rover Sport

Foto: JLR

Range Rover Sport se nebojí žádného dobrodružství

Nový Range Rover jsme si zamilovali a jeho verzi Sport jsme už také viděli, letos se s ní ale poprvé svezeme – a tušíme, že nebudeme zklamaní. Má mít totiž všechny vychytávky velkého Range Roveru, trochu sportovnější jízdní vlastnosti a navíc bude k dispozici v praktičtější sedmimístné verzi.

Renault Austral

Foto: Renault

Austral je pohledné a propracované SUV

Letošní rok bude pro Renault především ve znamení SUV Austral, které má konečně dost stylu i propracovanosti, aby se mohl v tomto segmentu uchytit (rovnou můžete mrknout na jeho ceník). Další novinkou Renaultu bude facelift crossoveru Captur, který v daném segmentu patří k nejprodávanějším vozům – modernizace by mu měla pomoci si tento post udržet.

Subaru Crosstrek

Foto: Subaru

Už se nejmenuje XV, ale Crosstrek – v jádru je to však stále to samé auto

Po novém ForesteruOutbacku přichází další generace oblíbeného XV, které se od letoška bude jmenovat Crosstrek (toto jméno už dříve neslo za oceánem). Zachovalo si původní platformu, takže rozměrově povyrostlo pouze opticky, ale přináší osvědčená (a k dokonalosti vypiplaná) řešení a modernější techniku, včetně motoru e-Boxer.

Suzuki Swift

Foto: SRK Designs

Jedna z možných podob nového Swiftu

Na dveře již klepe nová generace mrňouse od Suzuki – což je dobře, protože většina automobilek tento segment už dávno opustila. Neočekávejte žádné radikální změny konceptu, spíš stylovější design a modernější techniku – možná již s elektrifikovanými pohonnými jednotkami, možná dokonce s hybridem, ale určitě ne s čistě elektrickou verzí.

Škoda Superb a Kodiaq

Foto: Kolesa.ru

Škoda si designovou vizi nového Superbu žárlivě střeží, takže se o jeho podobě můžeme jen dohadovat – tohle je jedna z možných verzí od nezávislých grafiků

Škodovku čeká také velký rok hned se dvěma velkými odhaleními – novou generací SuperbuKodiaqu. Vlajkové modely by si měly udržet svůj statut, ale jsme zvědaví, jak do jejich tvarů promluví nový designový jazyk Škoda. Vedle klasických pohonných jednotek očekávejte u obou vozů také modernizovaný plug-in hybrid. V průběhu roku také poprvé uvidíme faceliftovanou ScaluKamiq, které dorazí na trh až v příštím roce.

Toyota C-HR

Foto: Toyota

Koncept naznačil, že nové C-HR bude svým designem znovu rozdělovat názory

Prazvláštní crossover od Toyoty, který buďto milujete nebo nesnášíte, přijíždí ve své druhé generaci – a její design bude také rozdělovat názory. Její tvář bude sjednocená s novým Priusem a stejně tak C-HR použije i jeho hybridní pohon (dost možná rovnou v plug-in hybridní variantě). Elektrická varianta je také jistotou, ale uvidíme, jestli na rozdíl od předchůdce dorazí i do Evropy. Další detaily se dozvíme již brzy.

VW Passat a Tiguan

Foto: Kolesa.ru

Takhle by podle nezávislých grafiků mohl vypadat nový Passat. Co na něj říkáte?

Volkswagen v polovině roku přinese na český trh dlouho vyhlížený Amarok, ale důležitější evropskou novinkou bude nový PassatTiguan, technicky spřízněné modely s novým Superbem a Kodiaqem. Spekuluje se o tom, že kvůli omezení vzájemné konkurence se Passat bude nabízet jen jako kombi a Superb jako liftback, ale to zatím automobilky nepotvrdily (ani nevyvrátily). Další novinkou bude modernizovaný Golf, který by měl napravit některé ergonomické a materiálové přešlapy původní osmé generace.

Tak toto jsou hlavní automobilové novinky roku 2023 – na kterou se těšíte nejvíc?

Na jakou novinku roku 2023 se těšíte nejvíc?
Audi A6
13 %
BMW řady 5
5,2 %
Citroën C4 X
1,6 %
Ford Ranger Raptor
3 %
Honda CR-V
4,3 %
Hyundai Santa Fe
10,5 %
Lexus RX
1,1 %
Mazda CX-60
2,5 %
Mercedes-Benz GLC
1,8 %
Mitsubishi ASX
0,6 %
Nissan X-Trail
1,1 %
Opel Astra ST
1,3 %
Peugeot 408
1,5 %
Range Rover Sport
1,2 %
Renault Austral
1,2 %
Subaru Crosstrek
1,5 %
Suzuki Swift
1 %
Škoda Superb a Kodiaq
38,6 %
Toyota C-HR
2,2 %
Volkswagen Passat a Tiguan
6,8 %
Celkem hlasovalo 10337 čtenářů.

Reklama

Načítám