Hlavní obsah

Bez Škodovky, zato s čínským překvapením: Nejlepší auta roku 2022 podle Garáže

Foto: Redakce Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako každý rok i letos jsme důkladně otestovali desítky nových aut – a na rovinu, žádné nezklamalo. Ale těch, které se nám skutečně líbily, které nám uvízly v paměti nebo které bychom si přáli mít v garáži, těch bylo jen několik. A tady je všechny máte v jednom uceleném seznamu.

Článek

Kolem finální nominace bylo samozřejmě spousta hádek, a padla dokonce i jedna facka, ale nakonec jsme to dali dohromady a nyní vám můžeme představit desítku vyvolených – raději v abecedním pořadí, protože bitvu o volbu jediného krále by nejspíš někteří členové redakce odnesli na životě.

BMW X1

Foto: Lukáš Kukla

Poctivá prémiovka, která je zároveň praktická a nestojí nesmysl

První příjemné překvapení loňského roku! První generace X1 nebyla nic extra, druhá byla povedená, ale při návrhu této třetí už BMW přesně vědělo, co dělá – nová X1 je tak ukázkově prémiová, zároveň také nečekaně praktická, a přitom překvapivě dostupná, takže vlastně představuje výbornou nabídku.

Ford Bronco

Foto: Tomáš Kopečný

Ford Bronco Wildtrak je poctivý terénní drsňák, navíc ho můžete komplet odstrojit a užívat si čerstvého vzduchu

První jízdy s novým Fordem Ranger Raptor nám unikly jen o chlup, jinak bychom tu psali nejspíš o něm, ale Bronco ze stejné stáje si uvedení mezi nejlepší auta roku rozhodně také zaslouží. Ford oživil svou terénní legendu ve velkém stylu, a především s obrovskou láskou k originálu, která z nového auta vyloženě čiší. Takovým autem je pak radost jezdit…

Honda Civic e:HEV

Foto: Lukáš Volšický

Líbí se nám na pohled, ale ještě víc nás baví ho řídit

Jestli se nám v redakci nějaké auto zarylo pod kůži, tak to byl nový Civic. Vypadá krásně zvenku i uvnitř, je skvěle vybavený a hezky se s ním žije, jeho inovativní hybridní pohon funguje moc příjemně a efektivně – ale především se Civic řídí pořád stejně skvěle a jezdí jako z partesu! Civic není jen nejlepší Honda dneška, ale také jedno z nejlepších aut, jaké si momentálně vůbec můžete koupit.

Hyundai Staria

Foto: Lukáš Kukla

Staria je „kosmické“ MPV s tělem dodávky a duší osobáku

„Osobní dodávka“ od Hyundai způsobila poprask nejen svým odvážným sci-fi designem, ale také důkladnou propracovaností – platforma ze Santa Fe, interiér z Tucsonu, spousta moderních technologií a komfortních prvků, k tomu poctivý diesel a možnost volby pohonu všech čtyř kol, to vše za rozumný peníz. Co víc si přát? Snad jen větší variabilitu sedadel, ale to Starii odpustíme.

Lexus NX

Foto: Lukáš Kukla

Lexus NX patří k nejlepším prémiovým SUV

Japonský Lexus většinu času marně dotahoval své německé prémiové konkurenty, ale to už neplatí! Střední SUV NX je v nejnovější generaci zcela srovnatelné a v lecčems své soupeře dokonce předčí – má velmi vkusný, přitom osobitý design, infotainment se konečně příjemně ovládá a na povedené hybridní pohony (jeden se nabíjí pouze za jízdy, druhý umožňuje nabití ze zásuvky) nemají Němci adekvátní odpověď.

MG ZS

Foto: Tomáš Kopečný

Český sen pochází z Číny s logem britské značky

První čínské auto, které vám můžeme s klidným srdcem doporučit. Vážně! Crossover od „britské“ značky s čínskými kořeny se svým zpracováním, výbavou i cenovkou trefuje přesně do prostoru mezi Dacii a Škodovku – je tedy dost civilizované, přitom nestojí majlant. Jestli něco český trh v dnešní době potřebuje, jsou to přesně tahle auta. I když pocházejí z komunistické Číny…

Nissan X-Trail

Foto: Nissan

Nissan X-Trail je opravdu povedené rodinné SUV s velmi chytrým hybridním pohonem

Nový X-Trail si nejspíš nezamilujete na první pohled nebo hned po prvním svezení. Takhle on nefunguje. Ale dejte mu chvilku času a uvidíte, že se vám zaryje pod kůži. Je totiž sympatický takovým tím nenápadným způsobem – má všechnu výbavu, kterou budete potřebovat, nabídne životní prostor až sedmi pasažérům, jezdí moc příjemně a jeho inovativní hybrid vám přinese zážitek z jízdy elektromobilem, ale s komfortem rychlého načerpání paliva na benzince. Čím víc s ním budete jezdit, tím ho budete mít raději. Prostě správný rodinný přítel.

Opel Astra/Peugeot 308

Foto: Lukáš Kukla/Lukáš Volšický

Podobnost obou aut není čistě náhodná

Velká bitka proběhla při volbě mezi Astrou a 308 – část redakce vychvalovala sexy styl Peugeotu, druhý tábor zase preferoval propracovanou „normálnost“ Astry. Abychom zabránili krveprolití, nominovali jsme obě auta, protože technicky jsou prakticky stejná a jezdí podobně, takže volit budete čistě podle vkusu. Ani v jednom případě neuděláte chybu, tahle dvojčata se vážně povedla!

Range Rover

Foto: Vojtěch Růta

Moc lepších aut než Range Rover na automobilovém trhu neexistuje

Čekali jsme to, ale stejně jsme byli překvapení – Range Rover ve své páté generaci potvrdil, že patří mezi automobilovou šlechtu. Vlastně když uvážíte šíři jeho schopností, tu lehkost, s jakou kombinuje komfort luxusní limuzíny s neskutečnou terénní průchodností, tak jde o – a my se to nebojíme říci – nejlepší auto na světě!

Renault Austral

Foto: Renault

Stane se Austral prvním komerčně úspěšným crossoverem? Držíme palce!

Francouzská automobilka na poli crossoverů zatím neměla moc štěstí, ale povedený Austral by to měl změnit. Radikálně! Je totiž po všech stránkách povedený, vysoce moderní a propracovaný, příjemně se řídí a vypadá tak atraktivně, že si ho spousta zákazníků zamiluje hned na první pohled. To by mělo k vytouženému komerčnímu úspěchu stačit.

Které z námi vybraných aut byste chtěli zaparkovat ve své garáži? Klikejte v naší anketě, případně se vyjádřete v diskusi pod článkem.

Které auto roku 2022 je podle vás tím nejlepším?
BMW X1
10 %
Ford Bronco
6,4 %
Honda Civic
26 %
Hyundai Staria
5 %
Lexus NX
4,1 %
MG ZS
14,8 %
Nissan X-Trail
3,7 %
Opel Astra/Peugeot 308
4,9 %
Range Rover
20,4 %
Renault Austral
4,7 %
Celkem hlasovalo 4940 čtenářů.

Reklama

Načítám