Hlavní obsah

Řidičské BMW, stylová Kia i MPV od VW: Nejlepší elektrická auta roku 2022

Foto: Redakce Garáž.cz

Elektrická ofenzíva nabírá na síle! Příjemné zjištění však je, že zatímco dříve šlo o především o prémiové technologické demonstrátory s astronomickou cenovkou, čím dál častěji začínají automobilky představovat elektromobily praktické a (relativně) dostupné. K opravdu lacinému, široce použitelnému elektromobilu máme však stále dost daleko…

Článek

Zatímco dříve byla testovací auta na elektřinu (ať už PHEV, nebo rovnou EV) výjimkou, dnes jimi jezdíme stále častěji. A věru není to špatné svezení! Všechny výhody elektrifikovaných aut vám tu nebudeme opakovat, stejně jako nebudeme zabředávat do nevýhod. Stále však platí, že to určitě nejsou auta pro všechny, ale pouze pro ty, co je dokáží správně využít (a co si je mohou dovolit).

Elektrických novinek jsme letos vyzkoušeli opravdu hodně a stejně jako u nových aut žádná vyloženě nezklamala (ačkoliv nějaké ty méně povedené kousky by se našly). V první řadě musíme zmínit českého zástupce v podobě Škody Enyaq iV, která se letos představila v atraktivní variantě kupé a nejvyšší výkonové verzi Enyaq RS iV, kterou posléze následovalo také běžné SUV. Stejnou techniku můžete mít i ve verzi od Volkswagenu v podobě modelů ID.4 GTX a ID.5 GTX, ale upřímně, Škodovka nám byla sympatičtější. Dalším koncernovým přírůstkem je prémiová Cupra Born, která sází více na styl. Ford zase uvedl nejsilnější a nejrychlejší variantu svého Mustangu Mach-E pojmenovanou GT. Elektrická revoluce začala také u Volva v podobě C40 Recharge, u Nissanu s modelem Ariya a u Toyoty se Subaru a jejich dvojčaty bZ4X a Solterrou. Zajímavou variantou je nová Kia Niro, která vám stejně jako předchozí generace umožní vybrat, jak moc elektrifikace ve svém životě potřebujete.

Ale nyní se pojďme podívat na ta skutečně nejlepší elektrická auta loňského roku:

BMW i4

Foto: Lukáš Volšický

BMW i4 M50: Elektromobil, který vás bude bavit řídit

Upřímně model iX v nejvyšší variant M60 nám svou opulencí obrazně řečeno vyrazil dech… ale i4 nám ho vyrazila doslova. BMW vzalo povedenou platformu pro jedno z řidičsky nejpříjemnější aut se spalovacím motorem a vmáčklo do ní elektrický pohon – a výsledkem je nejpříjemnější elektromobil pro nadšené řidiče (za který nemusíte dát čtyři miliony jako u konkurence). BMW i4 je nejen rychlé, ale také se skvěle ovládá a za volantem vás skutečně pobaví, přitom funguje stejně excelentně i jako komfortní limuzína. Zcela po právu se v ČR stalo autem roku a u nás si vavříny vysloužilo také.

Kia EV6

Foto: Lukáš Kukla

Designově neobvyklé auto s jasně čitelným řidičským charakterem

Pokud chcete důkaz, že ani elektromobily nebudou stejné, stačí se podívat na EV6 (mimochodem úřadující Evropské auto roku) a její dvojče Ioniq 5 – zatímco Hyundai je pojízdným obývákem, ve kterém se raději vezete než řídíte, Kia je naopak pravým řidičským autem, které pod vámi ožívá a umožní vám užít si každou zatáčku. Už se nemůžeme dočkat svezení s 585koňovou verzí GT!

Mercedes EQB

Foto: Lukáš Kukla

Pohledné, ale především neobyčejně praktické SUV na elektřinu

KONEČNĚ skutečně praktické elektrické auto! SUV GLB je samo o sobě velice přátelské k rodině (která může mít až sedm členů), pro jeho elektrickou verzi EQB to platí rovněž a možná ještě ve větší míře, protože každodenní popojíždění a dálkové cestování zvládá ještě s větším přehledem a klidem na palubě. Mercedes EQB si velmi snadno oblíbíte, stejně jako se to stalo nám.

Renault Megane E-Tech

Foto: Lukáš Kukla

Elektrický Megane je jednoznačně lepší než jeho předchůdce se spalovacím motorem

Renault všechny překvapil, když oznámil brzké ukončení života Meganu se spalovacím motorem a jeho přímou náhradu elektrickou verzí. Jenže pak jsme se s ní svezli a pochopili – tohle auto se totiž moc povedlo! Počínaje stylovým designem zvenku (koncepce praktického hatchbacku s módními prvky crossoveru) i uvnitř, integrací povedeného prostředí Google Android a efektivitou jeho elektrického pohonu, který francouzská značka cizeluje už celou dekádu. Proto bychom mu dali přednost před konkurencí.

Volkswagen ID.Buzz

Foto: Volkswagen

ID.Buzz je sympaťák na první pohled, na ten druhý odhalíte jeho neobyčejnou praktičnost a pohodlí

U VW se dlouhé roky snažili oživit svou další designovou ikonu a nyní se jim to podařilo – a velmi úspěšně! ID.Buzz je moc sympatické a propracované pětimístné MPV, které se postupně objeví v celé řadě dalších variant (delší sedmimístné uspořádání, výkonnější GTX, obytná verze), o užitkové variantě Cargo ani nemluvě. Tohle je rodinné MPV, které budete opravdu chtít!

Které elektrické auto roku 2022 se nejvíce líbilo vám? Klikejte v naší anketě, případně se vyjádřete v diskusi pod článkem.

Které elektrické auto roku 2022 je podle vás tím nejlepším?
BMW i4
20,7 %
Kia EV6
42,4 %
Mercedes-Benz EQB
11,4 %
Renault Megane E-Tech
12,1 %
Volkswagen ID.Buzz
13,4 %
Celkem hlasovalo 290 čtenářů.

Reklama

Načítám