Hlavní obsah

Škodovka s nejdelším dojezdem? Zkusili jsme, kolik kilometrů zvládne naftový superb na jednu nádrž

Foto: Lukáš Kukla

Dojezd. To je to, co mnohé lidi zajímá, a to zejména ke vztahu k elektromobilům. Vozy na baterky však necháme teď spát a koukneme se na to, kolik kilometrů v reálném světě zvládne ujet na jednu plnou nádrž Škoda Superb s dvoulitrovým turbodieselem a manuálem. Přiměřenou jízdou, bez závodění, ale také bez „ekologického loudání“.

Článek

Mezi námi motoristy jsou zkrátka jedinci, kteří na vznětové motory nedají dopustit, ať už z přesvědčení nebo kvůli práci. Ono totiž není problém, aby ti nejintenzivnější šoféři zvládli najet klidně ke stům tisícům kilometrů ročně, což mnozí lidé nedokážou ani za padesát let.

Foto: Lukáš Kukla

Dieselové motory jsou pro mnohé uživatele nenahraditelné

Mýty o tom, že vysoké nájezdy autům spíš škodí, byly už vyvráceny, neb velmi podstatný je především pravidelný servis. Jenže když hodně jezdíte, tak nechcete stát každých 300 kilometrů na pumpě a tankovat, proto se nabízí zvolit optimální auto.

Testovali jsme, jestli takovým vozem může být Superb liftback s dvoulitrovým turbodieselem 110 kW a šestirychlostním manuálem, který se díky 66litrové nádrži a normované spotřebě 4,7–5,2 litru na sto uchází o titul škodovky s nejdelším dojezdem. Vůz jsme vyzkoušeli v reálném prostředí, bez závodění, avšak také bez loudavého stylu à la „eko rallye“.

Učit se, učit se, učit se

Vycházíme tedy z toho, že papírově auto slibuje dojezd 1 269 až 1 404 km na jedno natankování, což je změřeno pomocí metodiky WLTP, která sice není úplné sci-fi jako předchozí NEDC, nicméně stále kalkuluje s optimálními podmínkami.

Foto: Lukáš Kukla

Základní naftový Superb s manuálem slibuje dojezd na jednu nádrž 1 269–1 404 km

No a takové podmínky během chladného podzimního testování rozhodně nenastaly, přičemž zkoušený Superb o provozní hmotnosti 1 575 kg dostal navíc velká 18palcová litá kola obutá na letních pneu Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 (235/45 R18). To mu oproti základním R16 215/60 přidalo do teoretického vínku spotřeby pár kapek navíc.

A co víc, nezapomněli jsme ani na topení (22 st.) a výhřev sedadel i volantu. Přece jen venku už byla zima a když nám výrobce propůjčil do užívání auto za více než milion (s příplatky), rozhodně nebylo na místě si odpírat pohodlí ve jménu lepších výsledků.

Foto: Lukáš Kukla

V chladných měsících přijde vhod vyhřívaný volant

O kvalitách Superbu jakožto cestovního vozu netřeba pochybovat, vždyť jen díky volitelnému adaptivnímu odpružení v režimu Comfort se z auta stane pohodlný koráb, a to mluvíme o konvenčním podvozku, nikoli vzduchovém.

K tomu si přidejte v testované specifikaci přítomná akustická skla, ergonomické vyhřívané sedačky čalouněné kůží a Alcantarou a zejména v noci využitelné adaptivní matrixové diodové lampy.

Foto: Lukáš Kukla

Pro cestovní vozy jsou důležité rovněž pohodlné sedačky

Na dynamické vlastnosti motoru si nelze nijak moc stěžovat, jelikož disponuje slušným točivým momentem 340 Nm nastupujícím už v 1 600 otáčkách za minutu. To autu propůjčuje dostatečnou sílu pro jízdu ve všech možných režimech, snad mimo závodního okruhu.

Není Škoda jako Škoda

To, že tu máme dvě Škodovky, asi všichni víte. Jednu plzeňskou (vlastník PPF) a druhou mladoboleslavskou (vlastník Volkswagen). Až donedávna spolu obě firmy vedly spory o název a logo okřídleného šípu, které letos skončily smírem. Jak se ovšem stalo, že vznikly dvě společnosti užívající stejný název/logo? To vysvětlil komunikační manažer Škoda Transportation Jan Švehla:

„Škodovy závody koupily v roce 1925 mladoboleslavskou automobilku Laurin & Klement. Od té doby se pro strojírenské výrobky Škodových závodů v Plzni a výrobky mladoboleslavské automobilky používala stejná značka (Škoda) a stejné logo (okřídlený šíp). Již po druhé světové válce byly automobilka (dnešní Škoda Auto) a plzeňská Škoda (dnešní Škoda Transportation) od sebe odděleny a zestátněny.“

Foto: Škoda Auto/Škoda Transportation

Stejné názvy, stejná loga, ale rozdílné firmy a rozdílní vlastníci

„Oba podniky se tak v poválečném období vyvíjely samostatně a byly začátkem devadesátých let 20. století i samostatně privatizovány. Bez ohledu na to, oba podniky nadále užívaly stejnou značku a stejné logo, což vedlo ke zmíněným sporům, které byly ukončeny až v letošním roce.“

Neberte to ovšem tak, že by motor kypěl mega silou, třeba horské klikatice prověří řidičovy schopnosti ve smyslu volby správného kvaltu. Zde, a vlastně u spousty stoupání, se moc nedá spolehnout na rádce pro ekonomickou jízdu, jelikož ten vám doporučuje řadit na vyšší stupeň i v situacích, kdy se to objektivně nehodí a kdy je daleko efektivnější podržet motor v otáčkách.

Foto: Lukáš Kukla

150koňový diesel nabídne ve spojení s manuálem krouťák 340 Nm

Užitečným pomocníkem, který vás naučí auto lépe vnímat, je rovněž ukazatel aktuální spotřeby. Ten například prozradí, jestli právě volba kvaltu byla správná, tedy pokud vám už nebudou podezřelé vibrace linoucí se skrze volant a nutnost více šlapat na plynový pedál.

Foto: Lukáš Kukla

Pohonná jednotka 2,0 TDI 110 kW v celé své zastavěné kráse

Je však jasné, že pokud už bude někdo řešit Superb se 150koňovou naftou, patrně skončí u automatické převodovky DSG, která je v rámci jízdy komfortnější, bezpečnější, nicméně na spotřebě o pár deci (obvykle) žíznivější. Manuál pak udělá radost všem, kteří rádi řadí, případně těm, kteří chtějí ušetřit 65 000 Kč. Tato částka totiž tvoří rozdíl mezi základem 2,0 TDI s manuálem (od 845 900 Kč) a DSG (910 900 Kč).

Jako na papíře

Během našeho testování v jednom i ve dvou lidech uvnitř jsme hojně využívali dálnice i okresky, ale podívali se rovněž do hor či ucpaných měst. Do kopce podřazovali, dávali motoru napít, z kopce pak klesali se zařazeným kvaltem. Jelikož vnější teploty dosahovaly častokrát hodně nízkých hodnot, pravidelně běžel rovněž i zmíněný výhřev sedadel i volantu.

Foto: Lukáš Kukla

Během testu jsme měli klimatizaci nastavenou na automaticky udržovaných 22 stupňů

Největším žroutem energie byla pochopitelně klimatizace, během zkoušek permanentně nastavená na automaticky udržovaných 22 stupňů. Pochopitelně běžela i technologie Air Care řešící kvalitu vnitřního ovzduší.

Ostatně o nejhladovějších energetických konzumentech vás informuje jednoduchý měřič komfortních spotřebičů, takže vidíte, kvůli čemu a o kolik se vám zvedá naftový apetit. Není to ovšem nic hrozného, jde o desetiny litru, na rozdíl třeba od zimních pneumatik s větším valivým odporem, která vám směle přidají klidně litr ve spotřebě na sto kilometrů.

Foto: Lukáš Kukla

Co spotřebovává nejvíce energie? Auto vám to na pokyn poví

Takže jak to nakonec dopadlo? Při výše vypsaných podmínkách se nám rezerva rozsvítila po ujetí 1 208 kilometrů, přičemž palubní počítač ukazoval ještě dalších 150 kilometrů dojezdu. Tato hodnota je mimochodem vypočítaná s ohledem na aktuální spotřebu, a hlavně spotřebu za posledních 50 kilometrů.

S informativní žlutou kontrolkou jsme tedy zvládli ještě 161 kilometrů (celkově 1 369 km), než se na palubním počítači rozsvítil dojezd nula kilometrů. A než náš stříbrný Superb zastavil na pumpě a dostal čerstvou várku nafty, uběhlo dalších 7,3 kilometru.

Foto: Lukáš Kukla

Dojezd 1 376,3 km na jednu plnou nádrž nafty je naprosto reálný

Celkem jsme tedy ujeli 1 376,3 km na jednu plnou nádrž nafty, přičemž dlouhodobá průměrná spotřeba činila 4,6 litru na sto.

Teoreticky bychom mohli po rozsvícení nuly na palubce risknout ještě dalších 30 až 50 kilometrů navíc, jelikož tehdy jsou v nádrži reálně ještě dva až čtyři litry pohonných hmot. V takovém případě bychom se dostali na potenciálních až 1 419 kilometrů, ovšem to už by bylo hodně „na krev“.

Foto: Lukáš Kukla

Superb nezapomíná být praktický, proto nabídne objem kufru 625 litrů

Není však doporučeno nádrž vyjíždět úplně do sucha (a ani to nejde, neb určitá zbytková část paliva nejde vyčerpat), nesvědčí to hlavně vysokotlakému čerpadlu, obzvláště z dlouhodobého hlediska.

Vlajková škodovka tak vlastně moc nepřekvapila, tedy nijak zvlášť neoslnila, ale ani nezklamala. Výrobcem deklarované hodnoty spotřeb i dojezdu nelze považovat na nereálné, naopak se jich dá v ostrém provozu dosáhnout běžnou jízdou s vynecháním loudání či závodění.

Pokud bychom měli jedním slovem ohodnotit spotřebu a dojezd na jedno tankování u reprezentativního liftbacku vyšší střední třídy (dle SDA) s motorem 2,0 TDI 110 kW EURO 6 a šestirychlostním manuálem, pak vězte, že průměr 4,6 litru na sto kilometrů, 1 208 ujetých kilometrů do probuzení „hladového oka“ a poté nejméně 168,3 kilometru zbývajícího dojezdu lze označit za přinejmenším adekvátní výsledek.

Technická dataŠkoda Superb 2,0 TDI 110 kW
Karoseriepětimístná, liftback
Motorvznětový řadový čtyřválec
Přeplňováníturbodmychadlem
Palivomotorová nafta
Kompresní poměr16,0:1
Zdvihový objem1 968 ccm
Max. výkon110 kW (150 k) při 3 250–4 200 ot./min.
Max. točivý moment340 Nm při 1 600–3 000 ot./min.
Převodovkašestirychlostní, manuální
Pohonpředních kol
Objem palivové nádrže66 l
Objem kufru625/1 760 l
Provozní hmotnost1 562–1 747 kg
Provoz. hmotnost test. vozu1 575 kg
Nebdrzděný přívěs750 kg
Brzděný přívěs2 000 kg
Max. rychlost224 km/h
Zrychlení 0–100 km/h9,1 s
Průměrná spotřeba (WLTP)4,7–5,2 l/100 km
Naměřená průměrná spotřeba4,6 l/100 km
Délka/šířka/výška4 869 x 1 864 x 1 469 mm
Rozvor2 841 mm
Světlá výška147 mm
Základní cena845 900 Kč

Reklama

Načítám