Hlavní obsah

Elektromobily si to v Krumlově rozdají už po desáté, nebude však vítězit rychlost, ale přesnost

Foto: Petr Skřivánek

Jubilejní desátá rally Czech New Energies slibuje díky patronátu ČEZu zajímavé lokace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jubilejní desátá alternativní rally Czech New Energies začne už ve čtvrtek 19. 5. 2022, tentokrát příznačně v těsném okolí jaderné elektrárny Temelín. Tušíte však, o co v těchto závodech jde, jaká auta v nich figurují a proč se takové akce vůbec konají? Pojďte, zasvětíme vás.

Článek

Slovo rally ve většině z nás evokuje řev spalovacích motorů, vířící se prach, auta létající vzduchem a hromadu natěšených diváků postávajících podél trati. Inu závody nových energií o této kratochvíli nejsou, zde platí jiná pravidla a rychlost je až na třetím místě.

Foto: Petr Skřivánek

Podniku se účastní různé vozy – od malých kompaktů po velká SUV

V rámci této rally se mezi sebou utkají různorodé elektromobily, skutečně od malých prcků po velká SUV, a to v rámci měřených jízd pravidelnosti konaných v běžném provozu v okolí Českého Krumlova, kde jde o to držet v daném úseku předepsanou průměrnou rychlost a projet jej za stanovený (optimální) čas.

To se sleduje/vypočítává pomocí GPS zařízení instalovaných v každém vozidle, přičemž výsledky jsou zpracovávány v reálném čase. A pozor, nejde o amatérský podnik jako třeba přátelská Blovická setinkovka, Czech New Energies se už jede pod FIA, takže jde o regulérní událost mezinárodního formátu.

Foto: Petr Skřivánek

Czech New Energies je závod zaštítěný FIA, takže už nejde jen tak o srandu

A protože se bavíme o záležitosti zejména pro elektrická vozidla, soutěží se rovněž v tom, která z posádek pojede nejúsporněji, a to včetně nabíjení. Tedy který bzučící vůz neumí efektivně ukládat energii do baterií, toho kočovníci ztrácí.

Česká trofej

Souběžně s oficiální FIA soutěží se jede ještě český pohár ECO rally pravidelnosti, kterého se mohou zúčastnit také hybridní, plug-in hybridní nebo třeba plynová (LPG, CNG) vozidla. Zkrátka všechna ta, která pracují s nějakou formou alternativního pohonu.

Foto: Petr Skřivánek

Mitsubishi Eclipse Cross PHEV a další vozy na alternativní pohon závodí v kategorii Česká trofej ECO rally pravidelnosti

Můžete si říct, že se na nějakou eko jízdu vybodnete a předmětný elektrovůz řádně podojíte. Inu ne tak docela, protože vás v každé etapě čeká několik měřených zkoušek pravidelnosti začleněných do celkové denní trasy. No a na ni vám musí vystačit šťáva v baterkách, jelikož nabíjet se smí pouze na uzavřených parkovištích stanovených pořadatelem, a to ještě omezeným výkonem.

Foto: Petr Skřivánek

Nabíjení je povoleno jen na pořadatelem určených a uzavřených parkovištích

Tedy nepomůžete si, když budete půl dne létat rychle jako elektrický bůh, protože pak se může snadno stát, že vám na další přejezdy už prostě nevystačí volty. Toto vyžaduje notné plánování a perfektní technickou připravenost, kterou když podceníte, tak většinou ztratíte šanci na lepší umístění.

Proč píšeme většinou? Objektivně musíme připomenout rok 2019, kdy se kvůli protestujícím (a chybujícím) italským posádkám e-tronů od Audi na tomto podniku z rozhodnutí FIA ohýbala pravidla, což tehdy pobouřilo většinu zúčastněných, mezi nimiž byla i řada novinářů. Tedy doufejme, že toto už mají organizátoři plně vychytané.

Foto: Petr Skřivánek

Závod pojede v plném provozu v okolí Českého Krumlova

A jaké vozy lze na takových závodech vidět? Obvykle vše elektrické současné produkce, což zahrnuje peugeoty, audiny, škodovky, kie, hyundaie, mazdy, opely, tesly, dska nebo třeba volkswageny.

Důvod konání? Rally Czech New Energies spolu s dalšími podobnými podniky představuje mladé odvětví motorsportu sázející na přesnost, úspornou jízdu a až teprve poté na rychlost. Rovněž se zde veřejnosti prezentují nová vozidla, technologie a jejich celkové fungování v praxi.

Jubilejní desátý ročník, tentokrát pod hlavním patronátem skupiny ČEZ, začne už 19. 5. 2022 v 19:00 na zámku Vysoký hrádek v blízkosti Temelína. Jezdce totiž hned první soutěžní den čekají čtyři večerní/noční rychlostní zkoušky, kde zaručeně přijde vhod kvalitní moderní osvětlení.

Slavnostní ukončení rally je pak plánováno na sobotu 21. 5. 2022 v Českém Krumlově v Jelení zahradě, a to opět v 19:00. Všechny vás tedy na moderovaný napínavý start i finiš zveme, nejen kvůli automobilové přehlídce, ale také proto, že se o závodě i elektromobilitě leccos zajímavého dozvíte.

Reklama

Načítám