Hlavní obsah

ČEZ slaví 300. veřejnou nabíječku, v ČR jich je už skoro 700

Foto: ČEZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektromobilita nabírá na obrátkách – počet elektrifikovaných aut na silnicích rychle roste, ale ještě rychleji se rozrůstá veřejná dobíjecí síť. Za poslední dva roky se počet veřejných nabíjecích stanic více než zdvojnásobil a nové vznikají doslova každý den.

Článek

Lví podíl na tom má společnost ČEZ, která právě otevřela svou jubilejní 300. veřejnou dobíjecí stanici (které tak zvládnou zároveň obsloužit až 600 elektrifikovaných vozů) – stalo se tak ve městě Nymburk, kde ji ČEZ postavil ve spolupráci s prodejním řetězcem Kaufland, s nímž dlouhodobě spolupracuje na rozvoji nabíjecí sítě (stejně jako s čerpacími stanicemi Shell a Benzina nebo s restauracemi McDonald’s). ČEZ tak provozuje největší tuzemskou síť nabíjecích stanic srovnatelnou s většími řetězci klasických čerpacích stanic.

Nejsilnější hráči na poli elektromobilityAktuální počet dobíjecích stanic
ČEZ300
PRE250
E.ON111
Ionity4

U slavnostního otevření byl přítomen místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček, který uvedl: „Dynamická výstavba stanic je dobrou zprávou pro rozvoj elektromobility v Česku. Právě dostatečně hustá síť povyšuje elektrická auta na pohodlný dopravní prostředek i při cestování mezi městy.“ Zároveň také přislíbil, že stát v příštích letech investuje 22 miliard korun do rozvoje dobíjecí infrastruktury, což považuje za efektivnější využití prostředků než přímé finanční pobídky kupujícím elektrifikovaných aut.

Foto: ČEZ

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček přislíbil investice do rozvoje nabíjecí infrastruktury ve výši 22 mld. korun v příštích několika letech

„Rychle stoupající počet elektroaut je jednoznačným trendem. Výstavbou spolehlivé celorepublikové sítě veřejných dobíjecích stanic podporujeme elektromobilitu nejen v České republice, ale i v rámci širšího středoevropského regionu,“ dodal Daniel Beneš, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

VÍTE, ŽE…

Celkový instalovaný výkon dobíjecích bodů v síti ČEZ činí přes 18 tisíc kW, což je např. ekvivalent středně velké vodní elektrárny zásobující bezemisní elektřinou domácnosti 50tisícového města.

Akce se účastnil také Jiří Maláček, vedoucí českého zastoupení společnosti Škoda Auto: „Jako leader domácího automobilového trhu musí Škoda Auto Česká republika dělat kroky ke změně vnímání elektromobility. Vedle uvedení nového elektrického modelu ENYAQ iV na trh, které se v České republice uskuteční 13. května, v tomto ohledu vsázíme i na podporu elektromobility a rozvoj sítě dobíjecích stanic. Věřím, že do roku 2023 přesáhne česká síť dobíjecích stanic i díky iniciativě ČEZ a dalších partnerů hranici 2 000 zprovozněných dobíječek.“

Kolik jich je?

Po českých silnicích aktuálně jezdí přes 6 000 elektromobilů a dalších více než 3 300 plug-in hybridů. A to ty nejdůležitější nové modely teprve přicházejí na trh...

K hranici 2 000 veřejných nabíječek vede od současných zhruba 700 ještě dlouhá cesta, ale všechny energetické společnosti ve spolupráci s mnoha dalšími firmami a s podporou státu dělají vše pro to, aby dobíjecí síť byla co nejhustší, a nebyla tak brzdou rozvoje elektromobility.

3 otázky pro Martina Schreiera, tiskového mluvčího společnosti ČEZ

Kolik veřejných dobíjecích stanic plánujete otevřít ještě letos?

Letos bychom chtěli udržet loňské tempo výstavby, kdy jsme zprovoznili přes 80 stojanů, většinu z toho rychlodobíjecích.

Jaký je plán rozvoje ve smyslu zrychlování a rozšiřování sítě?

Celkový instalovaný výkon stojanů v síti ČEZ činí přes 18 tisíc kW, do 5 let ho chceme ztrojnásobit na více než 50 tisíc kW. Lokality proto už dnes budujeme tak, aby bylo možné výkonový „upgrade“ udělat snadno a bez nutnosti dalších stavebních úprav. V blízké době zahájíme výstavbu 150 kW ultrarychlých dobíječek, nejprve v nejvytíženějších místech. Podmínkou je dostatečná kapacita výkonu v lokalitě a musí to samozřejmě do budoucna dávat smysl i ekonomicky.

Odkud pochází energie pro elektromobily?

Máme certifikaci původu z obnovitelných zdrojů energie vydanou operátorem trhu OTE. Ten v rámci informačního systému Evidence záruk původu eviduje a vydává certifikát pro elektřinu pocházející z obnovitelných zdrojů a z vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla.

Reklama

Načítám