Hlavní obsah

Škoda Kodiaq 2,0 TDI 4×4 – Moc vylepšovat ani nepotřeboval

Foto: Martin Jánský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblíbené velké SUV automobilky Škoda přichází na trh ve své modernizované formě. Rozsah změn nebyl kdovíjak veliký, čas první generace Kodiaqu se totiž pomalu chýlí ke konci. Přesto novinka přináší vítané změny, které z ní dělají ještě atraktivnější auto.

Článek

Život není fér. Designéři se u nového Kodiaqu vážně nadřeli: přepracovali přední světla, vzpřímili mřížku chladiče a pozměnili její tvar, protáhli kapotu a upravili nárazník, zkrátka změnili celý čumák, a proto se musela znovu ladit aerodynamika a auto muselo znovu absolvovat crashtesty. Výsledkem je tak jeden z nejdražších faceliftů v historii značky. A lidi jen řeknou: „Hm, nová světla, to je toho.“

Foto: Martin Jánský

Změn na přídi proběhlo mnohem víc než jen „nová světla“

Ale přiznejme si, že modernizace modelu Kodiaq je na pohled vážně decentní. Přichází totiž až v pozdní části životního cyklu jedné generace, po pěti letech místo obvyklých tří až čtyř, a jejím cílem tak je pouze koupit Kodiaqu další dva roky na trhu, než dorazí kompletně nová generace (na které se v automobilce už pilně pracuje).

Žádné dramatické změny tak nečekejte – kromě zmíněné přídě byla upravená i záď (nárazník a světla připomínající Enyaq iV), k tomu se obměnilo pár designů litých kol (včetně těch s aerodynamickými překryty), v kabině proběhly důležité změny již dříve (virtuální kokpit a dvouramenný volant), nyní jen infotainment přešel na nejnovější generaci (přináší širší mobilní a online funkcionalitu, byť na povrchu vypadá úplně stejně), změnily se dekory a čalounění.

Foto: Martin Jánský

Zadní světla teď trochu připomínají elektrický Enyaq iV

V rámci technických vylepšení se změnila technika předních světlometů na full-LED v základu s neoslňující Matrix LED technikou za příplatek, hi-fi audio Canton získalo dva další reproduktory a ve vrcholném Top paketu najdete také ergonomická sedadla, motory jsou od dob přechodu na normu Euro 6D ještě úspornější a čistší – a Kodiaq RS se vrací na scénu s 245koňovým benzinovým motorem. Žádné dramatické změny.

Na druhou stranu Kodiaq ani žádné zásadní úpravy nepotřeboval. Po svém příchodu na trh se hned etabloval jak jedno z nejlepších rodinných SUV a po pěti letech to stále platí. A není to jen o skvělé prostornosti s možností sedmisedadlové varianty (třetí řada je stejně jen nouzová pro malé děti, a navíc kvůli ní prakticky přijdete o kufr), je to hlavně o celkové promyšlenosti.

V kabině najdete spoustu šikovných odkládacích ploch, kapes a schránek, chytře praktických Simply Clever řešení je na palubě Kodiaqu hned 45 a vůbec nepochybujeme, že si je všechny (od deštníků ve dveřích a spacího paketu přes chytré držáky nápojů nebo cargo elementy a háčky v kufru až po škrabku na led pod víčkem nádrže nebo trychtýř na pohodlné dolévání kapaliny do ostřikovačů) rychle zamilujete a nebudete bez nich moci žít.

Foto: Martin Jánský

Proč si neudělat radost výbavou Sportline? Zvenku vypadá sportovněji, uvnitř najdete třeba sportovní volant nebo anatomická sedadla

Kodiaq taky perfektně jezdí a snadno se řídí – zvláště s příkladně vychovaným turobdieselem doplněným automatem s pohonem všech čtyř kol a na skvěle naladěném adaptivním podvozku, se zástupem sofistikovaných jízdních asistentů, co vám kryjí záda. Funguje tak dobře a nenápadně, že o řízení a jízdě vlastně ani nepřemýšlíte a raději vzpomínáte, co všechno ještě musíte ten den zařídit, vymýšlíte, jak udělat manželce radost, a uvažujete o tom, kam rodinu o víkendu vyvezete do přírody na výlet.

Škoda Kodiaq vám prostě dokonale zapadne do života a s naprostým přehledem zvládne všechny úkoly, které před ni postavíte – ať už budete chtít reprezentativní auto pro byznys, praktický rodinný kočár, víceúčelové auto pro vaše víkendová dobrodružství nebo nezdolného dříče do firemní flotily. Asi se do něj nezamilujete, spíš ho budete brát jako oddaného pracanta a rodinného přítele. Ale čas od času, zvlášť po nějakém dlouhém tripu nebo splněném náročném úkolu, ho poplácáte po kapotě a dopřejete mu nádrž prémiového paliva a profesionální mytí. Je to totiž fajn parťák, co o vás pečuje a zaslouží si to občas oplatit.

Škoda Kodiaq rozhodně není z laciného kraje, zcela základní verzi 1,5 TSI s manuálem a ve výbavě Ambition totiž pořídíte za 863 900 Kč, dieselový 2,0 TDI s převodovkou DSG vyjde minimálně na 963 900 Kč. Vejít se tak s vybaveným autem pod milion bude chtít hodně odpírání…

Technické údaje
Motorřadový čtyřválec, turbodiesel, uložený vpředu napříč
Zdvihový objem1 968 cm3
Výkon147 kW (200 k) při 3 600 ot./min.
Točivý moment400 Nm při 1 750 - 3 500 ot./min.
Převodovkaautomatická dvouspojková, 7 stupňů
Pohonvšech čtyř kol
Pohotovostní hmotnost1 765 kg
Akcelerace 0–100 km/h7,7 s
Maximální rychlost218 km/h
Spotřeba (kombinace)6,3 l/100 km
Objem palivové nádrže58 l
Kola a pneumatiky215/60 R17
Rozměry (délka/šířka/výška)4 697/1 882/1 681 mm
Rozvor2 790 mm
Objem zavazadlového prostoru835 l

Reklama

Načítám