Hlavní obsah

Nová Škoda Fabia přijíždí – Kdo teď bude potřebovat Scalu?

Foto: Škoda Auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Škoda Fabia je tu už více než dvě dekády a za tu dobu se stala pilířem nabídky mladoboleslavské automobilky. Její nejnovější čtvrtá generace přiváží razantní změny – přechází na pokročilou koncernovou platformu MQB A0 a slibuje větší vnitřní prostor, širokou výbavu a špičkové technologie. Nejočekávanější Škodovku současnosti jsme poprvé vyzkoušeli na silnicích okolo polského Gdaňsku a konečně vám můžeme prozradit, zda dostála svým slibům.

Článek

V září uplyne 22 let od oficiálního představení první Fabie, která se rychle stala nejprodávanějším malým vozem na českém trhu a už dlouhé roky je nejoblíbenějším novým autem českých soukromých zákazníků. Automobilka se nejnovějším přírůstkem snaží navázat na úspěchy předchozích tří generací, jichž se vyrobilo více než 4,5 milionu exemplářů. A to je už opravdu velký závazek…

Jak vypadá?

Naživo nová Fabia zaujme hned na první pohled svou velikostí. Oproti předchůdci je s délkou 4 108 mm o zásadních 111 mm delší a poprvé překonává čtyři metry. Čtvrtá Fabia je také o 48 mm širší (1 780 mm), 8 mm nižší (1 459 mm), má o 94 mm delší rozvor (2 564 mm) a kufr se mezigeneračně zvětšil o 50 litrů na celkových 380 l.

Foto: Škoda Auto

Nejdůležitější vlastností nové Fabie je větší vnitřní prostor

Její exteriérový design se inspiroval elektrickým SUV Enyaq iV. Typický krystalický design nových škodovek je zrovna u Fabie uhlazenější, nenese tolik ostrých zlomů, ale revoluční také není. Ani se nemusíte zakoukat pozorně, abyste našli spoustu rysů vycházejících z předchůdce, a to zejména v přední části. Celkově novinka působí dospělým a hodnotným dojmem.

Foto: Škoda Auto

Design novinky je oproti předchůdci o poznání propracovanější

Důležitou roli při navrhování exteriéru pak hrála aerodynamika – čtvrtá Škoda Fabia se může pochlubit součinitelem odporu vzduchu 0,28, což z ní dělá nejaerodynamičtější vůz ve své třídě. Významný podíl na tom mají automaticky ovládané „žaluzie“ přístupu vzduchu k chladičům, zakrytovaný podvozek, střešní křidélko omezující víření vzduchu za vozem, ale i volitelná kola s aerodynamickými kryty.

Foto: Škoda Auto

Propracovaná aerodynamika snižuje nejen spotřebu, ale také hlučnost uvnitř vozu

Nárůst vnějších rozměrů se projevuje výrazně prostornějším interiérem a prodloužený rozvor si budou pochvalovat především cestující na zadních sedadlech. Délkou rozvoru Fabia navíc překonává i stále oblíbenou první novodobou Octavii, vyráběnou na přelomu tisíciletí, a celkovou prostorností se blíží kompaktnějším rodinným autům. I v předchozí Fabii sice mohli cestovat čtyři dospělí, ale až nyní mají na zadních sedadlech komfort a prostor i na delší jízdu, protože je interiér také širší.

Jak se změnil interiér?

Ještě víc než zvenku je mezigenerační pokrok vidět uvnitř. Kabina je plná moderních technologií, najdete v ní příjemné a kvalitními materiály a zpracování je v rámci třídy velmi příkladné. Nová palubní deska se zalomením uprostřed a dvouramenným volantem se inspirovala tou v nejnovější Octavii a nese 10,25palcový displej virtuálního kokpitu a až 9,2palcovou obrazovku infotainmentu (podle stupně výbavy), samozřejmostí je podpora online konektivity a zrcadlení mobilního telefonu Android Auto a Apple CarPlay (ve vyšších výbavách dokonce bezdrátově) včetně indukčního nabíjení.

Foto: Škoda Auto

Interiér Fabie udělal velký kvalitativní skok kupředu

Na rozdíl od čtvrté Octavie však čtvrtá Fabie nepřešla na „dotykové ovládání všeho“ a ponechává si ovládání klimatizace otočnými ovladači a tlačítky. Stejně tak pomocí tlačítek jednoduše ovládáte systém stop-start, aniž byste se hned po nastartování museli nořit do hlubin probouzejícího se infotainmentu a oproti větší Octavii také chybí malý volič automatické převodovky shift-by-wire.

Foto: Škoda Auto

Detaily jsou opravdu hodně propracované

Standardem jsou přední Full-LED světlomety a vzadu pak světla kombinují LED se žárovkami, na přání můžete mít plně diodové. V nabídce prvků výbavy je kromě až 9 airbagů také široké spektrum jízdních asistentů včetně nouzového brzdění, adaptivního tempomatu a udržování jízdy v pruhu i parkovací asistent nebo monitorování slepých úhlů.

Jak jezdí?

Čtvrtá Fabia vstupuje na český trh se čtyřmi výhradně benzinovými motorizacemi: atmosférickým tříválcem 1.0 MPI (80 koní), přeplňovaným tříválcem 1.0 TSI (95 nebo 110 koní, silnější varianta bude dostupná i s automatem DSG) a přeplňovaným čtyřválcem 1.5 TSI o výkonu 150 koní, který bude k dispozici výhradně s dvouspojkovou automatickou převodovkou DSG.

Foto: Škoda Auto

Základem nabídky motorizací jsou tříválcové jednotky, vrcholný čtyřválec dorazí na podzim. Na diesel si nechte zajít chuť, ani žádná elektrifikace se nakoná

Během našeho prvního svezení jsme mohli vyzkoušet jen tříválce a nejprve se nám do rukou dostala nejsilnější motorizace 1.0 TSI s 110 koni a šestistupňovou manuální převodovkou. Nejsilnější z tříválců je kultivovaný a pružný, přičemž se od 2 000 otáček za minutu snadno sbírá a docela slušně táhne. Se svou dynamikou by měl stačit i trochu náročnějším zákazníkům, přičemž jezdí se spotřebou mezi 5 a 6 litry benzinu na 100 kilometrů.

Foto: Škoda Auto

Většina zákazníků zvolí přeplňovanou jednotku, jezdí se s ní prostě příjemněji. Až 30 % zákazníků však stále volí atmosféricky plněné motory

S manuální převodovkou se příjemně spolupracuje, ale pokud řazení raději necháte na automatu, sedmistupňová dvouspojková převodovka DSG vás nezklame. Kvůli úspornosti se snaží řadit co nejvyšší možný převodový stupeň a při klidném jízdním režimu drží motor okolo 1 500 otáček za minutu, kdy jsou trochu cítit vibrace pohonné jednotky. Jinak však dvouspojka řadí hladce a bez sebemenších záškubů.

Foto: Škoda Auto

Největší pokrok je, o kolik dospěleji nová Fabia jezdí

Spoustě méně náročných řidičů však bude stačit atmosférický litrový tříválec MPI, který jsme mohli vyzkoušet v silnější variantě s výkonem 80 koní. Jeho sílu si musíte zasloužit, nemá takový zátah jako turbomotory, což vyžaduje častou práci s pětistupňovým manuálem (šestistupňový manuál je pouze u přeplňovaných TSI). Když ho ale nebudete trápit, odmění vás hladkým a tichým chodem, spotřeba paliva umí klesnout i k 5 litrům na 100 kilometrů.

Jak se nám líbí?

Přesun Fabie na pokročilejší platformu se automobilce vyplatil i v oblasti jízdy, protože podvozku zkrátka není co vytknout. Novinka je pohodlná, nemlátí na nerovnostech, ochotně zatáčí, brzdí čistě lineárně. Výborné je také odhlučnění, což platí nejen o podvozku, ale také o minimalizaci pronikání hluku zvenčí a potlačení aerodynamického hluku. Auto je komfortní, tiché a s novou platformou udělalo doslova mezigenerační skok.

Až se nabízí otázka, kdo teď bude potřebovat Scalu? Větší sourozenec nové Fabie stojí na stejné koncernové platformě MQB A0, ale protože je o zhruba 2 roky starší, nabízí méně výhodnou kombinaci vlastností. Nová Fabia je totiž modernější a lépe vybavená, může se pochlubit také mladším designem, hezčím a lépe zpracovaným interiérem a není o tolik menší, přičemž je levnější. Pravda, už ne tak levná jako dříve, ale za své peníze dostanete opravdu dobré auto!

Kolik stojí?

Díky všem uvedeným vylepšením a také proto, že z nabídky zmizela základní výbava Active, začíná ceník modelu Fabia na částce 329 900 Kč, za něž dostanete 80koňový motor 1,0 MPI s výbavou Ambition. To je výrazně výš než 279 900 Kč minulé generace, i když jste za ty peníze dostali ještě slabší motor (60 k) s výbavou holobyt (Active). Když však porovnáváme nejprodávanější přeplňovaný 1,0 TSI (95 k) ve výbavě Style, rozdíl činí pouhých 15 tisíc korun (to jsme na částce 375 tisíc), které vám nová Fabia vrátí lepší výbavou.

Reklama

Načítám