Hlavní obsah

Čtvrtá Fabia rozšiřuje chytré vychytávky, nabídne jich až 43

Foto: Škoda Auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Škoda Fabia je stále lidovým autem, což ukazuje nejen z hlediska cenové dostupnosti, ale také praktičnosti. Dlouholetou specialitou škodovek jsou takzvané Simply Clever prvky neboli prosté vychytávky zpříjemňující každodenní soužití s vozem. Integrovaný deštník nebo škrabku na led tedy už znáte, ale co čtvrtá Fabia přináší nového?

Článek

Že moderní škodovky vždy nabídly nějakou přidanou hodnotu, je všeobecně známá věc. Přece jen si vybavíme řadu vozů, v jejichž kufru chybí i prosté háčky pro nákupní tašky, zatímco mladoboleslavské produkty různými držáky či nosiči jen kypí.

Foto: Škoda Auto

Deštník ve dveřích řidiče znáte asi všichni, nicméně Fabia 4 toho nabídne daleko víc

Koneckonců nemusíte být nutně škodováckým fanatikem, abyste ocenili dobře známou (občas trochu vysmívanou, ale mimořádně praktickou) škrabku na led ve víčku nádrže, deštník ve dveřích řidiče nebo držák parkovacích lístků. A to rozhodně není vše, podobných fíčur zde najdete až 43.

Fabia čtvrté generace nově nabídne třeba skládací pružnou odkládací schránku na pravém boku zavazadlového prostoru, kterou lze vytáhnout a uchytit díky ní předměty převážené v kufru.

Foto: Škoda Auto

Takový organizér v kufru má mnohdy hodnotu půlky království a princezny navrch. Také nemáte tak rádi, když se vám v zavazadelníku věci svévolně pohybují?

Další flexibilitu poskytne vyjímatelný držák nápojů umístěný ve středové konzole mezi předními sedačkami nebo integrovaný úchyt na tužky či jiné psací potřeby.

Cestující vzadu ocení nejen praktickou odkládací schránku ve středovém tunelu, ale též demontovatelnou sluneční clonu pro panoramatickou střechu, uložitelnou ve složeném stavu do kapsy pod platem zavazadlového prostoru. Jasně – praktičtější varianta je elektricky ovládaná roletka, ale ta zase zabere celkem dost prostoru ve střeše...

Foto: Škoda Auto

Panoramatická střecha je prima, ovšem funguje jako takový skleník. Proto přijde vhod clona, která se po složení umístí pod plato v kufru

Čtyřková „fábka“ není jen o novinkách, jistě zde bezpečně identifikujete známé kapsy pro mobilní telefony cestujících vzadu, případně nosiče mincí či karet umístěné v odkládací schránce před spolujezdcem.

No a prvky typu sklopné opěradlo sedadla spolujezdce, bezdrátová nabíječka mobilů, USB-C konektor ve zpětném zrcátku (např. pro palubní kameru) nebo možnost ovládání zadních čtecích lampiček zepředu? Nic převratného, ale hodí se. Praktický se jeví taktéž ochranný přehoz nákladové hrany, díky němuž laku vozu ušetříte pár škrábanců.

Foto: Škoda Auto

Úložný prostor vzadu slouží pro odkládání drobných předmětů, například i pro reinkarnovaného Gameboye

Mnozí z vás se chytrým škodováckým elementům budou smát, ale jde o promyšlená řešení, která mohou přinášet užitek klidně jen pár dní v roce, nicméně ta radost a štěstí, že je zrovna máte… Kdo z vás někdy musel škrábat okno platební kartou? Hm? Téměř každý. A když pršelo a nebyl po ruce deštník? Nehodil by se jeden ve dveřích? A tímto způsobem bychom mohli pokračovat dále.

Kdyby nic, tak je záhodno ocenit vynalézavost českých inženýrů aplikovanou v automobilové praxi a také nápaditost oficiálních fotografií. Když se podíváte pozorně, v zadní odkládací schránce najdete uloženou reinkarnaci původního Gameboye, což si zaslouží minimálně potlesk.

Reklama

Načítám