Hlavní obsah

Dvacet nejdůležitějších elektromobilů a hybridů roku 2021

Foto: Redakce Garáž.cz

Rok 2021 přinese rostoucí záplavu elektrifikovaných aut – plug-in hybridů a elektromobilů. Inu, emisní limity se letos dále zpřísňují a hrozící pokuty děsí účetní všech automobilek ze snů. Ale můžeme vás ujistit, že auta přicházející na trh budou zase o kus lepší a v reálném světě použitelnější než dosud!

Článek

Elektrických novinek bude letos tolik, že jsme jim vyhradili samostatný článek. Pokud se chcete podívat na novinky mezi konvenčními auty a sporťáky, najdete je v odkazu níže.

1. Audi e-tron GT a Q4 e-tron

Foto: Audi

Nové elektrické Audi bude krasavec! A přitom žádný lenoch...

Elektrický sportovní sedan e-tron GT je v podstatě Porsche Taycan převlečený v kabátě od Audi. Verze se čtyřmi kruhy na přídi bude založené spíš komfortně a bude také o něco pomalejší, ačkoliv nejsilnější verze RS se svými 650 koni a 830 Nm nebude rozhodně žádný louda. Těšit se na něj můžete již v únoru.

Foto: Audi

Můžeme se také těšit na další elektrické SUV hned ve dvou verzích

Další novinkou bude crossover Q4 e-tron, který se objeví v klasické verzi a jako sportovněji laděný Sportback. Použitelný dojezd očekávejte kolem hodnoty 450 km, oficiální představení přijde na řadu na jaře (Q4), respektive v létě (Q4 Sportback).

2. BMW iX3, iX a i4

Foto: BMW

BMW iX3 už se ukázalo v Praze a zanechalo skvělý první dojem

BMW má na letošek přichystané hned tři elektrické novinky! Na trh konečně dorazí iX3, elektrické SUV pouze se zadním náhonem, které je podle prvního seznámení řidičsky až překvapivě uspokojivé.

Foto: BMW

BMW iX není žádný krasavec, ale mělo by jít o hodně propracovaný vůz

Větší očekávání však v Mnichově kladou na bedra zcela nového crossoveru iX, do nějž vložili veškeré své know-how a řemeslný um.

Foto: BMW

BMW i4 bude přímo konkurovat Tesle

Po jeho boku se postaví sedan (u BMW by raději slyšeli čtyřdveřové kupé) i4 namířený přímo proti Tesle a nově také proti Audi e-tron GT.

3. Dacia Spring

Foto: Dacia

První Dacia na baterky by stále měla být uživatelsky i cenově přívětivá

Elektromobilita pro všechny – takové je heslo nové Dacie na baterky. Spring má být jednoduché, ale skutečně použitelné auto do města, které nebude stát majlant. Podobný cíl mělo malinké Citigo-e iV a jen se po něm zaprášilo, takže větší Spring má rozhodně velkou šanci na úspěch.

4. Ford Mustang Mach-E

Foto: Ford

Mustang na baterky fanoušky dráždí, ale podle všeho jde o povedený elektromobil

Ford pro své první elektrické auto zvolil známé jméno a povědomé tvary – jestli to berete jako chytrý marketingový tah, nebo svatokrádež, je čistě na vás. Nic to však nemění na tom, že elektrický Mustang je podle prvních ohlasů povedené a zcela použitelné auto pro třetí tisíciletí, kde už pro osmiválce nebude místo.

5. Hyundai Ioniq 5

Foto: Hyundai

Rodina elektrických modelů Ioniq se postupně rozroste, ale všechno začne u modelu Ioniq 5 (vpravo)

Elektrická vlajková loď z Koreje má všem vytřít zrak – dedikovaná platforma, 800V technika (ta umožňuje především vysoký výkon nabíjení až 350 kW a zatím ji má pouze Porsche), progresivní design a vzdušný interiér. Na této pokrokové architektuře postaví Hyundai celou rodinu elektrických vozů různých tříd (a také ji využije automobilka Kia, viz níže). Tohle je tedy teprve začátek…

6. Jaguar XJ

Foto: Jaguar

Historie modelu XJ je skutečně bohatá, nyní ale tento luxusní Jaguar vstoupí do budoucnosti

Historie velkých elegantních limuzín Jaguar s označením XJ se táhne až do roku 1968, nyní však přijde skutečná revoluce – vlajková loď tradiční britské značky bude nově kompletně elektrická. Je to správný krok do budoucnosti, ale také velký risk v podobě sázky na jedinou kartu. V případě I-Pace to Jaguaru klaplo, snad to vyjde i tentokrát.

7. Kia EV SUV

Foto: Kia

Nová elektrická Kia se designově nechá inspirovat konceptem z roku 2019

Na technických základech výše uvedeného Hyundai Ioniq 5 (dedikovaná platforma s výkonnou 800V architekturou) postaví Kia nové velké SUV-kupé s designem inspirovaným konceptem Imagine by Kia představeném v Ženevě 2019. Na odhalení konkrétních detailů – včetně jména – stále čekáme.

8. Lexus UX 300e

Foto: Lexus

První elektrický Lexus bude doma především ve městě

Kompaktní městský crossover UX bude první čistě elektrickou vlaštovkou značky, která již dlouho sází na hybridy, a s elektrifikací tak má rozsáhlé zkušenosti. Specifikace je velmi rozumná (výkon 204 k a 300 Nm, dojezd přes 350 km), takže by neměl být přehnaně drahý.

9. Lucid Air

Foto: Lucid Motors

Podaří se Lucid Air vytřít s Teslou Model S podlahu?

Pokořitel Tesly? Americký start-up jako svůj první vůz představil elektrický sedan s parametry, které předčí osvědčenou (ale nyní už také notně věkovitou) Teslu Model S, dosavadní etalon elektrického světa. Air je o krok dál i v oblasti designu, interiéru, palubní techniky… Jenže s autem mimo fabriku ještě nikdo nejel a Tesla by mohla dlouze vyprávět o tom, jaké peklo je nastartovat výrobní linku na zelené louce. Uvidíme, jak to zvládne Lucid…

10. Mercedes-Benz EQS, EQA a EQB

Foto: Mercedes-Benz

Koncept EQS byl strhující! Kolik si z něj ponechá produkční verze?

Po pionýrském SUV s označením EQC přijde celá řada další elektrických modelů – první bude dlouho avizovaný luxusní sedan EQS, který má být technicky a velikostně příbuzný s třídou S a velký konkurent Tesly Model S. Následně se představí kompaktní crossover EQA (vychází z GLA) a rodinný EQB (GLB).

11. Nissan Ariya

Foto: Nissan

Elektrické SUV-kupé Ariya půjde přímo proti konkurenčnímu Enyaqu iV a ID.4

Japonský soupeř pro Škodu Enyaq iV a VW ID.4 má stylový design a moderní techniku využívající dekádu zkušeností Nissanu s elektromobily (dvě generace modelu Leaf). K dispozici bude jako dvoukolka i výkonná čtyřkolka, dojezd očekávejte v rozmezí 400 až 500 km.

12. Peugeot 508 Peugeot Sport Engineered

Foto: Peugeot

Nejrychlejší silniční Peugeot všech dob bude dopovaný elektřinou

Výkonný plug-in hybrid se složitým názvem se stane nejrychlejším silničním Peugeotem všech dob. Za jeho vývojem stojí sportovní oddělení Peugeotu, a pokud na trhu uspěje, pomůže definovat, jak budou vypadat sportovní auta budoucnosti dopovaná elektřinou ze zásuvky. Držíme mu palce!

13. Porsche Taycan Cross Turismo a Macan EV

Foto: Porsche

Koncept dobrodružného Taycanu se zákazníkům líbil, letos si ho budou moci konečně koupit

První elektrické Porsche se stalo takovým prodejním hitem, že ho automobilka nestíhá ani vyrábět. Proto se taky zpozdil příchod jeho praktičtější softroadové varianty Taycan Cross Turismo, která dorazí až v půlce letošního roku. Porsche také finalizuje vývoj Macanu druhé generace, jehož čistě elektrická verze bude výkonnější než konvenční bratříčci.

14. Renault Megane eVision

Foto: Renault

Elektrický Megane bude hodně velký fešák

Renault už jeden speciální elektromobil vyrábí (jmenuje se Zoe a jako městské auto funguje skvěle), ale tohle bude vůz nové generace, který si ponechá známé jméno. Může se pochlubit vlastní platformou s nejtenčím bateriovým balíkem na trhu (pouhých 11 cm) – postupně na tomto základu a s tímto jménem vznikne celá rodina produktů.

15. Seat el-Born

Foto: Seat

Elektrické ID.3 od Seatu. Nic víc, nic míň

Španělská verze VW ID.3 nepřinese kromě mírně odlišného designu karoserie a kabiny včetně vlastního infotainmentu mnoho nového. Tedy kromě toho, že vznikne i sportovně laděná verze Cupra, která si bude zakládat na hravějším nastavení spíš než na obřím výkonu a raketovém zrychlení.

16. Skoda Enyaq iV a Enyaq iV GT, Kodiaq PHEV

Foto: Škoda Auto

Zákazníci se na první elektrickou Škodovku samým nadšením už třesou

Hlavní novinkou Škodovky je blížící se uvedení na trh prvního vlastního elektromobilu Enyaq iV – první auta dorazí k zákazníkům již na jaře. Později dorazí také sportovněji laděná verze GT se splývavou střechou (styl SUV kupé). V rámci modernizace Kodiaqu přibyde do nabídky i plug-in hybridní verze Kodiaq iV, jejíž nejsilnější 245koňová varianta by dokonce mohla nést znáček RS (podobně jako Octavia RS iV).

17. Tesla Model S Plaid, Cybertruck a Semi

Foto: Tesla

Zůstanou Cybertrucku šokující tvary konceptu?

Fanoušci Tesly se nemohou dočkat třímotorové vysokovýkonné varianty Plaid, parametry výkonu 840 koní, dojezdu přes 800 km a maximální rychlosti kolem 320 km/h znějí hodně zajímavě! Celý svět je pak zvědavý na produkční verzi pick-upu Cybertruck – budou jeho tvary stejně futuristické, jako byl koncept? Uvedení na trh by se letos měl dočkat i bateriový tahač Semi, ale uvidíme, zda Elon Musk skutečně stihne všechno zrealizovat.

18. Toyota C-HR EV

Foto: Toyota

Elektrické C-HR bude první Toyota na baterky

Šéf automobilky Akio Toyoda není bateriovým elektromobilům příliš nakloněný, ale dobře ví, že se bez nich neobejde. První vlaštovkou se stane elektrická verze oblíbeného městského crossoveru C-HR se stejnou technikou, jakou má i Lexus UX 300e (viz výše).

19. Volvo XC40 P8 Recharge

Foto: Volvo

XC40 bude první Volvo kompletně na baterie, švédská automobilka má však dost zkušeností s plug-in hybridy

Nabídku oblíbeného crossoveru XC40 rozšíří po dříve uvedeném plug-in hybridu také čistě elektrická varianta. Bude se moci pochlubit solidním použitelným dojezdem přes 400 km a výkonem 408 koní, což z ní dělá nejrychlejší verzi XC40 v nabídce. Sportovní naladění ale nečekejte, tohle auto bude o pohodě a nenáročném řízení.

20. Volkswagen ID.4 a ID.5

Foto: Volkswagen

Volkswagen ID.4 je prakticky model ID.3 v módním SUV kabátku

Elektrická ofenziva Volkswagenu letos nabere pořádné obrátky: nabídka verzí modelu ID.3 se rozšíří o další varianty (základní a nejvýkonnější), už za pár týdnů dorazí na trh také nový model ID.4, jenž oblékl techniku ID.3 do módního kabátku SUV. V průběhu roku ho doplní technicky shodné, ale elegantněji tvarované SUV-kupé s označením ID.5.

Na kterou elektrickou novinku roku 2021 se těšíte nejvíc?
1. Audi e-tron GT
4,7 %
2. BMW iX
2,7 %
3. Dacia Spring
23 %
4. Ford Mustang Mach-E
3 %
5. Hyundai Ioniq 5
7,9 %
6. Jaguar XJ
1,2 %
7. Kia EV SUV
2,3 %
8. Lexus UX 300e
1,8 %
9. Lucid Air
1,9 %
10. Mercedes-Benz EQS
10,7 %
11. Nissan Ariya
2,3 %
12. Peugeot 508 Peugeot Sport Engineered
2 %
13. Porsche Taycan Cross Turismo
2 %
14. Renault Megane eVision
4 %
15. Seat el-Born
1,3 %
16. Škoda Enyaq iV
14,7 %
17. Tesla Cybertruck
5,2 %
18. Toyota C-HR EV
4,6 %
19. Volvo XC40 P8 Recharge
2,6 %
20. Volkswagen ID.4
2,1 %
Celkem hlasovalo 2034 čtenářů.

Reklama

Načítám