Hlavní obsah

Dvacet nejočekávanějších automobilových novinek roku 2021

Foto: Redakce Garáž.cz

Nikdo netvrdí, že právě startující rok 2021 bude sluníčkový, ale rozhodně nám ho zpříjemní celá řada důležitých automobilových novinek. Vybrali jsme pro vás 20 nejočekávanějších, na které se můžete začít těšit.

Článek

Toto je první díl souhrnu automobilových novinek roku 2021. Tentokrát se zaměříme na běžná auta, zatímco všechny nejočekávanější elektromobily a sporťáky najdete v odkazu níže.

1. Alfa Romeo Tonale

Foto: Alfa Romeo

Nejvíc sexy crossover? Co jiného byste čekali od Italů...

Úspěch návratu značky Alfa Romeo do značné míry závisí právě na crossoveru Tonale, který se letos na podzim ukáže ve své sériové podobě. Z konceptu, jenž se poprvé ukázal již před dvěma lety, jsme si sedli na zadek – vypadal totiž skvostně. Produkční verze se nejspíš moc nezmění (akorát interiér bude umírněnější), vedení se navíc dušuje, že na tohle auto bude nejen radost koukat, ale ještě větší radost bude ho řídit. Pochopitelně nebudou chybět nejmodernější technologie a konvenční pohonné jednotky doplní také plug-in hybridní pohon s výkonem 240 koní.

2. BMW X8

Foto: X-Tomi Design

BMW X8 bude pořádný mastodont

Novou vlajkovou lodí bavorské automobilky se má stát monstrózní SUV označené X8. Znalí čtenáři už jistě z označení odhadli, že by mělo jít o obrovskou velrybu X7 ve verzi se splývavou zádí (po vzoru X6 a X4), a je to skutečně tak. Uvnitř pak najdete luxus a prostor hodný klasické řady 7, tedy to nejlepší, co u BMW umějí. Šušká se, že nejvýkonnější verze X8 M by měla produkovat až 750 koní. Korunu vládce silnic má tak X8 celkem jistou… a přízeň zákazníků pravděpodobně taky.

3. Citroën C4

Foto: Citroën

Citroën C4 dorazí v konvenční i čistě elektrické verzi

Francouzská automobilka stále odvážně kráčí svým vlastním směrem a nová C4 je toho dalším jasným důkazem – jde o osobitý crossover s nepřehlédnutelným designem, chytrou praktičností, moderními technologiemi, a hlavně absolutním pohodlím daným měkoučkými křesílky a podvozkem vybaveným tlumiči s progresivními hydraulickými dorazy, které jsme si pochvalovali u předchůdce C4 Cactus i u většího C5 Aircross. Vedle konvenčních motorů bude k dispozici i čistě elektrická verze ë-C4. Na český trh dorazí C4 na začátku léta.

4. Dacia Sandero a Logan

Foto: Dacia

Dacia si na letošek přichystala hned dvě důležité novinky

Lidoví hrdinové přicházejí ve své již třetí generaci a po prvním letmém seznámení se zdá, že představují to nejlepší, co kdy Dacia postavila. Skvělý komfort a užitná hodnota, k tomu sofistikovaná technika a moderní pohonné jednotky (přeplňovaný tříválcový benzin dostupný i v úsporné verzi na LPG) v tradičním „rozumném“ pojetí rumunské automobilky. Jediné, co ještě neznáme, jsou ceny – ty budou odhaleny až v průběhu ledna při oficiálním uvedení na trh. Pro hatchback Sandero si tak budete moci jít už za pár týdnů, sedan Logan dorazí v první polovině roku.

5. DS 4

Foto: DS Automobiles

Zatím ještě netušíme, jak přesně bude vypadat, ale už víme, že bude našlapané technologiemi

Prémiová značka DS je na trhu již přes deset let a stále čeká na skutečný průlom – auto, které by přineslo potřebnou pozornost a pobláznilo trh. Stane se jím nové DS 4? Mohlo by, tento crossover totiž přichází v pravou chvíli na správné místo a chce se pochlubit avantgardním stylem, luxusním pojetím a špičkovou technikou včetně plug-in hybridního pohonu s kombinovaným výkonem 225 koní. Bude to na zavedenou konkurenci stačit?

6. Ford Mondeo crossover

Foto: Kolesa.ru

Nové Mondeo bude větší drsňák

Ford Mondeo sedan je mrtvý, přivítejte nový Ford Mondeo crossover! Americká automobilka se rozhodla oživit skomírající prodeje konvenčního Mondea okořeněním stylem módního crossoveru v duchu oblíbeného Subaru Outback – karoserie kombi, zvýšený podvozek a vzhled dobrodruha, k tomu moderní technologie včetně plug-in hybridního pohonu. Zachrání tento kalkul kdysi tolik oblíbený model? Držíme mu palce…

7. Honda Civic

Foto: Honda

Většina lidí uhlazenější tvary nového Civicu uvítá

Jedenáctá generace oblíbeného kompaktního Civicu už klepe na dveře. Před pár týdny jsme si ji poprvé mohli prohlédnout ve formě prototypu, do produkce začínající letos v létě (pro americký trh, do Evropy dorazí s mírným zpožděním) se tak změní už jen detaily. Berte ji spíše jako důkladně přepracovaného předchůdce – ten však byl tak dobrý, že se moc měnit ani nemuselo. V Hondě jen umírnili design a vylepšili interiér včetně infotainmentu. Tohle by mohl být černý kůň mezi hatchbacky!

8. Hyundai Bayon

Foto: Hyundai

Víc nám automobilka Hyundai z nového modelu dosud neodhalila

Majitelé dodnes nedají dopustit na nečekaně praktický, prostorný a cenově dostupný model ix20, a automobilka proto připravuje jeho duchovního nástupce. Nový crossover s délkou kolem čtyř metrů se tak vmáčkne pod model Kona, ale nabídne solidní užitné vlastnosti, vysokou uživatelskou vstřícnost, a především atraktivní cenovku. Stane se z něj znovu takový prodejní hit? To se dozvíme již za pár měsíců.

9. Jaguar J-Pace

Foto: Jaguar

Rodina SUV od Jaguaru se letos rozroste o dalšího člena

Konvenční sedany stále zůstávají srdcem nabídky tradiční britské automobilky, moderní crossovery a SUV jí však vydělávají na živobytí. Letos proto oblíbený F-Pace a menší E-Pace doplní ještě větší J-Pace, který se stane ozdobou celé produktové nabídky Jaguaru. Platforma sdílená se sourozeneckým Range Roverem (viz níže) přinese skvělé jízdní vlastnosti na silnici i mimo ni, mimořádnou technickou propracovanost (včetně plug-in hybridního a čistě elektrického pohonu) a skvělou prostornost (včetně třetí řady sedadel), to vše se zachováním stylu a dynamičnosti typických pro Jaguar. Tahle velká kočka by tak pořád měla umět pelášit.

10. Kia Sorento

Foto: Kia

Sorento vás pohodlně doveze kamkoliv

Vlajková loď korejské automobilky právě přichází na český trh, a podle všeho se hodně povedla. Velké rodinné SUV by mělo být perfektní kombinací reprezentativního vzhledu, rodinné přátelskosti, technické modernosti a komfortního cestování za cenu, která nezruinuje rodinný rozpočet. Bude to tak i v reálu? To si již brzy ověříme v redakčním testu…

11. Maserati Grecale

Foto: Maserati

Maserati nutně potřebuje, aby se Grecale prodávalo jako na běžícím páse

Další italská automobilka, co čeká na zázrak – Maserati nutně potřebuje, aby se jeho nový crossover Grecale prodával ve velkém. Povedený základ Alfy Romeo Stelvio tak oblékne do strhujícího designu a doplní propracovaným interiérem a výkonnou pohonnou jednotkou vycházející z 510koňového přeplňovaného šestiválce verze Stelvio QV. Má tak zaručený úspěch? To se teprve uvidí…

12. Mercedes třídy S Maybach

Foto: Mercedes-Benz

Odsud už by se dalo docela důstojně vládnout světu, co říkáte?

Nedávno představená nová třída S se okamžitě stala králem mezi prémiovými manažerskými limuzínami – ostatně jako vždy. Nejluxusnější verze Maybach pak posune úroveň komfortu, výbavy, a hlavně okázalosti ještě o pořádný kus výš, tedy na dosah těch nejlepších z nejlepších: značek Bentley a Rolls-Royce. Nic lepšího už za peníze nekoupíte.

13. Nissan Qashqai

Foto: Nissan

Nový Qashqai by měl po všech stránkách překonat ten minulý. To bude docela fuška...

Před patnácti lety první Qashqai svým crossoverovým pojetím totálně překopal trh kompaktních aut, letos jeho třetí generace bude toužit zopakovat úspěch svých předchůdců (v Evropě se prodalo přes 3 miliony kusů). Ověřený koncept se nemění, pouze jeho provedení – nový Qashqai bude lehčí, prostornější a propracovanější, také v duchu doby nabídne více digitalizace, řidičské asistence a elektrifikace pohonných ústrojí. Na úspěch má tak zaděláno.

14. Opel Astra

Foto: Opel

Příď nové Astry bude hodně podobná modelu Mokka

Nová generace bestselleru automobilky s bleskem ve znaku nenechá kámen na kameni. Bude totiž vyvíjena v úzké spolupráci s Peugeotem a převezme propracovaný technický základ nového modelu 308 (viz níže), na němž bude šmrncovní karoserie a vysoce digitalizované pojetí interiéru ve stylu nové Mokky. Půjde tak nejspíš o hodně žádoucí auto.

15. Peugeot 308

Foto: Peugeot

Příď nové 308 bude zdobit hodně hrdý lev

Peugeot má poslední roky skvěle našlápnuto a nová 308 ho nakopne k úspěchu ještě víc. Modernizovaná platforma totiž přinese více palubních i asistenčních technologií a elektrifikované pohonné jednotky (48V mild-hybridní benzinové motory a plug-in hybridní verzi), k tomu velmi vkusný design vycházející z nové 208 a faceliftovaných SUV 3008/5008 a stylové řešení kabiny i-Cockpit s digitálním přístrojovým panelem s 3D efektem (ve stylu menší 208). Třešničkou na dortu bude nové logo převzaté z konceptu E-Legend.

16. Range Rover

Foto: Land Rover

Range Rover odstartuje druhé půlstoletí své existence s novou generací

Loni oslavil 50. narozeniny, nové půlstoletí své existence příznačně začne představením již páté generace. Očekávejte to nejlepší, co lze vytvořit spojením luxusní limuzíny a drsného off-roadu – na silnici vás zahrne pohodlím a klidem, v terénu si poradí s jakoukoliv překážkou. Tedy stejně jako předchůdci, tentokrát ale s ještě větší sebejistotou a širší podporou moderních technologií včetně elektrifikovaných pohonů.

17. Renault Arkana

Foto: Renault

Kupé-crossovery jako Arkana jsou dnes nesmírně populární

Pohledný crossover ve stylu kupé už stihl okouzlit Rusko, kde již v roce 2019 debutoval, a letos konečně dorazí na trh západní Evropy. Ovšem v dost vylepšené formě – velikostně bude nad Capturem, ale půjčí si od něj sofistikovanější platformu, moderní pohonné jednotky (včetně hybridu a plug-in hybridu) a propracovaný interiér se všemi moderními technologiemi. Na tohle auto se budou stát fronty!

18. Škoda Fabia

Stejně jako loni, i letos budou mít v Mladé Boleslavi napilno. Finalizuje se modernizace Kodiaqu (včetně příchodu plug-in hybridní varianty) a pracuje se i na faceliftu menšího Karoqu (toho se však dočkáme asi až příští rok), k elektrickému crossoveru Enyaq iV, který se na trhu objeví na jaře, se brzy připojí sportovněji laděná varianta GT.

Foto: Škoda Auto

Podobu nové Fabie si Škoda důsledně střeží (na fotce je teaser na Octavii)

Hlavní hvězdou však bude nová Fabia, český oblíbenec a také první samostatný projekt designéra Olivera Stefaniho. Nečekejte ale radikální změny, půjde spíš o modernizované pojetí stávajícího konceptu (podobně jako u Pola) – prim tedy bude hrát prostor a praktičnost, přibydou palubní technologie a motorizace se dočkají jemné hybridizace (varianty do zásuvky nejsou v plánu), to vše s nadčasovým designem bez zbytečných výstřelků (v duchu nové Octavie) a s rozumnou cenovkou. Tedy doufejme. Hatchback se představí už na jaře, na trh pak dorazí na podzim, na kombi si počkáme nejspíš až do začátku roku 2023.

19. Subaru Outback

Foto: Subaru

Nový Outback dorazí na český trh už za pár měsíců

Šestá generace oblíbeného kombi, které si libuje na silnici a nezalekne se ani terénu, se už přes rok vesele prodává po celém světě kromě Evropy – to se však brzy změní. I přes hodně podobný design s předchůdcem se můžete těšit na zcela novou platformu přinášející nové technologie včetně elektrifikovaného motoru e-Boxer (v nabídce však zůstane i klasická atmosféra 2,5l) a propracovanější interiér, ve kterém se bude lépe žít. S objednávkou neváhejte, první auta dorazí do Česka již v květnu.

20. Toyota Yaris Cross

Foto: Toyota

Yaris Cross bude s největší pravděpodobností prodejní hit

Má Toyota zaděláno na prodejní trhák? Je to dost pravděpodobné, protože když povedenou moderní techniku nového Yarisu oblékla do vkusného a praktického crossoverového kabátku, vytvořila vůz s potenciálem oslovit širokou klientelu – tahle auta jdou totiž aktuálně na dračku. Velkým bonusem Yarisu Cross je skvělý a úsporný hybridní pohon, který může nabídnout jen minimum konkurentů.

Na kterou automobilovou novinku roku 2021 se těšíte nejvíc?
1. Alfa Romeo Tonale
12,3 %
2. BMW X8
3,2 %
3. Citroën C4
1,9 %
4. Dacia Sandero a Logan
3,9 %
5. DS 4
1,3 %
6. Ford Mondeo crossover
5 %
7. Honda Civic
2,9 %
8. Hyundai Bayon
14,6 %
9. Jaguar J-Pace
1,2 %
10. Kia Sorento
2,4 %
11. Maserati Grecale
1,7 %
12. Mercedes třídy S Maybach
2,4 %
13. Nissan Qashqai
1,7 %
14. Opel Astra
2,4 %
15. Peugeot 308
3,3 %
16. Range Rover
1,6 %
17. Renault Arkana
3,8 %
18. Škoda Fabia
15,7 %
19. Subaru Outback
3,5 %
20. Toyota Yaris Cross
15,2 %
Celkem hlasovalo 7134 čtenářů.

Reklama

Načítám