Hlavní obsah

Hyundai představí elektrický Ioniq 5 už příští rok

Foto: Hyundai

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned zkraje příštího roku představí Hyundai sériovou podobu svého elektromobilu Ioniq 5, který slibuje pokrokovou konstrukci a špičkovou techniku. Stane se zároveň prvním krokem na cestě k nové elektrifikované éře korejské automobilky.

Článek

Model Hyundai Ioniq důvěrně známe, svezli jsme se s jeho hybridní, plug-in hybridní i čistě elektrickou verzí a všechny se nám moc líbily. Nyní se však Ioniq stává samostatnou sub-značkou automobilky Hyundai pro elektrické modely, která bude zahrnovat konvenční vozy (očíslované sudými čísly) a crossovery/SUV (lichá čísla).

První člen této rodiny se představí již na samém začátku příštího roku – půjde o model Ioniq 5, sériovou verzi radikálního konceptu pojmenovaného prostě 45, který se ukázal předloni na autosalonu ve Frankfurtu. Ano, stejně jako v případě nového Tucsonu vypadal jako „jeden z těch konceptů, co nikdy nevyrobí“, ale už příští rok v létě si ho budeme moci koupit.

Foto: Hyundai

Z konceptu Hyundai 45 by se měl stát Ioniq 5 v prakticky nezměněné podobě. Tedy až na ta digitální zrcátka...

Kromě odvážného designu (poznávacím znamením rodiny Ioniq budou pixelová světla) se vůz může pochlubit také dedikovanou elektrickou platformou E-GMP (skateboard s koly na krajích a bateriemi uprostřed v podlaze), pokrokovou 800V architekturu umožňující ultra rychlé nabíjení (výkonem až 350 kW, takže ho na 80 % nabijete za pouhých 18 minut) a také obousměrné napojení na elektrickou síť chytré domácnosti, k tomu vzdušný interiér s moderní minimalistickou architekturou, další speciality tohoto modelu budou představeny až při oficiálním odhalení.

Foto: Hyundai

Interiér modelu Ioniq 5 má být výjimečně příjemným místem k životu

V roce 2022 ho bude následovat model Ioniq 6, sportovní sedan inspirovaný konceptem Prophecy, v roce 2024 by pak mělo dorazit blíže nespecifikované SUV Ioniq 7. Tyto vozy jsou součástí plánu Hyundai představit 16 nových elektromobilů do roku 2025, které pomohou dosáhnout milníku půl milionu prodaných elektrických modelů značky (což je zhruba desetina současného celkového prodeje).

Reklama

Načítám