Hlavní obsah

Škodu Enyaq pod milion nekoupíte. Cílí na bohaté nadšence

Foto: Jiří Čermák

Škoda Auto zveřejnila ceník svého nového, čistě elektrického modelu Enyaq iV. Nyní je jasné, že zájemci si musí připravit minimálně 1 059 900 korun, což z něj dělá docela exkluzivní zboží pro ty nejbohatší. Mezi obdobně velkými elektromobily ale nejde o nadsazenou cenu, tato auta jsou obecně velmi drahá.

Článek

Nejlevnější provedení dostupné na českém trhu přijde až o pár měsíců později, svou cenu už ale stanovenou má. Základní verze Enyaq iV 60 (baterie 62 kWh, výkon 180 koní a pohon zadních kol) stojí 1 059 900 korun; předobjednat půjde od podzimu. Co si však můžete objednat už teď, je silnější verze Enyaq iV 80 (82 kWh baterie, 204 koní a pohon zadních kol) s cenou 1 189 900 korun.

Ceník je ve srovnání s ostatními modely s logem okřídleného šípu mnohem jednodušší. V nabídce je jediná úroveň výbavy Loft a k ní si dokupujete pakety s výbavou a individualizační balíčky. Základní výbava je dost vyčerpávající – zahrnuje například LED světla, 19palcová kola, šest airbagů, 13palcový dotykový infotainment, automatickou třízónovou klimatizaci a dlouhý seznam jízdních asistentů (nouzové brzdění s rozpoznáváním chodců, tempomat s omezovačem rychlosti, asistent udržování jízdy v pruhu, asistent rozjezdu do kopce nebo čtení dopravních značek). Dále dostanete bezklíčový přístup KESSY, dešťový a světelný senzor, parkovací senzory vpředu i vzadu, zadní parkovací kameru nebo vyhřívaná přední sedadla a volant. Není to za ty peníze zkrátka žádné holátko.

Na druhou stranu pořád je za co připlácet, třeba Matrix LED světla, elektrické ovládání sedadel, navigace, další jízdní asistenty (adaptivní tempomat, monitorování mrtvých úhlů nebo 360° parkovací kamerový systém) nebo právě balíčky interiéru kombinující různé druhy a barvy čalounění v celkem pěti variantách.

Foto: Jiří Čermák

Barevné a materiálové ladění kabiny si můžete určit výběrem interiérového balíčku

Kdo chce mít Enyaq mezi prvními a zároveň touží po něčem extra, má možnost zakoupit limitovanou edici Founders Edition (vznikne pouze 1 895 kusů pro celý svět – číslo odkazuje na vznik automobilky Škoda, respektive založení firmy Laurin & Klement). Škoda si za ni účtuje 1 379 900 korun a technicky jde o verzi Enyaq iV 80, akorát významně vyšperkovanou. Kromě jiného zde standardně dostanete Matrix-LED světlomety, elegantní osvětlenou masku Crystal Face, černý nebo stříbrný metalický lak karoserie, 21 palcová kola, ambientní osvětlení nebo vkládané tkané koberce Premium.

Cenu dalších variant včetně vrcholné verze RS s výkonem přes 300 koní automobilka zatím neuvedla. Na některých evropských trzích Škoda představí kvůli dotačním programům variantu Enyaq iV 50, která má nejmenší kapacitu baterie (55 kWh). České zastoupení tento model tuzemským zákazníkům zatím nenabídne především s ohledem na fakt, že v Česku není dosud žádný státem podporovaný program, který by zvýhodňoval nákup elektromobilů (bezplatná dálniční známka nebo parkování v Praze zadarmo mezi to opravdu nepočítáme).

„Přepokládáme, že příští rok celá rodina modelů ŠKODA iV dosáhne na českém trhu prodejů ve výši jednotek tisíc vozů. Škoda Enyaq iV bude hrát významnou roli. V příštím roce očekáváme přes 1 000 zákazníků,“ uvedl Jiří Maláček, nový vedoucí českého zastoupení mladoboleslavské automobilky, který nedávno vystřídal Luboše Vlčka. Škoda investovala do nové výrobní linky v Mladé Boleslavi 800 milionů korun; vše se nyní odlaďuje na začátek sériové výroby, která je plánovaná na konec letošního roku. Podle mluvčího automobilky Pavla Jíny se zájemci, kteří si Enyaq v dostupných verzích nyní objednají, svého vozu dočkají v březnu příštího roku.

A jak je na tom elektro-konkurence? Nejbližším konkurentem je koncernový sourozenec Volkswagen ID.4, který se představí již za pár dnů. Jeho cenu zatím neznáme, ale vzhledem k tomu, že menší hatchback ID.3 přijde v tuzemsku nejméně na 1 014 900 korun, bude cena SUV ID.4 asi Eynaqu dost podobná. Další variantou je v Česku vyráběný Hyundai Kona Electric, který je o něco menší a přijde na 1 149 990 korun. Přestože Enyaq iV není levný, jeho cena je rozhodně více než konkurenceschopná.

Reklama

Načítám