Hlavní obsah

10 největších šíleností od Hennesseyho za poslední dekádu

Foto: Hennessey Performance

Automobilka Hennessey Performance má na svém kontě už tisíce upravených modelů, my vám přinášíme desítku nejlepších za poslední dekádu

Malá automobilka Hennessey Performance funguje už 28 let a jen za poslední dekádu vyrobila a dodala tisíce supersilných nebo šestikolových monster. Auta z dílen severoamerického úpravce několikrát vstoupila do dějin a po boku Koenigseggu svádí nekonečný boj s Bugatti o titul krále rychlosti. Připravili jsme pro vás 10 nejlepších výrobků pana Hennesseyho za poslední dekádu.

Článek

Hennessey Venom GT

V únoru roku 2014 se model Hennessey Venom GT neoficiálně stal nejrychlejším homologovaným automobilem světa. Na přistávací dráze Kennedyho vesmírného centra dlouhé pět kilometrů to silně přepracovaný Lotus Elise vytáhl až na 435,31 kilometrů za hodinu. To však není jediný rekord, který si Venom GT odnesl. Vůz je v paměti veřejnosti zapsán také jako nejrychlejší kabriolet a nejrychleji akcelerující vůz z nuly na 300 km/h.

Foto: Hennessey Performance

Hennessey Venom GT byl svého času (neoficiálně) nejrychlejším autem světa

Hennessey VelociRaptor SUV

Nudí vás pick-upy? Nudí vás i ostré pick-upy? Hennessey má už od roku 2013 řešení v podobě modelu VelociRaptor SUV. Automobil je postavený na základech Fordu F-150 Raptor a je přestavěný na osmimístné SUV. První generace se dělala necelé dva roky, přičemž produkce byla omezená na 30 kusů ročně. Základní motorizací pro tento vůz byl kompresorem přeplňovaný 6,2litrový vidlicový osmiválec naladěný na výkon 417 koní. K autu jste si však mohli objednat i výkonnější kit, po jehož instalaci posílil na 609 koní.

Foto: Hennessey Performance

Jestli už vás nebaví pick-upy, zkuste Hennessey VelociRaptor SUV

Hennessey VR1200

Momentálně si můžete od úpravce nechat postavit vrcholový Cadillac CTS-V s výkonem 1 014 koní a silou 1 310 Nm. S touhle konfigurací zpráskáte asi většinu aut, které jezdí na této planetě, ovšem nejde o úplný vrchol. Hennessey se v minulosti dohodl s dopravním oddělením v Texasu a pronajal si část silnice. V úterý 23. října roku 2012 tu pak otestoval ještě silnější Cadillac CTS-V Coupe (Hennessey VR1200) s výkonem 1 217 koní a dosáhl nejvyšší rychlosti 354,8 km/h.

Foto: Hennessey Performance

Hennessey VR1200 vzešel z Cadillacu CTS-V Coupe

Hennessey HPE750 Mustang GT

Tohle auto je určené pro všechny, kterým nestačí 450 koní sériového Mustangu s pětilitrovým osmiválcem. Podle jména jste už totiž jistě pochopili, že tahle bestie disponuje rovnou 750 koni. Verze tohoto modelu se dokonce dostala do pořadu Jay Leno’s Garage, protože se zkušebnímu pilotovi automobilky podařilo v květnu roku 2015 na testovacím okruhu (13,6 km) gumárny Continental pokořit rychlostní hranici 334,5 km/h. Pokud jste tehdy po takovém voze zatoužili, museli jste z portmonky vytasit zhruba 1,7 milionu korun.

Foto: Hennessey Performance

Tenhle Mustang se objevil také v pořadu Jay Leno’s Garage

Hennessey HPE600 Corvette C7

Víte, co se stalo v 11. prosince roku 2014 na silnici Grand Parkway v Texasu? Lidi z Hennessey Performance dokázali jako první na světě překonat hranici 200 mph (tedy 320 km/h) s modelem Chevrolet Corvette C7 Stingray. Konkrétně dosáhli rychlosti 201 mph (322 km/h) a místní úřady při té příležitosti vyzkoušeli funkčnost nově instalovaného mýtného systému.

Foto: Hennessey Performance

Hennessey HPE600 Corvette C7 dostala pro překonání rychlostního milníku nitro

Nutno dodat, že vůz s výkonem 614 koní nebyl přeplňovaný, ale dostal na pomoc systém vstřikování oxidu dusného (N2O), který krátkodobě zvedl výkon o sto koní.

The Exorcist

Únor 2018, do přepracovaného Chevroletu Camaro ZL1 usedá závodní instruktor Brian Smith a na pneumatikách Goodyear jen těsně nedosahuje hranice 350 kilometrů za hodinu – telemetrie se totiž zastavuje na hodnotě 349,22 kilometrů za hodinu.

Foto: Hennessey Performance

Chevrolet Camaro ZL1 v provedení exorcista

Auto je jmenuje The Exorcist (Exorcista, který měl vymýtat Dodge Demon) a Hennessey slíbil celkovou výrobu pouhých sto kusů. Na vymítání ďábla máte k dispozici 1 014 koní a 1 197 Nm točivého momentu. Ke zrychlení z nuly na sto vám díky přeplňovaní stačí jen necelých 2,2 sekundy. S těmito hodnotami zpráskáte i Teslu Model S, která na závodech trápí mnoho řidičů severoamerických svalnatých aut.

Foto: Hennessey Performance

Znáte lepší auto na vymítání ďábla?

Hennessey Venom GT Spyder

Další kousek, na který je John Hennessey právem hrdý, se jmenuje Venom GT Spyder. Auto v březnu roku 2016 pokořilo rychlostní hranici 427,3 kilometrů za hodinu a stalo se nejrychlejším kabrioletem světa. Celý pokus měřila nezávislá firma Racelogic a událost se konala na námořní základně v Kalifornii. Za volant tehdy usedl závodní instruktor Brian Smith.

Foto: Hennessey Performance

Otevřený Venom GT zvládl zdolat rychlostní hranici 427,3 km/h

Hennessey VelociRaptor 6 × 6

Šestikolový pick-up postavený na bázi Fordu F-150 Raptor potěšil loni v lednu tehdy 23letého hudebníka jménem Post Malone. Muzikant osobně navštívil Johna Hennesseyho, aby si vyzvedl svou novou hračku s pětilitrovým motorem V8 a pohonem všech šesti kol. Nutno dodat, že základní verze s motorem V6 EcoBoost vyjde na cirka 7,9 milionu korun. Maloneho hračka samozřejmě vyšla na mnohem, mnohem víc.

Foto: Hennessey Performance

Co si může přát 23letý bohatý zpěvák k Vánocům? Proč ne třeba VelociRaptor 6 × 6!

Hennessey Goliath 6 × 6

Pokud to nevíte, některé šestikolky od Hennesseyho mají české kořeny, jelikož jim určité komponenty dodává českobudějovická firma Bureko, která se také zabývá výrobou automobilů s pohonem 6 × 6. Goliath (goliáš) je postaven na základech modelu Chevrolet Silverado 2019 a má samozřejmě mnoho úprav navíc, sériový výkon 456 koní, limitovanou sérii čítající pouhých 24 kusů a základní cenu 8,5 milionu korun.

Foto: Hennessey Performance

Hennessey Goliath 6 × 6 má české kořeny od Bureka

Hennessey Maximus 1000

Jeep Gladiator je sám o sobě velmi atraktivním autem. Wrangler s korbou se po zásahu Hennesseyho týmu kutilů může pochlubit 6,2litrovým osmiválcem Hellcat s kompresorem, výkonem 1 014 koní, točivým momentem 1 265 Nm, osmirychlostním automatem a akcelerací z nuly na stovku za pouhé čtyři sekundy.

Foto: Hennessey Performance

Hennessey Maximus je hodně nazbrojený Jeep Gladiator

Exkluzivitu modelu Maximus 1000 (2019) doplňuje limitovaná produkce pouhých 24 kusů a základní cena 5,1 milionu korun. Pro srovnání, základní Jeep Gladiator vyjde v Severní Americe na 760 tisíc korun.

Reklama

Načítám