Hlavní obsah

Která auta porostou na ceně? Jay Leno vám poradí!

Foto: Archiv Garáž.cz

Možná jste se nad touto otázkou také pozastavili. Celá řada zajímavých aut, která jsme dříve považovali za bezcenná, dnes stojí obrovské částky peněz. Když bychom si však měli něco podobného, co udrží či navýší svou hodnotu, koupit nyní, po čem sáhnout?

Článek

Ještě před nějakými deseti lety ještě o autech jako o investici alespoň v Česku uvažoval málokdo. Jenže pak začaly zajímavé starší vozy ze silnic rapidně mizet a lidem se po nich zastesklo. Může za to kupříkladu systém "šrotovného", kde řada aut v jinak dobrém stavu byla odvezena na smetiště, stejně jako vymanění z ekonomické krize - lidé začali mít prostředky navíc pro koupi něčeho pro radost. A všeobecně se zjistilo, že automobily jsou jedna z nejlepších investicí.

Jenže co nyní koupit? Většina zajímavých aut už je drahá, byť je dost možné, že časem budou ještě dražší. Tipy pro mladší generaci na cenově dostupná auta s investičním potenciálem nyní dal známý komik, moderátor a sběratel Jay Leno. Ten je proslulý sbírkou svých cenných automobilů, dokáže však ocenit i běžné vozy. Podle něj by si měli lidé nyní koupit první generaci Toyoty Prius, stejně jako první Mazdu MX-5 NA. Právě malý roadster je i náš tip - postupně jich ze silnic ubývá a cena začala mírně stoupat. První Prius pak půjde v našich podmínkách sehnat těžko.

A další tipy? Server Jalopnik.com říká, že poslední atmosférické BMW M3, tedy generace E92 se skvostným osmiválcem, bude zachvíli stát ještě více, než nyní. A hlavně více, než nová přeplňovaná varianta. Vývoj cen těch zajímavějších modelů, kupříkladu s paketem Competition, to pak jednoznačně potvrzuje.

My si myslíme, že se vyplatí koupit si i Porsche 911 generace 996 - téměř jakoukoliv verzi, ovšem jen v pěkném stavu. Dále zauvažujte na Hondou S2000, jejíž ceny se již také odlepily ze dna, anebo třeba o Mitsubishi Lancer Evolution (všechny generace kromě té poslední). Všeobecně ale cenu přinejmenším uchová téměř jakékoliv starší auto ve výjimečně dobrém stavu.

Reklama

Načítám