Hlavní obsah

Škoda Scala 1.0 TGI G-TEC – Náhrada za diesel nebo elektro?

Foto: Tomáš Kopečný

Co byste řekli na plynovou škodovku s výkonem 90 koní? Papírově nejde o trhače asfaltu, nicméně přednosti CNG se skrývají jinde

Populární Scala je sama o sobě solidním autem pro každodenní využití. Můžete tuhle lidovou škodovku kritizovat sebevíc, ale prodejní čísla nebo celkové vlastnosti podobné o třídu lepšímu Volkswagenu Golf sedmé generace zkrátka mluví za své. Co se však stane, když do povedeného hatchbacku zastavíte nevýkonný litrový tříválec spalující stlačený zemní plyn a v tichosti stáhnete z nabídky dieselovou variantu?

Článek

Jakkoli se někomu může Scala zdát tuctová, fádní, nudná nebo drahá, nelze jí upřít fakt, že jde o právoplatně oblíbené a úspěšné auto. V Česku si letos drží v segmentu osobních automobilů nižší střední třídy zhruba čtvrtinový tržní podíl, přičemž jediným vážným rivalem této lidové škodovky je Hyundai i30.

Foto: Tomáš Kopečný

Škoda Scala G-TEC je po Octavii druhou nejoblíbenější škodovkou na stačený zemní plyn

Žádným fiaskem nejsou ani motory – benzinový litr funguje poměrně svižně, dražší patnáctistovka nabídne rozumný poměr mezi výkonem a spotřebou, zatímco dieselová šestnáctistovka svého času hrála na příjemně nízký naftový apetit okolo 4,5 litru na sto kilometrů. Proč mluvíme v minulém čase? Škoda Auto z nabídky vznětovou variantu stáhla a její comeback zatím není v plánu.

Takže pokud vám nevoní benzinová žíznivost (pod 6 l na sto) litrového tříválce ani spotřeba zážehové čtyřválcové patnáctistovky (cca 6,5 l na sto), máte tady ještě poslední alternativu – plyn.

Foto: Tomáš Kopečný

Jelikož dieselový motor zmizel z nabídky, zůstává jedinou alternativou CNG

Jmenuje se G-TEC a skládá se z litrového tříválce o výkonu 90 koní a síle 160 Nm, která je přenášená skrze šestirychlostní manuál výhradně na přední kola. Papírové hodnoty asi nikoho nezvednou ze židle, takže prostě musí jít o lenocha, nebo ne?

Specifické díly motoru 1.0 TGI G-TEC

  • Sací a výfukové vačky
  • Hlava válců
  • Sací potrubí
  • Plynová palivová lišta a vyfukovací ventily
  • Elektronický dvoustupňový redukční ventil
Foto: Tomáš Kopečný

Motor 1.0 TGI má specifické díly, protože je uzpůsoben pro primární spalování CNG

Ani sportovec, ani kloboukář

Nebudeme tu hovořit v superlativech, plynový litr je do 2 000 otáček za minutu prakticky bez života, a aby svižněji akceleroval, potřebuje daleko víc rotací, ale ani ve vysokých obrátkách se nic moc zázračného neděje. Oproti dieselu s točivým momentem 250 Nm mu chybí znatelnější tah, síla. Takže pokud chcete být všude nutně první a každého na dvou metrech předjet, 1.0 TGI není motor pro vás.

Jenže defenzivní řidiči (a tím nemyslíme loudaly, kloboukáře nebo všechny, kteří se bojí předjíždět) budou z chování CNG Scaly příjemně překvapeni. Akcelerace je sice pomalejší, ale plynulá, z čehož můžete těžit, pokud zapojíte do řízení více důvtipu než zběsilosti. Volte vhodné kvalty, využívejte převýšení, předjíždějte s dostatečným rozjezdem a pozitivní výsledek se brzy dostaví. Především ten ekonomický.

Foto: Tomáš Kopečný

Na první pohled se zdá, že 90koňový tříválec bude vhodný leda pro loudaly, jenže není to tak úplně pravda

Pokud nejste jako kolega Valášek s železně těžkou nohou, který dokázal rozežrat i malou plynovou Ibizu na průměrnou spotřebu 4,7 kilogramu na sto, dostanete se na zajímavé hodnoty. Konkrétně Scala zvládne jezdit kombinovaně (město, dálnice, okresky) za 4,1 kilogramu CNG na sto kilometrů, přičemž znovu opakujeme, nejde o loudavou jízdu.

Vychválit musíme přesný, komfortní a tuhý šestirychlostní manuál. S ním je skutečně radost řadit – žádné kvedlání nebo hledání drah, převodovka zkrátka šlape jako švýcarské hodinky nebo jako cyklista na Tour de France. Převody jsou uzpůsobeny spíše do města a na okresky, při dálniční stotřicítce točí tříválec na šestku kolem 3 300 otáček za minutu, což už je lehce neefektivní.

Foto: Tomáš Kopečný

Vysloveně na pochvalu je zastavěný šestirychlostní manuál

Bez kompromisů to nepůjde

Není všechno zlato, co se třpytí, proto i Turbocharged Gas Injection (TGI) Scala bojuje s několika kompromisy. Jde třeba o kufr, zatímco standardní verze poskytne velkorysý objem 467 litrů, u plynové varianty se musíte spokojit jen s 339 litry. Důvodem je samozřejmě umístění CNG nádrží v zadní části automobilu.

Konstrukční změny – Scala G-TEC

  • Upravená zadní podlaha
  • Upravená podlaha v kufru
  • Zkrácený výfuk
  • Hrdlo pro plnění paliva
  • Absence filtru pevných částic
Foto: Tomáš Kopečný

Kufr plynové scaly je o 128 litrů menší než u klasických benzinových verzí

Také dojezd není nekonečný, respektive do lahví se vejde 13,8 kilogramu stlačeného zemního plynu, takže vám ekologičtější palivo vystačí asi na 330 kilometrů jízdy. Pak se systém automaticky přepne a motor začne sosat benzin z devítilitrové nádrže. Díky tomu máte dalších cirka 120 kilometrů k dobru na (neinfarktové) doskákání k nejbližší CNG čerpačce, kterých v Česku najdete přes 220.

Spalování benzinu u motoru 1.0 TGI G-TEC

  • Startování po natankování CNG (kvůli změně tlaku v nádrži a kontrole kvality plynu)
  • Startování při okolní teplotě pod -10°C
  • Po spotřebování CNG (limitní tlak pod 11 bar)
Foto: Tomáš Kopečný

Kabina odpovídá klasické Scale, takže si můžete užívat solidního prostoru a spousty odkládacích přihrádek

Interiér odpovídá klasické Scale, ovšem s tím rozdílem, že si G-TEC nelze ze softwarových důvodů dopřát s hodně povedeným virtuálním kokpitem a infosystémem s vestavěnou navigací. Proto si musíte vystačit se skromnějším multimediálním centrem a mapové podklady řešit pomocí kabelové mobilní konektivity. Jestliže máte iPhone, stačí si připlatit za možnost bezdrátového připojení a využívat Apple CarPlay bez kabelu. Do budoucna nejspíše přibude i bezdrátová podpora pro Android.

Plyn vs. ropa vs. elektřina

Budeme-li lidovou škodovku na zemní plyn se základní cenou 482 900 Kč napřímo srovnávat s cenově dostupnými elektromobily, jasného výsledku se nejspíš nikdy nedobereme. Raději postavíme alternativní rivaly do latě a ukažme si jejich všeobecné výhody i nevýhody.

Foto: Tomáš Kopečný

Škoda Scala G-TEC není přímým rivalem elektromobilů, ovšem jde o zajímavou alternativu

Scala TGI vs. elektromobil
+ výrazně nižší pořizovací cena− menší kufr
+ rychlost tankování− nelze čerpat výhody vozidel se značkou EL
+ reálný dojezd− většinou nižší výkon
+ nižší hmotnost− nákladnější provoz
+ konzervativnější design a provedení− méně čerpacích stanic

Co si budeme povídat, vstupní náklady, reálný dojezd a rychlost tankování v Česku zkrátka vítězí, proto se misky vah v souboji mezi elektroautem a vozidlem na zemní plyn přiklání spíše k CNG. Ale co alternativa k dieselu? Jak si TGI vede ve všeobecném porovnání?

Scala TGI vs. Scala TDI
+ nižší pořizovací cena− řidší síť čerpacích stanic
+ absence filtru pevných částic a dalších emise-snižujících prvků− většinou nesmíte do podzemních garáží
+ ekologičtější provoz, nulová silniční daň− méně přátelské zpřevodování pro dálnice
+ vhodnější do města− skromnější kufr
+ udržitelnost− menší dynamika, výkon a dojezd

Oba vozy mají podobnou spotřebu i provozní náklady, ovšem pokud často jezdíte po dálnicích, nezbývá vám nic jiného, než se poohlédnout po jiném modelu, motoru, případně zvolit nějakou naftovou skladovku či ojetinu.

Foto: Tomáš Kopečný

Doplňkové ovládání automatické klimatizace se přesunulo do virtuálního rozhraní dotykové obrazovky

Slibná kariéra

Abychom více rozvinuli udržitelnost, prozradíme, že Škodovka počítá s pohony na CNG i do budoucna. Hlavní růstovou technologií bude elektromobilita a na vedlejší koleji pojede zemní plyn. Diesely v malých autech prakticky přestanou existovat, a pokud přežijí, technologická složitost čištění výfukových plynů s příchodem normy EURO 7 ještě více vyžene jejich cenu směrem vzhůru.

Foto: Tomáš Kopečný

Vozy Škoda s označením G-TEC jsou továrně vybaveny pohonem na CNG a benzin

Je to sice tajné, ale už zhruba tušíme, jak bude vypadat čisticí soustava u naftových motorů jedné prémiové značky. Počítejte se změnou úhlu sklonu agregátu a hodně, ale hodně velkým obalem pro DPF, SCR a další serepetičky. Podobné libůstky se bezfiltrového TGI zatím netýkají, například kvůli tomu, že při spalování zemního plynu pevné částice nevznikají.

Balíček s názvem G-TEC je technologie vyvinutá, zaplacená a okamžitě aplikovatelná. Není rozhodně nejlepší na světě, nicméně pro alternativce, kteří s sebou nechtějí vláčet dobíjecí kabely nebo nebydlí na dálnici, jde o více než zajímavou volbu. Takže co se stane, když do povedeného hatchbacku zastavíte nevýkonný litrový tříválec spalující stlačený zemní plyn? Vznikne atraktivní Škoda Scala se srandovní spotřebou, vhodná pro ekonomicky smýšlející defenzivní šoféry.

Reklama

Načítám