Hlavní obsah

Jak řidiči vnímají cyklisty? Jako absolutně méněcenné

Foto: Shutterstock

Ilustrační snímek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Kdo z vás někdy jezdí po městě na kole, jistě ví, že s některými řidiči to máte jako cyklisté velmi těžké. A kdo z vás naopak jezdí autem, nejspíš aspoň čas od času nemůže přijít na jméno cyklistům. Tahle válka začíná být hodně náročná pro všechny zúčastněné. V Austrálii proto vědci zjišťovali, jak vlastně řidiči cyklisty vnímají.

Článek

Pokud jste motoristou, jistě jste si párkrát od plic zanadával na cyklistu, který třeba nejel úplně u kraje nebo když jste měl prostě pocit, že vám překáží. Naopak cyklisté rádi hořekují nad tím, kterak jsou motoristé neohleduplní a mají pocit, že silnice patří jen jim. Tyto spory se vedou dlouhá léta, ale poslední dobou, s nárůstem dopravy, to vypadá na otevřenou válku. Možná jste si mysleli, že se tyto spory vedou jen u nás, ale boje motoristů s cyklisty musí řešit třeba i v Austrálii.

I proto právě tam proběhl během dubna průzkum agentury Transport Research, která se 442 Australanů ptala na vztah k cyklistům. Důvodem pro průzkum se staly velké nárůsty jak zraněných, tak bohužel i usmrcených cyklistů na australských silnicích. Od roku 2010 zde úřady evidují až 25% nárůst zraněných na kolech, přičemž ale ne vždy je viníkem takové nehody právě motorista. Jako příklad toho, jak aktuální tyto debaty jsou, může posloužit jedno alarmující číslo. V roce 2015 bylo při dopravní nehodě zraněno 45 000 cyklistů. A to je potřeba změnit!

Dotázaní v průzkumu měli v první fázi uvést, kam by na stupnici od opice k člověku cyklistu zařadili. V druhé měli uvést to stejné, jen Transport Research nabídli škálu od švába k člověku. A výsledek překvapil. Ti, kteří sami alespoň někdy jezdí na kole, označili cyklisty jako lidské bytosti jen asi ze 70 %. To je celkem zajímavé a svým způsobem postavené na hlavu, protože tak vlastně označili i sebe sami. V případě, že byl dotaz položen necyklistovi, byly výsledky ještě horší. Ti, kteří na kole nejezdí, cyklisty označili jako lidské bytosti jen ze 45 %. To znamená, že z 55 % je přirovnávali spíše k opici nebo švábovi.

Z průzkumu také vyplynulo, že 17 % australských respondentů někdy svým autem úmyslně ohrozilo nebo zablokovalo nějakého cyklistu. A 11 % uvedlo, že alespoň jednou úmyslně na cyklistu autem najelo tak, aby jej vystrašili. Dále 9 % uvedlo, že cyklistu někdy otevřeně autem napadlo. Transport Research se i na základě těchto zjištění pozastavil nad tím, že úřady sice cyklistickou dopravu stále více protlačují, už ale nepracují s tím, aby řidiče i cyklisty naučili ohleduplnosti a vzájemnému respektu. A to je problém, který by měl být urychleně vyřešen asi na celém světě.

Vadí vám chování cyklistů na silnicích?
Ano – jsem cyklista
48 %
Ano – nejsem cyklista
26,7 %
Ne – jsem cyklista
20,6 %
Ne – nejsem cyklista
4,7 %
Celkem hlasovalo 1205 čtenářů.

Reklama