Hlavní obsah

Ford chce příměří mezi cyklisty a řidiči kamionů

Foto: Ford Transport Operations

Ford posadil cyklisty do kamionu a poslal je na silnice

Kdo z vás se po městě pohybuje na kole, ví, že jde o život. Doprava je lehce šílená, aut je mnoho, a jakmile se k tomu připlete ještě dodávka nebo velké nákladní auto, je to o nervy. Není se pak co divit, že si jak cyklisté na stranu řidičů, tak naopak řidiči směrem k cyklistům moc neberou servítky. A to chce Ford vyřešit.

Článek

Jednou z nejohroženějších skupin v silničním provozu jsou cyklisté. Jízdu na kole ovládá mnoho občanů všech věkových kategorií, ale málokdo si uvědomuje, že se v okamžiku vyjetí na silnici stává účastníkem silničního provozu. Cyklista musí umět správně jezdit na kole – udržet rovnováhu, zvládat jízdu i v obtížných podmínkách a ovládat pravidla silničního provozu. K tomu všemu nesmí nikoho, tedy ani sebe, ohrozit a omezit. Stejně tak jsou na tom s povinnostmi řidiči, ale každodenní praxe ukazuje, že cyklisté a řidiči se dohromady zrovna dvakrát nesnesou.

Jedni překáží druhým, navzájem si nic nedarují a z toho vznikají velmi nepříjemné situace a často i dopravní nehody. Toho si je vědom Ford, který ve Velké Británii přišel s velmi zajímavým projektem. Divize značky s názvem Ford Transport Operations se rozhodla vzít několik cyklistů a posadit je za volant nákladního auta. A naopak řidiče nákladních aut posadila na kolo. Podle zástupců značky je totiž nutné, aby si jednotliví účastníci provozu na silnicích uvědomili, jak provoz a vůbec svět okolo vnímají ti ostatní.

A pro všechny to bylo velké překvapení. Cyklisté totiž vůbec nevěděli, že v nákladním autě existuje něco jako slepý úhel a omezený rozhled ven. Právě v těch úhlech se kolo i se svým cyklistou může snadno ztratit. Naopak řidičům nákladních aut až při tomto testu došlo, že cyklisté prostě občas musí vybočit ze směru své jízdy, protože by se jim jinak mohlo kolo zaseknout o kanál nebo výtluk. To z kabin svých nákladních aut vůbec neznají.

A tímto testem Ford nekončí. Rozhodl se, že s výsledky půjde do škol, kde bude dětem vysvětlovat, jak jezdit po silnici, a to jak na kole, tak osobním nebo nákladním autem. Jak k sobě být ohleduplnější, slušnější a jak dodržovat bezpečnost, a hlavně pravidla provozu. A o ničem jiném to není i na našich silnicích. I tady by to podobnou výuku praxí zoufale chtělo.

Jaké jsou vaše zkušenosti s cyklisty na silnicích? A naopak, máme-li mezi vámi cyklisty, dejte nám vědět, jak se k vám řidiči chovají...

Reklama

Načítám