Hlavní obsah

Cenově dostupné elektromobily? Možná již v roce 2024!

Foto: Škoda Auto

Škoda Enyaq iV začíná na milionu korun, což je mezi elektromobily dobrá nabídka, ale ve srovnání s běžnými auty je pořád dost drahá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pionýrské technologie jsou vždy drahé – platilo to pro walkmany, ploché televize a PC a platí to i pro elektromobily. Masová výroba a technologický pokrok by však měly srazit jejich ceny na úroveň běžných aut se spalovacími motory. Podle nejnovějších studií dokonce dřív, než se čekalo!

Článek

Pamatujete si ještě na časy, kdy domácí počítač stával desítky tisíc korun a mohli si ho pořídit jen ti nejbohatší? Dneska už cena nových „pécéček“ spadla na desetinu, zatímco jejich výkon se stokrát a tisíckrát (a ještě mnohem víckrát) zvýšil. A totéž bude brzy platit o zatím spíše nedostupných elektromobilech, jejichž cena by se díky většímu objemu výroby a neustávajícímu technickému vývoji měla již brzy dostat na úroveň běžných aut se spalovacím motorem.

Nejnovější studie investiční banky UBS naznačuje, že už za dva roky by měl rozdíl mezi cenou konvenčního aut a elektromobilu činit „jen“ nějakých 44 tisíc korun, v roce 2024 by pak ceny obou druhů aut měly být rovnocenné.

Při svém odhadu přitom vycházeli z průzkumu mezi sedmi největšími výrobci bateriových setů – ty totiž představují čtvrtinu až dvě pětiny ceny celého elektromobilu. Cena za jednu kWh (jednotka kapacity baterie) by přitom měla v roce 2022 spadnout na 100 amerických dolarů – pro srovnání výrobci prvních elektromobilů v roce 2010 platili přes 1 000 dolarů za jednu kWh, dnešní elektromobily jsou na úrovni 150 dolarů za kWh.

Foto: Volkswagen

Golf za milion? ID.3 má s dostupnou cenou ještě co dohánět

Významný vliv na vývoj cen bude mít masová výroba elektromobilů – studie UBS odhaduje, že už za pět let budou elektromobily tvořit 17 % celosvětových prodejů aut, v roce 2030 to bude již 40 %. Pokles cen elektromobilů (a plánované omezení prodeje vozů se spalovacím motorem na území států EU) tak zlomí vaz nejen konvenčním autům, ale i hybridům.

Největší tlak na snižování emisí je v Evropě, a letos by se tu tak měl z celkových 11 milionů nových aut prodat milion elektromobilů. Bude některý z nich patřit i vám?

Uvažujete o koupi elektromobilu?
Už ho mám v garáži
5 %
Rozhodně o něm přemýšlím
13,7 %
Když ještě trochu spadne cena, tak ano
37 %
Elektřina mi nesmí přes práh!
44,3 %
Celkem hlasovalo 1771 čtenářů.

Reklama

Načítám