Hlavní obsah

Strom přes cestu nebo pneu na dálnici: Jak řešit překážku na silnici

Foto: Joshua Rainey Photography / Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Objevila se před vámi překážka na silnici? Určitě je dobré na to někoho upozornit, ale s vystupováním z auta a odstraňováním překážky buďte opatrní, ať vás nikdo nesrazí. Hlavně v noci nebo na dálnici z auta raději nevystupujte vůbec.

Článek

Zatímco díry v silnici a třeba malá zvířata jsou jen „drobná“ nepříjemnost, která nemusí napáchat na autě velké škody, na řidiče může číhat i mnohem větší nebezpečí. Ať už se jedná o velká zvířata nebo třeba ulomené velké větve a popadané stromy po bouřce, hrozí při kolizi s nimi velké škody a klidně i zranění.

Jde to objet? Někdy ne

Jiné velké překážky, jako je třeba velká větev nebo kámen, se aspoň nehýbou, takže je šance se jim vyhnout. Když ale třeba po bouřce či silném dešti jedete někde lesem nebo podél svahu, je velká šance, že větví a popadaného kamení tam bude víc. Buďte ostražití.

Něco jiného jsou pak samozřejmě velké překážky, které zablokují celou cestu, ať už se jedná o popadané stromy, spadlý kus skály, převrácený kamion či cokoli jiného. Tady nějaké rady ohledně vyhýbání nebudou k ničemu, protože se není kam vyhnout. Jen připomeneme, že byste měli jet vždy jen tak rychle, abyste byli v případě potřeby schopni bezpečně zastavit vozidlo. Zejména za snížených rozhledových podmínek tak opatrně, ať v tom stromě neskončíte právě vy.

Kam volat, když je přes cestu překážka

Pokud v místě nejsou další auta, zastavte, zapněte varovné blinkry a hlavně překážku oznamte ideálně na Policii ČR na lince 158. Oni už na místo vyšlou hlídku, a případně i silnici uzavřou a spojí se s hasiči a dalšími složkami, které budou potřeba k odstranění překážky.

Foto: Paul Briden / Shutterstock.com

Popadané stromy přes cestu nejsou žádná výjimka, zejména po silném větru a bouřce. Určitě se je nesnažte sami odstranit. S pomocí ostatních řidičů odstraníte maximálně menší větve.

Když už na místě jsou jiní řidiči, zeptejte se, jestli někdo zablokovanou cestu hlásil. Není dobré volat na dispečink znovu, aby nedošlo k mýlce, že se jedná o podobnou událost někde poblíž. Není nezbytně nutné na místě čekat do příjezdu policejní hlídky či hasičů, pokud nedošlo k nehodě.

Pokud se ale na místě nehoda stala, například někdo před vámi do stromu přes silnici narazil, ujistěte se, jestli nepotřebuje pomoc. Po větších nehodách může být řidič v šoku a nebude schopný ani říct, jak se jmenuje, natož si zavolat pomoc.

Do odstraňování velkého stromu nebo kusu skály bychom se asi raději nepouštěli (něco na vás spadne a najdou vás až druhý den), i když třeba ulámané menší větve s pomocí ostatních řidičů možná budete schopni odklidit stranou a zachovat aspoň jeden pruh průjezdný.

Nevystupujte z auta, ať vás někdo nesrazí

Zejména za zhoršených rozhledových podmínek je obrovské riziko z auta vůbec vystupovat a snažit se překážku na silnici uklízet, protože málokdo opravdu jezdí jen tak rychle, aby měl dostatečný rozhled, byl schopný vás včas uvidět, správně zareagovat a zastavit auto.

Na dálnici krom nezbytně nutných případů nezastavujte a nevystupujte z auta vůbec. Ani za dobrých rozhledových podmínek. Zavolejte jen na policii, na jakém kilometru a kde překážka je. „Na přibližně 48. kilometru na dálnici D5 ve směru na Plzeň je v levém rychlém pruhu kus pneumatiky, asi z náklaďáku,“ je věta, která úplně stačí. Když tam zastavíte, že ji dáte pryč (což byste určitě zvládli), tak do vás akorát zezadu někdo vletí a zabije vás. Věřte, nestojí to za to riziko.

Foto: Shutterstock / GUNDAM_Ai

Pokud je to možné, vůbec do silnice za tmy nelezte. Budete špatně vidět i v reflexní vestě, navíc ne všem auto pořádně svítí. Když musíte ven z auta, zastavte někde u kraje mimo vozovku a zapněte varovné blinkry.

Chápeme, že lidé mají tendenci pomáhat a třeba odstranit kus větve nebo starou pneumatiku ze silnice, aby do toho někdo jiný nenarazil. Ale tohle samaritánství může být dost riskantní počin, zejména v noci, dešti či mlze, na dálnici pak kdykoli. I s dobrými rozhledovými podmínkami se nespoléhejte na to, že vás ostatní dobře uvidí.

Je to hodně na zvážení. Pokud vidíte překážku a stihnete zabrzdit, zapněte varovná světla. Ale s pohybem po vozovce buďte velmi opatrní. Maximálně můžete zkusit zastavit ostatní vozidla. Někde na okresní silnici, kde jsou dobré rozhledové podmínky, by to jít mohlo. Ale musí na vás být vidět. Někde za horizontem nebo v zatáčce to raději nedělejte.

Upozorněte ostatní

Když chcete ostatní řidiče upozornit na překážku přes silnici, varujte protijedoucí auta blikáním dálkovými světly a třeba gestikulací z okénka. Ono řidičům dojde, že se „tam vepředu“ něco děje. Pak zastavte opodál na bezpečném místě a zavolejte policii, že je na silnici překážka.

Reklama

Související témata:
Načítám