Hlavní obsah

Co je vlastně podvozková platforma a k čemu slouží?

Foto: Ondřej Kroutil/DS Automobiles

Budete se divit, ale podvozková platforma tvoří veledůležité gró drtivé většiny vozidel se samonosnou karoserií

Čtete o ní v souvislosti s každou větší novinkou, tvoří základy skoro každého modelu, vyrábí se v mnoha provedeních a řadě konstruktérů nedá spát. Co je vlastně podvozková platforma, k čemu slouží, co určuje, a čím naopak svazuje návrhářům ruce? Neváhejte a prostudujte spolu s námi jeden z nejdůležitějších prvků moderních vozů.

Článek

Sáhneme-li do daleké historie, tak předchůdcem dnešních platforem byl vlastně klasický rám, na který bylo možné namontovat podvozek, motor, převodovku, a tím stvořit jakýsi pojízdný polotovar, čekající už jen na karoserii.

Jenže touha po rozvoji eskalovala v určitý konstrukční mezistupeň, kdy se každý model a každá karoserie vyvíjela individuálně, což trvalo dlouho a celkem zásadně to zvyšovalo cenu finálních výrobků. Ekonomické i technologické aspekty pak výrobce donutily, aby pracovali s jednou nebo více základnami, a na nich stavěli různorodé modely, čímž vlastně odstartovala éra moderních podvozkových platforem.

Foto: Peugeot

Na snímku vidíte platformu CMP skupiny PSA (nyní součást Stellantis). Patrně byste neřekli, že jde o veledůležitou základní stavební jednotku automobilu

O co jde? Zjednodušeně řečeno o nejdůležitější stavební prvek vozidla. Platformu si představte jako stavebnici z různých druhů oceli, hliníku nebo z kompozitních materiálů, která má zásadní vliv na bezpečnost, komfort, ale i na jízdní vlastnosti. Dnešní platformy jsou navíc nejčastěji takzvaně „modulární“ což znamená, že je lze vyrábět v různých rozměrových variantách, nebo třeba s různými konfiguracemi náprav. Podlahová základna je pak přímo navázaná na samotnou karoserii, přičemž tento celek tvoří vlastně největší know-how značky.

Každá platforma obvykle disponuje uložením pro nápravy, ale taky úchyty pro dané motory (např. benzin, diesel, elektromotor, tříválec, čtyřválec, hybrid, případně jejich kombinaci) a jakékoli dodatečné zásahy jsou velmi složité (nákladné).

Foto: Ondřej Kroutil/DS Automobiles

Spodek platformy EMP2 (PSA) ukazuje, že se zde počítá rovněž s elektrickými jednotkami

Není-li báze vozu připravena například na elektropohon, dopadne to jako u Volkswagenu e-Golf nebo MINI SE, tedy vzniknou drahá auta s mizerným dojezdem a omezeným prostorem pro umístění trakčních akumulátorů.

Obchodník je šéf

Celý proces zrodu platforem totiž nezačíná u konstruktérů, nýbrž u obchodníků, který přijdou s tím, že chtějí takový nebo makový výrobek. Designér pak ví, jaká technologická pravidla musí dodržet (délky rozvorů, rozchody kol) nebo jaké má k dispozici komponenty. Chápejte, stavíte-li na platformě, jenž neumožňuje instalaci víceprvkové zadní nápravy, těžko vyrobíte precizní sporťák. A chcete-li víceválcový motor, těžko můžete začít pracovat s platformou, u které se počítá s příčnou zástavbou motoru omezené délky.

Foto: Jakub Deml

Jako zákazník už vidíte jen výsledek – hotové auto. Jenže jeho zrodu velel nejprve obchodní tým, který zaúkoloval konstruktéry a designéry. Hyundai Kona tu potom máme z toho důvodu, že i její platforma B-SUV je jedna z těch, které pojmou všechny typy pohonného ústrojí – benzin, diesel, hybrid, plug-in hybrid a elektrický pohon

Modulární podvozková platforma rovněž kalkuluje s různými délkami nárazníků, převisů, dále s přítomností asistenčních systémů nebo i s několika typy posilovačů řízení. Převedeno do souvislostí – je-li podporované plně elektrické servo, lze auto naučit parkovat zcela autonomně, ovšem pokud se počítá jen s hydraulickým pomocníkem, pak může být onomu modelu předmětná vychytávka trvale zapovězena.

Tvrdá práce a píle během navrhování platforem však nese i svoje ovoce. Přestože jde o extrémně drahou část na vstupu (při vývoji), na výstupu výrobcům ve finále šetří nemalé částky, a kolikrát může i pomoci při průšvihu.

Foto: Ondřej Kroutil/DS Automobiles

Na fotce vidíte rozebrané plug-in hybridní SUV DS 7 Crossback, ovšem díky použité platformě lze přesadit nápravy a komponenty pohonného řetězce, i do zcela jiného modelu. Relativně drobnými úpravami by tak šel na stejném základu postavit třeba sedan či hatchback

Jednak se bavíme o dlouhé životnosti těchto základen (používají se i po několik generací modelů) a jednak umožňují na jedné architektuře postavit kupé, SUV, sedan, hatchback nebo třeba dodávku, přičemž nejsou nutné drastické (finančně náročné) úpravy.

A jak to myslíme s těmi průšvihy? Lidově řečeno, vyrobili jste sedan, co se neprodává? Nezoufejte, za dva roky můžete na stejných základech produkovat obchodně úspěšný crossover.

Hon za univerzálností

Velké koncerny na několika přizpůsobitelných platformách chrlí desítky modelů, které sice mají velmi podobné základy, ale naladěním mohou být nakonec úplně jiné. Abyste tomu lépe rozuměli, níže uvedeme pár příkladů.

PSA/Stellantis

Platformu s názvem CMP používá francouzský koncern PSA (dnes součástí skupiny Stellantis), kam spadá Peugeot, Citroën, Opel ale i prémiová značka DS Automobiles. Tato základna je určena pro menší automobily s čistě bateriovým a konvenčním pohonem, respektive nevylučuje ani nasazení mild-hybridní technologie.

Foto: Tomáš Kopečný

Na bázi CMP stojí například DS 3 Crossback a další modely od peugeotu, opelu nebo citroënu

Reprezentantem budiž DS 3 Crossback – malé SUV nabízející vznětové čtyřválce, zážehové tříválce a jeden elektromotor. Díky tomu, že se už dopředu počítalo se zástavbou akumulátorů, nebyl v případě elektrovozu negativně dotčen vnitřní prostor, objem kufru nebo dojezd.

Pro střední a větší vozy mají Francouzi platformu EMP2, na které stojí například Citroëny C5 Aircross nebo Berlingo; Peugeoty 3008, 5008, 508 a Partner či Expert; Opely Grandland X, Combo a Zafira nebo DS 7 Crossback, hatchback DS 4 či sedan DS 9. Zde se v rámci osobních aut kalkuluje s konvenčním (benzin, diesel) nebo plug-in hybridním ústrojím, navíc obsahujícím jeden nebo dva elektromotory. EMP2 však umožňuje i ryze elektrický pohon, a to u větších dodávek typu e-Traveller.

Foto: Jakub Deml

Na jedné modulární platformě může stát benzinový kombík typu 507 SW, ale také větší čistě elektrická dodávka à la Peugeot e-Traveller

Volkswagen

Skupina Volkswagen, kam spadá i Škoda Auto, má na modulárních platformách postavenou celou řadu modelů. Podobně jako třeba Hyundai/Kia disponuje VW i jednou čistě elektrickou (MEB). To přináší výhody v rámci dojezdu a modularity, protože na jedné bázi postavíte rozličné elektromobily a vybavíte je různou kapacitou baterií, což však může vyústit i v nevýhody, zvláště pak v případech, kdy se onen elektromobil nechytne na trhu. Tedy jste schopni změnit jeho karoserii, zvětšit jej, přidat čtyřkolku, ale diesel už pod kapotu nezastavíte.

Foto: Škoda Auto

Tohle je elektrická platforma MEB, na níž stojí třeba Škoda Enyaq nebo Volkswagen ID.3. Na první pohled vám musí být jasné, že sem spalovací motor, převodovku nebo výfuk prostě nedáte

Pro standardní spalovací, případně hybridní vozy, je tu pak často zmiňovaná platforma MQB, na které už dnes stojí většina osobákové produkce celého koncernu. Na MQB-A0 (přičemž A0 znamená nejmenší velikost) bude stát třeba i nová Fabia čtvrté generace.

Toyota

Architektura nazvaná TNGA se dělí na další varianty, které jsou určeny pro konkrétní třídy vozů. Protože jde o Toyotu (Lexus), počítá se s nasazením elektrických, fosilních a hybridních jednotek, respektive plug-in hybridních např. u RAV4, Priusu PHV.

Foto: Toyota

Na snímku vidíte základnu Toyoty pro malé vozy, umožňující zástavbu různých pohonů

Renault

Důležitým hráčem je rovněž Renault, spolupracující v rámci aliance s automobilkami Nissan a Mitsubishi. Vzájemná synergie nedávno vyústila v představení třetí generace SUV Qashqai, debutující na inovovaném derivátu C platformy CMF, a umožňující nasazení hybridního agregátu, jenž zahrnuje zážehový tříválec pouze jako generátor energie pro elektromotor.

Foto: Renault

CMF je globální platforma disponující několika dalšími variantami, určenými pro specifické kategorie vozů

A co budoucnost? Cílem velkých koncernů bude na co nejmenším počtu platforem stavět co nejvíce modelů, které si už jednotlivé automobilky doladí k obrazu svému. To by mělo zajistit určitou cenovou dostupnost vozů, urychlit jejich vývoj a některé značky dokonce zachránit.

Foto: Tomáš Kopečný

Koncernová báze MQB A0 (použitá u např. VW Polo, Seat Ibiza) dala život také oblíbenému Kamiqu i Scale. To poukazuje na dlouhou životnost platforem a naznačuje i cestu do budoucna, kde se počítá s pár základnami a hromadou modelů

Není to tak dávno, co Mitsubishi přijalo pomocnou ruku Renaultu (převlečené modely), zatímco u DS vyhlásili, že svůj vrcholový 360koňový plug-in hybridní pohon nastěhují ze sedanu DS 9 i do dalších vozů. No a teď už víte, že nejen tohle je možné právě díky sofistikovaným podvozkovým platformám.

Reklama

Načítám