Hlavní obsah

Specifické blinkry tvoří image celého auta

Foto: Tomáš Kopečný

Nejen kola, ale i specificky umístěné blinkry dotváří celkovou image automobilů

Čím by tak šly ozvláštnit tak základní věci, jako jsou blinkry? Občas je stačí namontovat mimo potkávací světlomety a rázem začnou budovat image celého vozu. Pro reprezentativní příklady nemusíme chodit daleko, týká se to především nových aut, která potkáváme na ulici prakticky každý den. Takže o jaké modely jde a v čem vynikají?

Článek

Když se řekne blinkr, vybavíte si oranžové ukazatele směru jízdy, které jsou většinou integrované do hlavních světlometů. Ovšem ne každý výrobce vyplul na zavedené vlně, proto se některé modely dočkaly specifického umístění směrovek.

Tato jednoduchá designérská hříčka však kolikrát dotvořila unikátní image předmětných novinek a ty se skokově vryly do paměti veřejnosti právě díky této zvláštnosti. Už tušíte konkrétní příklady? Ne? Tak mrkněte na náš výběr.

Hyundai i30

Faceliftovaná i30 z Nošovic má ve vyšších výbavách blinkry integrované do hlavních světel, jenže stačí zabrousit do nižších specifikací a pozorně sledovat přední nárazník. Mimo funkce denního či obrysového svícení plní vestavěné diody v rozích také úlohu blinkrů, přičemž musíme uznat, že jde o celkem hezkou podívanou.

Foto: Hyundai Motor Manufacturing Czech

Modely Hyundai i30 mají v nižších výbavách přední diodové blinkry umístěné v rozích nárazníku

Volkswagen T-Roc

Mimo sportovního derivátu R a nižších specifikací si můžete vychutnat Volkswagen T-Roc s unikátně tvarovanými blinkry, jenž mají své místo přímo v předním nárazníku. Díky tomu si kompaktní německé SUV prostě nelze splést.

Foto: Volkswagen

Podivně tvarované LED lampy v nárazníku zahrnují denní svícení, obrysové osvětlení a blinkry

Škoda Kamiq

Postupně rozsvěcované diody předních směrových světel posledního škodováckého SUV čekají na všechny, kdo si vůz dopřejí s lepším továrním osvětlením. Animované ukazatele spárované s parkovačkami a denním svícením najdete samostatně nad hlavními lampami.

Foto: Tomáš Kopečný

Přední i zadní blinkry Kamiqu jsou v rámci balíčku vylepšených diodových světel animované

Kamiq samozřejmě není jediný. Velice podobně na tom jsou i vybrané modely automobilek Hyundai nebo Citroën.

Mitsubishi ASX

Předloni omlazené SUV od japonské automobilky Mitsubishi tentokrát obléklo příď nazvanou „dynamický štít“. Součástí designového směru jsou podlouhlé šikmé světlomety, v nichž by se daly očekávat právě i blinkry. Ale kdepak, svůj zrak musíte upřít na vertikální moduly v nárazníku.

Foto: Karel Štochl

V hlavních světlometech blinkry nehledejte, jsou totiž v modulech na stranách předního nárazniku

Jeep Wrangler

Off-road Wrangler snadno identifikujete díky ikonické siluetě, přední masce a jednoduchým kulatým světlům. Tak proč řešit ještě blinkry – ty přece stačí pouze sjednotit s denním a obrysovým svícením a namontovat na blatníky.

Foto: Tomáš Kopečný

Jeep Wrangler bliká diodami umístěnými na blatnících

BMW i3

Věděli jste, že dodnes futuristicky vyhlížející BMW i3 automobilka uvedla už v roce 2013? No a koukněte do letošního kalendáře. To je doba, co? Každopádně tahle nadčasová mašinka prošla několika modernizacemi, což ovlivnilo rovněž blinkry. Ty nyní pracují v úhledných liniích předního nárazníku.

Foto: BMW

Modernizované BMW i3 hlásí změnu směru jízdy stylově

UAZ Hunter

Podobně jako legendární Wrangler se i UAZ Hunter musí v rámci nutných technologických změn posouvat kupředu, ne však osvětlením. Žárovky typu H4 namontované do čelních halogenových bludiček nic neruší, protože blinkry a obrysové světlomety vykonávají svou činnost ve spodních kulatých lampách.

Foto: UAZ

V Rusku se drží osvědčené světelné metody už od vojenského modelu UAZ 469 – hlavní lampy nahoře, blinkry a obrysovky pod nimi

DS 9

Abychom nemluvili jen o přídích, mrkneme se i na přitažlivá pozadí několika modelů. Tak třeba francouzská DS 9 se rozhodla následovat svoji duchovní předlohu DS 19 také v zadních blinkrech. Zatímco u veterána je najdete v netradičních koncových „trumpetkách“, novodobý nepřímý pokračovatel se jimi pyšní ve sloupcích vedle zadního skla.

Foto: DS Automobiles

Odkaz (blinkry) na DS 19 z roku 1955 najdete u DS 9 v horních rozích zadního skla

Kia Sportage

Současná čtvrtá generace modelu Kia Sportage má svůj životní cyklus už pomalu za sebou – letos totiž očekáváme představení jejího pátého provedení. Není však jisté, zdali bude mít připravovaná novinka ze slovenského výrobního závodu (Teplička nad Váhom, okres Žilina) koncové blinkry opět netradičně usazené v zadním nárazníku.

Foto: Jakub Deml

Hned nad koncovkami výfuku pracují zadní blinkry

Toyota Prius PHV

Přehlédnout Toyotu Prius do zásuvky díky velmi osobitému provedení snad ani nejde. Z japonského plug-in hybridu extravagance přímo srší, proto nikoho nepřekvapí, že se designová výstřednost dotkla také směrovek. Vidíte ty zvláštně tvarované vertikální bílé lampy v rozích nárazníku? Tak přesně tam se ukrývají zadní blinkry.

Foto: Toyota

Toyota Prius PHV vsadila na vertikálně umístěné blinkry, a to vpředu i vzadu

Automobilů s podivnými směrovkami je samozřejmě daleko více, ale do našeho stručného výběru se už nevešly. Na vás tedy bude, abyste je v komentářích pod článkem představili ostatním čtenářům a nám dali vědět, zdali preferujete tuhle světelnou divočinu, nebo dáváte přednost klasice, kdy se směrová světla nachází přímo v hlavních světlometech.

Reklama

Načítám