Hlavní obsah

Off-road parky: Poradíme, kde si legálně zajezdit

Foto: Tomáš Kopečný

Než se vrhnete do víru nelegálního off-roadu, zadržte. Máme pro vás seznam českých areálů, kde si můžete bezpečně a v klidu zajezdit

Představa o uhánějících off-roadech neznámou krajinou je sice lákavá, nicméně ve volné české přírodě jsou terénní radovánky předpisy většinou zapovězeny. Naštěstí existují off-road parky, kde se můžete bezpečně a legálně vyřádit. Vybrali jsme ty nejzajímavější napříč republikou a tady je jejich seznam i s popisky.

Článek

Kam za legálním off-roadem? No přece do off-road parků! Tyto areály mají svoje správce a jasná pravidla, proto je dost často nutné návštěvu hlásit předem. Kam se tedy obrátit a kde všude si můžete bezpečně zajezdit? Máme pro vás výběr těch nezajímavějších terénních areálů v Česku. Přidali jsme k nim i kontakty, takže klikněte na příslušný aktivní odkaz a na mapy.cz se dozvíte více, nebo zkrátka jméno provozovatele a místa zadejte do vyhledávače na Seznamu

Offroad park Dobřany

Vyhrazený areál na Šlovickém vrchu u Dobřan má na starosti Jaroslav Cibulka a jeho tým, kteří založili komunitní uskupení Kluboff a zasadili se o možnost legálního terénního vyžití pro širokou veřejnost na Plzeňsku.

Foto: Tomáš Kopečný

Pokud bydlíte v Plzni a okolí, doporučujeme váš off-road vyvenčit na Šlovickém vrchu

Správci a skalní fandové se o prostor pravidelně starají a také se zde periodicky konají různé tematické akce. Vstupné na ně vychází v průměru asi na 300 Kč a úplní nováčci bývají s areálem seznámeni někým z klubu. Individuální jízdy jsou možné, ovšem pouze po dohodě s vedením spolku. Nutno dodat, že prostory vyhovují také vozům typu SUV.

Offroad Team Klemo Žatec-Bezděkov

Závodiště u rybníka v Bezděkově je dějištěm off-roadových akcí už od roku 2002, kdy byl spolek založen. Na webových stránkách týmu sice nic o volném jezdění nenajdete, nicméně my neváhali a kontaktovali Miroslava Kalbače, ředitele společnosti. Ten však možnosti soukromých jízd negoval.

Foto: Tomáš Kopečný

V Bezděkově si tedy nezajezdíte, takže jsme nový Jeep Wrangler otestovali jinde. Výsledek? Pravověrné off-roady nevymřely!

Czech Motorland Most

Prostor přidružený k mosteckému autodromu nabídne vyžití pro off-roady, SUV i pick-upy. Na místě se nachází také umělé překážky, které ještě více prověří schopnosti vašich vozů. Areál je otevřený sedm dní v týdnu, nicméně rezervace je nutná minimálně 24 hodin předem. Hodina jízdy vás vyjde na 250 Kč, celodenní vstupné pak stojí 500 Kč.

Foto: Tomáš Kopečný

V Mostě na terénním polygonu redukci i čtyřkolku určitě využijete

Oldřichov u Písku

Tyto soukromé nemovitosti jsou hojně využívány na různé zážitkové akce – od simulace bitev přes srazy vojenské techniky až po off-roadové manévry. Většinou jde o události organizované kluby nebo sdruženími, takže konkrétní bližší informace nejsou snadno dostupné. Víme, že pozemky vlastní vícero majitelů, proto doporučujeme telefonický kontakt s panem Radkem Vačkářem nebo Martinem Žákem. Celodenní pobyt vás pak vyjde na 300 Kč za auto.

Foto: Tomáš Kopečný

V Oldřichově je to s off-roaděním trochu složitější, ale ne nereálné. Musíte jen zatelefonovat na ta správná místa

Tvrz Hummer u Prahy

Na začátku dálnice D11 ve směru na Hradec Králové leží terénní polygon nabízející bohaté zážitky. Jde třeba o off-roadový kurz s instruktorem, jízdu v Humvee nebo bagrování. Pokud si zde chcete jen tak zajezdit vlastním autem, stačí zavolat předem, do areálu dorazit v rámci otevírací doby (Po-So, 9:00 až 17:00) a zaplatit denní vstupné ve výši 500 Kč.

Foto: Tomáš Kopečný

Pokud se nebojíte prostoru, kde jezdí hummery, neváhejte a vyrazte ku Praze

Areál Sedliště Luhov

Kousek od České Lípy a Liberce leží nenápadný Areál Sedliště, který provozuje Mirek Týma. Na facebookových stránkách prostoru najdete telefon na provozovatele a také informaci, že celý pozemek hlídají kamery. Vjezd mimo domluvu proto nedoporučujeme.

Foto: Tomáš Kopečný

Jeep Wrangler nabídne dvoulitrový přeplňovaný zážehový čtyřválec o výkonu 270 koní nebo 200koňový 2,2litrový turbodiesel

Kromě aut se v rámci událostí na místě prohání též motorky, náklaďáky nebo vojenské speciály. Volné jezdění je možné pouze po domluvě s Mirkem Týmou za 250 Kč na den, respektive za 300 Kč, pokud budete chtít v areálu i přespat (kempovat).

Adventure Land Bělá pod Bezdězem

Sympatický areál Adventure Land provozuje zkušený off-roaďák Míla Janáček, který pravidelně pořádá pro širokou veřejnost různé akce s motoristickou tematikou. Terénní radovánky nejsou výjimkou a půldenní organizovaná událost pak vyjde posádku o dvou členech na necelých 500 Kč. Přihlášky na akce se posílají dopředu, stejně tak i žádosti o volné jízdy mimo stanovené doby. Trasy jsou opět příznivé i pro sportovně-užitkové automobily.

Foto: Tomáš Kopečný

U Míly Janáčka v Bělé pod Bezdězem si v bezpečí areálu vyzkoušíte své off-roady, SUV nebo třeba i terénní kombíky typu Superb Scout

Offroad Klub Milovice

Milovice jsou od Lysé nad Labem nebo Benátek nad Jizerou, co by člověk rezervou dohodil. V rozmanitém areálu, kde se pravidelně konají různé akce, můžete spatřit také gigantický Hummer na podvozku monster trucku. Hojně využívaný prostor má svoje správce, například Martina Hášu, který místo doporučuje pro začátečníky i pokročilé.

Foto: Tomáš Kopečný

Tušíte, jak funguje uzávěrka diferenciálu? Jestliže s off-roady začínáte, nebojte se vyjet do Milovic a požádat členy tamního Offroadu klubu o pár tipů

Pokud si chcete uvnitř jen tak zajezdit, je nutné minimálně den předem kontaktovat někoho z vedení klubu, uhradit poplatek (většinou 300 Kč na den, 500 Kč za víkend) a dodržovat pravidla. Pozor, jedete-li na místo poprvé, nevyhnete se schůzce se správcem objektu, který vás poučí, jak se v přírodní rezervaci chovat, kam smíte jet, a která místa naopak vynechat.

Polygon Hradec Králové

Jediné místo v Hradci Králové, kde se dá legálně otestovat  terénní vůz, leží v areálu letiště. Tamní dopravní a výcvikové centrum disponuje skromným off-roadovým polygonem, kde lze bezpečně vyzkoušet také brodění. Pro účast je nutné se domluvit předem a ceny startují od 1 899 Kč na hodinu, nicméně provozovatel se nebrání rozumné domluvě.

Foto: Tomáš Kopečný

Polygon Hradec Králové je jediným místem, kde se dá v Hradci legálně off-roadit

Jihlava

V okolí Jihlavy jsou rovnou dvě místa, kde se můžete se svým off-roadem legálně vyřádit, nicméně obě mají svého správce, kterému je třeba zavolat.

Foto: Tomáš Kopečný

Ochrana spodku patří k důležitým prvkům pro náročnější terénní radovánky

Vybavený Activity Park Pístovské Mokřady má pod palcem pan Tomáš Kratochvíl a cirka dvakrát ročně na místě pořádá velkou akci. Mimo to se dá s provozovatelem domluvit a za 300 Kč na den si prostor bezpečně a v klidu projet svým vozem.

Foto: Tomáš Kopečný

Na jihlavském tankodromu Wrangler fungoval jako ryba ve vodě

Hned vedle najdete krásný tankodrom nazvaný Oblast 52, kterému šéfuje pan Ondřej Krejča. Celodenní pobyt uvnitř objektu vás vyjde na 400 Kč za automobil. Pro bližší informace a rezervaci termínu je nutné volat panu Krejčovi předem.

Zábřeh na Moravě-Račice

Tato motokrosová trať je svým složením velmi zajímavá, nicméně informace o podmínkách vjezdu jsou kusé. Konají se zde též soukromá setkání off-roadů, pořádaná zájmovými skupinami, proto doporučujeme pro test areálu využít některou z klubových akcí. Volné jízdy totiž správce areálu (Luděk Raichel) obvykle odmítá.

Foto: Tomáš Kopečný

V Zábřehu to taky na volné jízdy nevypadá, takže se na místo dostanete prakticky jen v rámci nějaké organizované akce

Pánov u Hodonína

Tento areál hostí organizované akce a závodníci jej milují díky písčitému povrchu. Prostory jsou pod správou Jihomoravského kraje (Bc. Adéla Dubná), takže povolení k užívání je potřeba řešit tam. S kontaktní osobou se spojte telefonicky, mailem nebo přes datovou schránku a po vyplnění úřadem zaslaného formuláře dostanete oprávnění k vjezdu platné na rok. Areál lze poté bezplatně užívat vždy od 15. 8. do 15. 3. následujícího roku, a to pouze v pátek či sobotu.

Foto: Tomáš Kopečný

V Pánově stačí pořešit lehkou byrokracii a máte na rok klid. Pak už nic nebrání tomu skočit do nějakého hezkého vozu a užít si tamních písčitých povrchů

Off-road Centrum Staré Město

Pískovna v Boršicích sice nabízí hezká panoramata, nicméně v areálu si s vlastním autem nezajezdíte. Abyste se dovnitř legálně dostali, je nutná koupě zážitkového voucheru za 1 200 Kč, který vám umožní na 30 minut osedlat upravený Nissan Patrol.

Foto: Tomáš Kopečný

Pískovna v Boršicích by vás určitě bavila, ale s vlastním autem tam není možné jezdit, což celý prostor trochu posílá k ledu

AMK Mohelnice

Kamerami střežený Areál mohelnických lomů je místem mnoha organizovaných závodů i různých tréninků. Automotoklub Mohelnice o nich na svém Facebooku pravidelně informuje a přidává i telefonní kontakt, abyste se mohli předem nahlásit nebo zjistit možnosti volných jízd, které vás vyjdou na 300 Kč na den za auto.

Foto: Tomáš Kopečný

Jestli trváte na manuální převodovce, na Wranglera nezapomeňte. Anebo mu dejte šanci, jeho osmirychlostní automat totiž funguje daleko lépe než ruční mechanika

Centrum Libros Ostrava

Ostravské výcvikové dopravní centrum disponuje dva kilometry dlouhým technicko-terénním polygonem s mnoha off-roadovými prvky a 25 překážkami. Za 1 999 Kč získáte trať na 60 minut pro sebe, nicméně je nutné se objednat předem.

Off-road parků je tedy po republice dost a do našeho seznamu se rozhodně nevešly všechny. Nezapomeňte, že prostory nejsou pokaždé vhodné pro sériové „teréňáky“, proto se o náročnosti prostředí informujte dopředu. Tak či onak důrazně radíme využívat pro mimosilniční radovánky výhradně legální areály a nedrásat s auty ve volné krajině. Škodí to nejen přírodě, ale i slušným off-roaďákům. Víte o dalších místech, která byste našim čtenářům doporučili? Neváhejte a napište nám do komentářů pod článkem.

Za technickou konzultaci děkujeme Martinovi Hášovi z Offroad klubu Milovice a Ondřejovi Krejčovi z jihlavského tankodromu za poskytnutí prostoru pro focení.

Reklama

Související témata:
Povolení
Zábřeh
Organizace
Rezervace
Tvrz
Hodonín
Račice
Oblast
Správce
Plzeňsko
Žatec
Mohelnice
Načítám