Hlavní obsah

Když se sporťák stane off-roadem

Foto: Md Aoun

Audi R8 jako terénní automobil? Takových divokých vizí máme pro vás rovných deset, tak se pohodlně usaďte a listujte níže

Mnoho lidí miluje sportovní auta pro jejich vzhled, dravost a silné motory. Jiná sorta obdivovatelů jde po vytříbených off-roadech, které zvládají terénní peklo levou zadní. Jak by to však vypadalo, kdyby se oba světy spojily? Grafické vize světových návrhářů vaší představivosti jistě leccos napoví, proto vám přinášíme těch deset nejzajímavějších.

Článek

Postavit si ze sportovního auta terénní speciál není dnes nic neobvyklého, ostatně na různé výstavy nebo autosalony s sebou vozí takové kousky i samotní výrobci. Jindy zase stačí zapnout renomovanou videohru a začít si ladit sporťáky podle svého.

Chcete mít Porsche Panamera jako off-road? Stačí pár kliků na klávesnici nebo ovladači a je hotovo. Jak vidí sportovní automobily přeměněné na terénní vozy přední světoví grafici? Máme pro vás výběr 10 nejzajímavějších příkladů.

Subaru BRZ

Subaru BRZ je populárním sportovním automobilem. Mezi jeho přednosti patří atmosférický motor vpředu a pohon zadních kol, navíc jde o skvělou hračku pro začínající „závodní“ řidiče. Studio Rain Prisk však vidí model BRZ jako terénní speciál pro závody typu Baja, proto na autě můžete najít obří terénní pneumatiky, přepracované odpružení nebo přídavná světla.

Foto: Rain Prisk

Bylo by Subaru BRZ Baja dobrým autem pro off-roadové začátečníky?

Ford Mustang Raptor

SUV postavené na bázi Fordu Mustang se skutečně narodí, ovšem nemyslíme si, že bude vypadat tak skvěle jako tento render od maďarského studia X-Tomi Design. Grafik vzal příď Mustangu a sériovou masku vyměnil za novou, která je opatřena nápisem Ford – ostatně tak to má i pick-up Ford F-150 Raptor. V případě této vize se můžeme bavit dokonce o dvoudveřovém fastbacku postaveném na hodně vysokém podvozku.

Foto: X-Tomi Design

Fordu Mustang by to jako off-roadu vážně slušelo

Audi R8

Studio Mo Auon má na svědomí tuto vizi, která ukazuje, jak by vypadala sportovní Audi R8 po úpravě na monstrózní terénní speciál. Pokud si obě auta na obrázku dobře prohlédnete, zjistíte, že společné mají už jen některé části karoserie. K off-roadu patří gigantická kola s pneumatikami s hrubým vzorkem a přídavná světelná rampa. To vše virtuální terénní Audi R8 má a vypadá prostě skvěle.

Foto: Md Aoun

Srovnání sériové Audi R8 a jejího terénního bratra ukazuje markantní rozdíly

BMW i8

Chlapík jménem Dizepro se na internetu pochlubil svou vizí modelu BMW i8 – tentokrát však v terénním provedení. Podle obrázku poznáváme, že mu autor ponechal jeho plug-in hybridní jednotku – mrkněte dopředu, na blatníku je totiž víčko elektrické zásuvky typu Mennekes. Nechybí ani typické výklopné dveře a tradiční linie karbonové karoserie. Sériové BMW i8 stojí v základu přes 4 miliony korun. Neumíme si představil, kolik by stála tato divočina.

Foto: Dizepro

BMW i8 jako plug-in hybridní off-road

Pagani Huayra

Proměnit supersport v off-road? Už se to párkrát stalo. Ale proměnit umělecké supersportovní dílo v off-road? To je práce designového studia Rain Prisk. Původní vůz přišel tradičně o celý svůj podvozek, nafasoval černá litá kola, off-roadové obutí a rozšíření blatníků. Z jinak krásného auta se stal poměrně netradiční terénní speciál s atypicky umístěnými zrcátky na předních blatnících. Díky tomu i díky ikonické přídi ještě bezpečně poznáme, že šlo kdysi o exotický výrobek z dílen Horacia Paganiho.

Foto: Rain Prisk

Umělecký supersport do terénu? To je Pagani Huayra od studia Rain Prisk

Mazda MX-5

Mazda MX-5 patří k autům, ve kterých muži vypadají tak trochu jinak, než by chtěli. Co však říkáte na virtuální představu terénního modelu postaveného na bázi Mazdy MX-5? Studio Kalim Design opět nešetřilo koly, obutím ani rozsáhlou úpravou karoserie. Auto zdobí také ochrany, přídavné osvětlení a vzadu dvě další rezervní kola. Troufáme si říct, že v takovém voze už by onen pochybný čtyřprocentní status „Miaty“ definitivně zmizel.

Foto: Kalim Design

Tahle „Miata“ by zaručeně přitáhla pozornost všech

Tesla Roadster

Čistě elektrických off-roadů na světě opravdu není moc, nicméně Tesla Roadster od návrhářů z Budget Direct by se mohla chytnout. Zaprvé by poskytla díky elektromotorům úctyhodné zrychlení a výkony, zadruhé jde o ve světě populární značku, takže by si takové zboží svého kupce jistě našlo. Mohli bychom mu pak jen držet pěsti, aby se mu při nějakém karambolu nebo zkrátka jen tak nevznítily baterie – jak se to stává sesterským sériovým modelům.

Foto: Budget Direct

Sportovní off-road na baterky? Jen Tesla to může být!

Porsche 911

Ikonické Porsche 911 vypadá pořád skoro stejně – to auto snad nestárne a rozeznat od sebe poslední roky jednotlivých modelových řad je čím dál těžší. Sportovně-terénní Porsche na obrázku si však nespletete, protože vypadá úplně jinak než všechny ostatní modely. Návrhář Hugo Silva vybavil vůz širokými lemy blatníků a nasadil mu velké disky s masivními pneumatikami. Stvořil tím luxusní off-road Porsche 911 Safari s plochým motorem vzadu.

Foto: Hugo Silva Designs

Terénní Porsche 911 Safari stvořil grafik Hugo Silva

Ferrari 308

Stařičké Ferrari 308 se sice narodilo v 70. letech minulého století, ovšem už ve své době měla jeho karoserie vysoký podíl plastických materiálů, a sice kvůli hmotnosti. Oproti celokovové karoserii byl vůz o 12 kilogramů lehčí – a to se počítá. Studio Naif Odeh designs si tohle auto vysnilo jako off-road a svoji vizi nám ukazuje pomocí přiloženého renderu.

Foto: Naif Odeh designs

Staré Ferrari ze 70. let vypadá dobře i v terénním kabátku

Chevrolet Corvette

Podle maďarského studia X-Tomi Design by měl nový Chevrolet Corvette vypadat v terénním kabátku přesně takto. Sportovní kupé s pohonem všech čtyř kol vypadá spíše jako crossover – nabídne zvýšenou světlou výšku, ochranné plasty okolo karoserie a výrazný aerodynamický střešní box. Na Baja Poland byste s ním sice nevyrazili, ale lehký terén by auto zvládlo s přehledem.

Foto: X-Tomi Design

X-Tomi Design a jejich představa terénního modelu Chevrolet Corvette osmé generace

Rolls-Royce Phantom

Foto: Vivek

Rolls-Royce Phantom 6 x 6 – nejšílenější vize spojení luxusu a off-roadu

Nejde tak úplně o sportovní vůz, ale dáváme ho nakonec do čestné zmínky. Můžete mu říkat šílenost, divočina nebo snobství! Tohle je Rolls-Royce Phantom 6 x 6! Kontroverzní vize grafika, který si říká Vivek, ukazuje, jak by vypadala opulentní britsko-německá luxusní limuzína, kdyby měla pohon všech šesti kol a nemuseli byste se s ní bát do terénu. Kam se hrabe Cullinan, že?

Foto: Vivek

Opulentní koncept luxusní šestikolky jen tak něco nepřekoná

Pod kapotou šestikolky by jistě pracoval výkonný dvanáctiválec o objemu 6,75 litru a cena by vyrazila dech nejednomu milionáři. Šílené auto, viďte? Dokonce i samotný grafik vůz označuje jako zakázkového ďábla.

Reklama

Načítám