Hlavní obsah

Skryté nebezpečí autosedaček: Poškodit je může i sebemenší nehoda. Kdy máte nárok na novou zdarma?

Foto: Michal Jirák

Na novou sedačku můžete mít nárok i jako viník nehody, ovšem jen u vybraných značek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nehoda není náhoda, to už jistě víte, nicméně tento malér nabírá na rozměrech v případě, kdy se v některém z nabouraných vozidel nachází dětská autosedačka. Jste-li poškozený, pravděpodobně dostanete novou, pokud kolizi zaviníte, máte rozhodně pádné důvody k pořízení nové, byť i z vlastní kapsy.

Článek

Dopravní nehody se stávají každý den. Pokud by vás to zajímalo v číslech, tak česká policie jich denně řeší okolo stovky. A co teprve ty další, které se nemusí ze zákona hlásit?

Foto: Kateřina Pánková

Nehoda s dětskou sedačkou ve voze? Dejte pozor, nejspíš bude potřeba ji vyměnit

Kolize všeobecně jsme podrobně rozebrali v našem komplexním článku, nicméně dnes se zaměříme na veledůležitý prvek jménem dětská autosedačka. Věděli jste, že po nehodě se sedačkou uvnitř máte jako poškozený častokrát nárok na novou? Ovšem co když střet zaviníte? A proč byste měli sezení pro nejmenší měnit i v případě drobného střetu?

Oslovili jsme jak vybrané pojišťovny, tak autorizované dovozce dětských sedaček a vše dali dohromady. Čtete tedy pozorně, nikdy nevíte, kdy se vám tyto informace budou hodit.

Foto: Michal Jirák

Tušíte, proč byste po nehodě, byť i drobné, měli autosedačku vyměnit?

Máte nárok, ale ne automaticky

V rozeslaných dotazů se nám vrátila poměrně obecná, ale jasně definovaná odpověď od České asociace pojišťoven, za níž odpovídal Vladimír Krejzar, ředitel řešení likvidací z České kanceláře pojistitelů:

„Pojišťovny proplácejí poškozené autosedačky (resp. vše, co bylo vlivem nehody poškozeno) ve vozidle poškozeného (nikoli viníka), a to z povinného ručení viníka. Hradí se většinou cena nové srovnatelné, jelikož tyto bezpečnostní prvky se zpravidla nedají opravit. Hradí se obvyklá cena (v místě a čase) srovnatelné autosedačky. Automaticky se autosedačky neproplácí.“

Tady je první záludná věc, žádná automatika. Přítomnost sedačky tedy doporučujeme zdokumentovat (fotky a zápis do nehodového protokolu), případně je-li na místě policie, nechte tuto skutečnost zapsat do zprávy o nehodě.

Foto: Michal Jirák

Přítomnost sedačky zdokumentujte (foto) a zapište do euroformuláře či nechte tuto skutečnost zapsat do policejní zprávy

Dále jsme zpracovali odpověď od pojišťovny Uniqa, jejíž zástupce, Jiří Moravec, uvedl: „Po těžší nehodě jsme připraveni zahrnout do pojistného plnění z povinného ručení taktéž dětské autosedačky, i přesto, že tyto na první pohled nejeví stopy poškození.

„V důsledku nehody mohou mít skrytá poškození, mikropraskliny skeletu atp., a pro další použití tyto již nemusí být pro malé pasažéry bezpečné.“

Pojišťovna sice udává pojem těžší nehoda, nicméně nenechte se odbýt a prostudujte návod k obsluze či kontaktujte prodejce/výrobce sedačky. Doporučení na výměnu se totiž kolikrát vztahuje i ke kolizím v rychlostech nad 20 km/h.

Foto: Michal Jirák

I po drobné kolizi v nízkých rychlostech může být sedačka skrytě poškozena, proto je potřeba ji vyměnit

Za pojišťovnu Pillow odpovídal Martin Podávka: „Řídíme se návodem výrobce k dětské autosedačce, v němž bývá uvedeno, že například náraz v rychlosti nad 10 nebo nad 20 km/h znamená nutnost výměny sedačky.“

A jak to pak funguje v praxi? „Poškozený nám zašle do e-mailu nafocenou stránku návodu k použití, případně ji dohledá na webu výrobce. Dle zákona má poškozený nárok na zaplacení obvyklé ceny v době poškození, takže pokud byla autosedačka nová, zaplatí se nová. Pokud byla dva roky stará, zaplatí se cena dva roky staré,“ upřesňuje Podávka.

„Autosedačky patří k hojně inzerovaným na internetových bazarech a není tak u nich žádný problém určit obvyklou cenu v době poškození, tedy zohledňující její stáří,“ dodává specialista z Pillow.

Foto: Sbazar.cz

Autosedaček z druhé ruky je plný Sbazar.cz, před jejich koupí však odborníci varují

Nová sedačka i pro viníka

Komplexnější informace nám zaslali také přední čeští dovozci dětských autosedaček. Konkrétně od společnosti For Baby dorazila užitečná reakce, popisující důležitá fakta.

„Skutečnost je taková, že v případě nehody se do protokolu o nehodě zapisuje i autosedačka, která byla v autě. Autosedačka po nehodě již není bezpečná – například kvůli mikrotrhlinám, které při běžné kontrole sedačky nejsou vidět. Všichni výrobci doporučují po nehodě autosedačku vyměnit,“ vysvětluje Karolína Nováčková z Forbaby.cz.

Foto: Maxi-Cosi

Víte, k čemu slouží ISOFIX? Jasně, pro uchycení dětské sedačky

Kromě tohoto vyjádření se k nám dostal i ověřený postup, jak to u autosedaček značek Maxi-Cosi a Avionaut chodí v případě nehody. U ostatních výrobců tedy může být obdobný.

Výměnu lze uplatnit po kolizi na základě informací o nehodě. Tím je myšlen popis události, zápis v nehodovém protokolu, potvrzení o nehodě od policie či pojišťovny a fotografie štítku sedačky.

„Pokud nenese majitel autosedačky vinu za nehodu, pojištění druhé strany nese náklady na nákup nové autosedačky v celé výši. V takovém případě výrobce zasílá potvrzení, že autosedačka již není bezpečná a že je třeba koupit novou. Na tomto základě pojišťovna viníka autosedačku zaplatí,“ objasňuje Nováčková.

Foto: Maxi-Cosi

Abyste získali plnění od pojišťovny, potřebujete obvykle potvrzení výrobce, že je nutné sedačku vyměnit. Blíže se informujte u svého prodejce/výrobce

A pozor, podle Karolíny Nováčkové z For Baby není nic ztraceno, ani pokud jste viníkem kolize, neb výše jmenovaní výrobci vám poskytnou zdarma stejnou novou autosedačku výměnou za starou. Tento benefit samozřejmě nabízí i další výrobci, je ovšem potřeba se informovat.

V obou výše popsaných případech postačí jen vyplnit formulář dodaný výrobcem, doložit potřebná data a čekat na potvrzení pro pojišťovnu (pro poškozeného), případně novou na sedačku (viník).

Foto: Avionaut

Značky Avionaut a Max-Cosi mají speciální program i pro viníky nehod

„Všeobecně však platí, že by autosedačku po nehodě měla pojišťovna poškozenému proplatit a nechat zlikvidovat tu starou. V dnešní době je to běžné a víceméně všechny pojišťovny toto akceptují,“ doplňuje Nováčková.

Sedačka po nehodě patří na likvidaci

Podobně vidí výměnu i další dovozce. Lukáš Fiala z Baby Direkt reagoval následovně:

„Po každé, byť sebemenší nehodě, je nutné autosedačku vyměnit. Mohou na ní být poškozené deformační zóny nebo vlásečnicové praskliny, které na první pohled nemusí být vidět.“

„Moderní autosedačky jsou stejně jako automobily konstruovány tak, aby se při nehodě deformovaly, pohltily co nejvíce kinetické energie, a předešly tak zranění dítěte.“

„I když případné poškození na sedačce není na první pohled vidět, stejně představuje pro dítě obrovské riziko. Z toho důvodu se nedoporučuje ani koupě autosedačky z druhé ruky bez dohledatelné historie.“

Foto: Škoda Auto

Nejbezpečnější místo pro dítě je uprostřed vozidla, alespoň tak to vidí Škodovka

Lukáš Hyský z portálu Domeček pro děti ještě doplňuje informace ohledně likvidací. „Autosedačky po nehodě by se měly ekologicky zlikvidovat, což řada dovozců nabízí jako službu podpořenou potvrzujícím certifikátem, který některé pojišťovny mohou v rámci plnění za poškozenou sedačku vyžadovat.“

„Bohužel se občas stává, že někteří lidé tyto potenciálně nebezpečné sedačky po nehodě dále prodávají, což se bohužel rovná hazardu se životem dítěte,“ varuje Hyský.

Foto: Mercedes-Benz

Sedačku po kolizi nechte ekologicky zlikvidovat, její další prodej se nedoporučuje

Co tedy dělat, když…?

Pojďme si to tedy shrnout a připomenout si, co dělat (všeobecný návod), pokud jste během dopravní nehody jako poškozený.

  • Pořiďte fotografie nabouraného vozidla i sedačky instalované ve vozidle
  • Do nehodového protokolu vepište přítomnost sedačky
  • Šetří-li nehodu policie, nechte informaci o přítomnosti sedačky zapsat do policejního protokolu
  • Při oznamování nehody na pojišťovnu uveďte, že jste v autě měli dětskou sedačku
  • Kontaktujte svého prodejce či výrobce ohledně získání potvrzení pro výměnu
  • Potvrzení odešlete na pojišťovnu a dále se řiďte dle jejich pokynů i postupů výrobce
  • Některé pojišťovny chtějí ještě doklad o ekologické likvidaci staré sedačky
Foto: Michal Jirák

Autosedačka chrání naše nejmenší, patří tak k základním bezpečnostním prvkům

A co když jste viníkem nehody a máte v autě sedačku?

  • Ověřte si, zdali nemáte v rámci programu výrobce nárok na novou sedačku
  • Jestliže ano, proveďte fotodokumentaci vozu i sedačky
  • Do nehodového protokolu vepište informaci o přítomnosti sedačky
  • Rovněž tak učiňte, řeší-li kolizi policie
  • Jestliže vaše nehoda spadá pod doporučení výrobce na výměnu sedačky, učiňte tak
  • Více informací se dozvíte v návodu k obsluze nebo na webu výrobce sedačky

Je jasné, že mnozí lidé budou vést polemiku o tom, zdali je skutečně nutné měnit sedačku při ťukanci ve 20 km/h a rovněž se ozvou i pamětníci, kteří zamlada žádné sedačky neměli a jsou dosud naživu. Položme si však základní otázku – stojí za pár ušetřených tisícovek riskovat život dítěte? Odpovídat asi netřeba…

Načítám