Hlavní obsah

Havarijní pojištění pod lupou šetřílka

Foto: Policie České republiky

Máte obavu z nehody, ale nechcete platit plnotučné havarijní pojištění? Máme řešení!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havarijní pojištění je v dnešní době jedna z mála jistot, že i když svoje auto rozšviháte na atomy, obvykle neodejdete s holým pozadím, ale že vám pojišťovna v rámci plnění vyplatí nějakou adekvátní sumu. Za tuhle službu si samozřejmě daná instituce nechá zaplatit, ovšem existují způsoby, jak cenu havarijka do jisté míry snížit. Nevěříte?

Článek

Co ovlivňuje cenu povinného ručení i havarijního pojištění, jsme poměrně do detailu rozebírali minule, a protože měl článek ohlas, zpracovali jsme pro vás ještě hlubší analýzu pojistek limitovaných ročním kilometrovým nájezdem.

Dnes si vezmeme na paškál havarijko a pod lupou šetřílka se podíváme, jakými způsoby na něm můžete ušetřit, a rovněž poukážeme na alternativy, které lze v rámci náhrady za plnohodnotné krytí zvolit.

Většina havarijních pojistek je takzvaně „all risk“, což znamená, že daný produkt kryje všechna rizika (mimo stanovených výjimek), která autu hrozí. Obvykle jde o živelné pohromy (pád stromu, krupobití, požár, povodně aj.), odcizení, vandalismus a klasické havárie vč.

Foto: Policie České republiky

Takzvané „all risk“ havarijko kryje mimo výjimek téměř všechna rizika spojená s provozem vozidla

Ale pozor, existují i takzvaná „zúžená“ havarijka, kdy si sjednáváte krytí na poškození způsobené například jen vandalismem/odcizením nebo živly.

Existují samozřejmě i výluky z pojištění, přičemž ty dvě nejčastější jsou z podstaty věci logické. Pokud totiž dojde k prokázanému úmyslnému poškození vozidla pojištěným, pojišťovna obvykle nic nevyplatí. Jestliže škoda na vozidle vznikne jeho provozem pod vlivem alkoholu či návykových látek, může dojít k částečnému nebo k úplnému odmítnutí plnění.

Foto: Michal Jirák

Existují také možné výluky z plnění, třeba když si škodu způsobí pojistník sám nebo pokud při vzniku pojistné události hrají roli alkohol či návykové látky

Je přitom možné si havarijní pojištění sjednat u jiné společnosti, než u které máte povinné ručení. Náhradu škody si uplatníte také v případech, kdy vaše vozidlo poškodil někdo jiný v rámci autonehody – zpravidla nejste tolik zatíženi amortizací a máte nárok na uvedení vozu do původního stavu včetně realizace opravy v autorizovaném servisu a za použití originálních dílů (pokud byly v době kolize na autě namontovány).

Vybrané pojišťovny nabízí taktéž levnější variantu, kde se vzdáváte nároku na originální díly, případně i na značkovou práci, což však může být trochu dvousečné.

Foto: Michal Sakař

U vybraných pojišťoven se můžete vzdát nároku na originální díly i práci, čímž lze trochu ušetřit. Jenže se to může také vymstít, například takové druhovýrobní hlavní lampy bývají sice levné, ale jejich svítivost je obvykle slabá

Ale co když havarijní pojištění nechcete, ale přesto toužíte po určitých jistotách? Nabízí se řešení jménem připojištění, standardně však vázané ke konkrétnímu povinnému ručení. Mezi takové nejčastější doplňky patří:

  • pojištění čelního skla/všech skel
  • krytí v případě střetu se zvěří
  • náhrady škod za poškození zaparkovaného vozidla zvířetem (typicky návštěva kuny u kabelových svazků, hadic)
  • nadstandardní asistenční služby
  • přímá likvidace

Poslední zmíněný produkt si rozebereme trochu dopodrobna, protože nabídne poměrně zajímavé ušetření starostí. Pokud jste v případě dopravní nehody v roli poškozeného a je dohledán i určen konkrétní viník, tak vám vaše pojišťovna vyplatí plnění (uvedení do původního stavu), jako byste měli sjednané havarijko (tedy bez amortizace, originální díly, značková práce, bez ohledu na stáří vozidla apod.).

Foto: Shutterstock/GUNDAM_Ai

Mezi oblíbené doplňkové připojištění patří krytí v případě střetu se zvěří. Ovšem pozor, zvíře musíte skutečně srazit, pokud se jen leknete, vyhnete a havarujete, od pojišťovny pravděpodobně nic nedostanete a policie může určit jako viníka takové nehody právě vás

S původcem nehody, respektive s jeho pojišťovnou si pak vaše pojišťovna řeší finanční i administrativní stránku události sama. Vy se o „nic“ nestaráte a peníze (opravu) máte relativně hned.

Dá se ještě nějak ušetřit? Ano, jistě. Finance vám může uspořit také nastavení vyšší spoluúčasti, lepší zabezpečení vozu (např. aktivní vyhledávání, zámek zpátečky aj.) nebo sjednání pojistky s omezeným ročním nájezdem.

Foto: SHERLOG

Cenu havarijní pojistky mohou snížit i dodatečná zabezpečení. Mezi taková řadíme například systémy aktivních vyhledávání

S pojišťovnou komunikujte, nechte si čas od času přepočítat cenu aktivních produktů, a pokud se vám například každoroční zdražování nelíbí, ozvěte se jí. Patříte-li mezi bezproblémové řidiče, můžete získat dodatečné bonusy, kompenzující alespoň eventuální navýšení cen. Není to samozřejmě pravidlem u každé instituce, ale kdo nezkusil, tak zkrátka neví…

Reklama

Načítám