Hlavní obsah

Měli jste nehodu? Poradíme, co dělat

Foto: Shutterstock

Dopravní nehoda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před nedávnem jsme vám říkali o tom, co dělat, když se stanete účastníky dopravní nehody v zahraničí. Dnes se podíváme na to, co dělat a jak se chovat, když se stanete účastníky dopravní nehody u nás, v České republice. A nebojte, není to nic složitého. Je dobré mít na paměti, když jde jen o plechy, nejde přece o nic.

Článek

Dopravní nehody jsou zlé, na tom se asi všichni shodneme. Pokud je jejich důsledkem jen rozbité auto, jde ale o maličkost. Zní to hloupě, ale je to tak. Takže až vám zase někdo v koloně pocuchá zadní nárazník, hlavně zachovejte klid. V rozčílení totiž nic nevyřešíte, spíše jen přilijete olej do ohně. Před nedávnem se u nás změnily podmínky toho, kdy volat nebo nevolat k nehodě policii. Panuje v tom velký zmatek, a tak vám to zkusíme uvést na pravou míru. Policii volejte vždy, když dojde k:

- jakémukoliv zranění, tedy i tomu, které vypadá jako drobnost

- usmrcení osoby

- podle vás na některém z vozidel včetně přepravovaných věcí ke škodě přesahující 100 000 Kč

- jakékoliv škodě na majetku třetí osoby. Tou je například poškození zaparkovaného auta nebo přilehlé nemovitosti. Většinou se do této kategorie řadí i svodidla, lampy veřejného osvětlení nebo dopravní značky

- poškození pozemní komunikace

- úniku provozních kapalin z vozidla

- zablokování dopravy, jejíž plynulost nebudete schopni obnovit

- situaci, která nevyžaduje přítomnost policie, ale některý z účastníků nehody odmítá poskytnout součinnost při sepsání záznamu o nehodě. Tím se totiž dopouští přestupku.

- situaci, kdy je jeden z účastníků evidentně pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek

Toto jsou ty horší scénáře nehod, ale například ve městech se často staneme účastníky klasických „ťukanců“, tedy nehod, které se často obejdou bez zranění či větší škody. V takovém případě volat policii nemusíte, ale zato musíte vyplnit záznam o nehodě. „Správně vyplněný záznam je pro rychlé vyplacení nezbytným předpokladem. Ulehčíte tak následné další papírování sobě, ale i pojišťovně,“ uvedl Vladimír Srp z pojišťovací společnosti Finkap.

Zápis o nehodě musí bezpodmínečně obsahovat čas nehody, místo jejího vzniku, příčinu, průběh, ale i následky. Nezapomeňte také do formuláře uvést přesnou identifikaci všech účastníků nehody, ale také případných svědků a kontaktů na ně, ale také identifikaci všech zúčastněných vozidel. Na to všechno najdete v evropském záznamu o dopravní nehodě kolonku, takže jen postupujte od prvního do posledního bodu.

Jako účastník dopravní nehody, a teď se budeme opakovat, hlavně zachovejte klid a chladnou hlavu! Zjistěte, zda při nehodě nedošlo ke zranění zúčastněných osob. V případě potřeby se hlavně nebojte poskytnout první pomoc nebo zavolat záchranku. Místo dopravní nehody, poškození, ale i případná zranění si vyfoťte. A také co možná nejdříve kontaktujte svou pojišťovnu. Ta vás bude dále instruovat o tom, jak dle jejích norem a pravidel postupovat. Tím pro vás končí ta horší část a čeká vás už jen nezbytné papírování a případné plnění od pojišťovny. Nezapomínejte, že pokud byl některý z účastníků pod vlivem alkoholu nebo drog, je automaticky viníkem a pojišťovna takovému řidiči nic nevyplatí. A nejspíš také bude stíhán policisty.

Reklama

Načítám