Hlavní obsah

Nabourali vás v zahraničí? Víme, co dělat

Foto: Shutterstock

Pozor na nehody v zahraničí

Dopravní nehody se nám bohužel nevyhýbají ani při cestách do zahraničí. A protože se blíží doba zimních radovánek, a tak také cest třeba do Alp, máme pro vás pár tipů, jak postupovat v případě dopravní nehody za našimi hranicemi. Pamatujte ale, že pokud nejde o život, nejde o nic a vždy zachovejte chladnou hlavu.

Článek

Není totiž nic horšího než zbytečně panikařit. Každý problém na silnici nebo nehodu je potřeba řešit v klidu a s chladnou hlavou. Pamatujte, že nehody v zahraničí se vždy řídí legislativou země, kde k nehodě došlo. Jak tedy postupovat v případě nezaviněné dopravní nehody? Nejprve se musíte ujistit, jestli jsou všichni účastníci v pořádku. Pokud ne, poskytněte první pomoc a zavolejte záchranku. Neděste se, nemusíte znát speciální telefonní čísla záchranky nebo policie každé země, do které jedete. Postačí vám pamatovat si linku 112, která funguje ve všech zemích Evropské unie.

Pokud si nejste stoprocentně jisti, co dělat dál, zavolejte asistenční službu či svou pojišťovnu. Ke každé dopravní nehodě nemusíte bezpodmínečně vždy volat policii či dálniční policii. Každý stát má pro to jiné podmínky. Lidé na kontaktních linkách tyto informace vědí a musí vám je poskytnout. Také proto si pojištění platíte. V případě, že je k nehodě přivolána policie, podepište protokol, který od ní dostanete jen v případě, že mu rozumíte a souhlasíte s jeho zněním. V opačném případě do něj česky vyplňte vaši verzi toho, jak se dopravní nehoda stala.

Na co nezapomenout?

V případě, že vám stane dopravní nehoda, pamatujte na tři následující věci, které musíte získat od viníka. V prvé řadě to je kopie jeho řidičského průkazu a v druhé kopie jeho zelené karty. Oba tyto dokumenty postačí si vyfotit telefonem, ale zároveň nezapomeňte vyfotit i místo nehody a všechna poškození. Ideálně z vícero úhlů. Třetí důležitá věc, na kterou nezapomeňte, je vyplněný záznam o dopravní nehodě, který má ve všech jazycích shodné znění a byl navržen tak, abyste neopomněli zaznamenat všechny důležité skutečnosti, i když jste v krizové situaci.

Marek Orawski z První klubové pojišťovny upozorňuje, že jen díky těmto materiálům budete mít všechny důležité informace, které by vám měly pomoci uplatnit pojistné plnění z povinného ručení řidiče, který nehodu způsobil.  Proto na nich vždy trvejte! Zapište si také jména a adresy všech účastníků dopravní nehody a ideálně také svědků. Sdělte jim také své kontaktní údaje, k čemuž může posloužit třeba i vaše vizitka.

Co dál?

Stejně jako vy, má i viník povinnost pojistnou událost nahlásit své pojišťovně. Vzhledem k tomu, že se bude jednat o přeshraniční řešení celé události, počítejte s tím, že vyplacení případné náhrady může zabrat více času, než je tomu při nehodách v ČR. Vy jako poškozený můžete kontaktovat přímo pojišťovnu viníka a požadovat po ní zaplacení opravy auta. Můžete se také obrátit na národní kancelář pojistitelů státu, ve kterém k dopravní nehodě došlo a požádat ji o pomoc. Pomoci by vám měla ale také Česká kancelář pojistitelů a v neposlední řadě také vaše pojišťovna. Té nezapomeňte všechny dokumenty o nehodě předat a s případný, vymáháním škody vám pomůže.

Reklama

Načítám