Hlavní obsah

Dětské autosedačky používejte raději jen v autě

Foto: Shutterstock

Špatné použití dětských vajíček může být velmi nebezpečné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte-li děti, jistě následující situaci znáte. Malé dítě nechce spát, začíná být protivné a utišit ho nejde. Jediné, co zabere, je umístit ho do dětské sedačky, takzvaného vajíčka. Až tam se uklidní a vy tak můžete na chvilku vypnout. Věděli jste ale, že takové počínání je velmi nebezpečné?

Článek

Podle nové americké studie Akademie amerických pediatrů totiž dochází k úmrtí kojenců a těch nejmenších dětí v autosedačkách více v době, kdy vůbec v té sedačce nejsou v autě. Je to proto, že rodiče často tato vajíčka používají k tomu, aby v něm uklidnili uplakané dítě a nechali ho v něm vyspat. Používají tak tento dětský zádržný systém do automobilu místo kočárku nebo postýlky, což prý ale je nesmírně nebezpečné. A protože v parcích a na různých akcích často vidíme rodiče s dětmi ve vajíčku, rozhodli jsme se vám o těchto rizicích říct.

Dlouhý pobyt dítěte ve vajíčku, tedy v sedačce do auta, může znamenat velký problém. V prvé řadě je nezbytné, aby děti spaly narovnané, ideálně na zádech. A k tomu má sloužit buď kočárek, nebo postýlka, rozhodně ne autosedačka. Podle statistik lékařů jen mezi lety 2004 až 2014 bylo evidováno na 11 779 úmrtí kojenců ve spánku a asi 2/3 z toho nějak souvisí s použitím dětské autosedačky mimo automobil. Většina těchto tragických událostí se stala ve chvíli, kdy bylo dítě do sedačky umístěno doma. A nic na tom nezměnila ani okolnost, že bylo pod dozorem rodičů. V mnoha případech nebylo dítě do sedačky připoutáno, což v nestřeženém okamžiku vedlo k jeho vypadnutí. Ale i v případě, že je dítě v autosedačce připoutáno, není to pro něj vhodné!

Dětský zádržný systém, a to jakýkoliv, je určen jen pro přepravu a ne k tomu, aby v něm dítě sedělo třeba i celý den, což je podle lékařů, obzvlášť v Americe, bohužel běžné. Dítěti takové dlouhodobé sezení může deformovat tělo, může se mu špatně dýchat... Pak je to bohužel jen otázka několika málo okamžiků, kdy není pod přímým dohledem a průšvih je na světě. Američtí lékaři tedy důrazně varují před použitím těchto dětských vajíček k jinému účelu, než k jakému byly vyrobeny. I pokud byste měli dítě po dojetí do cíle vzbudit a přemístit do kočárku nebo do postýlky, je to rozhodně lepší, než ho nechat i několik hodin spát ve vajíčku. Američtí lékaři také varují před asi nejnebezpečnější situací, se kterou se prý až příliš často setkávají. Někteří rodiče takto doma dítě umístí do vajíčka, to dají na gauč, nebo dokonce na stůl, a sami usnou.

Reklama

Související témata:
Vejce
Načítám