Hlavní obsah

Nové logo, nová Dacia: Se svěžím designovým jazykem přichází také omezení maximální rychlosti

Foto: Dacia

Nová éra Dacie: Automobilka popáté v historii mění svůj znak a rovněž i designový jazyk jako takový. Z důvodu bezpečnosti rovněž omezuje maximální rychlost na 180 km/h

Rumunská automobilka patřící pod křídla koncernu Renault Group před nedávnem představila zbrusu nové logo, které již brzy ponesou všechny její vozy. Vozů značky Dacia s novou „vizuální identitou“ se zákazníci dočkají koncem tohoto roku.

Článek

Logo na kapotě je zcela zásadním poznávacím znakem všech automobilů. Některá z nich už jsou natolik proslavená, že jen jejich samotná podoba v nás evokuje to, co je pro danou značku typické – u některých je to tradice a rodokmen, jinde je to aristokracie a vznešenost, jinde jsou to technologie a honba za dokonalostí.

Kříž složený z písmen D a C

Foto: Dacia

Onen stylizovaný kříž jsou ve skutečnosti písmena D a C. Bude se vyskytovat na přední kapotě vozů Dacia a na středech kol, zatímco v interiéru a na pátých dveřích budeme vídat nápis Dacia s novou grafikou

K automobilce Dacia se většinou pojí robustní a bytelná konstrukce při velmi rozumných pořizovacích i provozních nákladech, a právě proto si po světě našla už celou řadu příznivců. Symbolem pro tyto charakteristické rysy značky od nynějška bude znak vytvořený spojením písmen D a C, který dohromady tvoří jakýsi stylizovaný kříž, odkazující na terénní schopnosti velké části modelů.

Od nynějška, když tedy pomineme dosavadní výskyt znaku v některých firemních dokumentech, brožurách a v některých dealerstvích, už tento znak budeme vídat na každičkém voze značky – od typu Sandero, přes Logan, terénní Duster, nedávno představený Jogger a jednoznačně s ním můžeme počítat i na připravovaném typu Bigster.

Maximální rychlost 180 km/h

Foto: Dacia

V interiéru silnějších motorizací typu Duster (na obrázku) může rychloměr ukazovat až 198 km/h, od nynějška však budou všechny Dacie striktně omezeny na 180 km/h

Mateřská společnost Renault Group také dodává, že z bezpečnostních důvodů bude u všech modelů jejich maximální rychlost striktně omezena na 180 km/h, ve státech s imperiálními mírami tedy na 112 mil za hodinu. Úplně první značkou, která se k tomuto kroku odhodlala, bylo před nedávnou dobou Volvo. Psali jsem o tom zde. Dacia je v tomto ohledu první značkou patřící pod Renault Group.

Pravdou je, že velká část Dacií se s maximální rychlostí dostane jen těsně pod tuto hodnotu – konkrétně takový Jogger udělá maximum 175 km/h, zatímco silnější motorizace typu Duster zvládají i 198 km/h.

Představení na autosalonu v Paříži

V praxi budeme výše zmíněný „křížový“ znak automobilky vídat patrně pouze na přídi vozů Dacia a také na středech kol, na víku kufru bude nápis Dacia, a sice s novou grafikou představenou přibližně před rokem. Kupodivu se v Mioveni rozhodli umístit nápis také před řidičův hrudník, ačkoliv podle nás by nový znak Dacie vypadal dobře i na volantu.

Oficiální představení si odbude tato nová designová identita značky již na letošním pařížském autosalonu. Jaký je váš názor, zvolila automobilka dobře?

Reklama

Načítám