Hlavní obsah

Dacia se spojí s Ladou a přinese nové velké SUV

Foto: Dacia

Bezprecedentní úspěch rumunské značky Dacia bude evidentně pokračovat, v příštích třech letech totiž značka představí další modely a spojí se s podobně laděnou automobilkou Lada patřící také pod křídla aliance Renault-Nissan-Mitsubishi. Jaké další novinky nás čekají?

Článek

Plán rumunské automobilky na příští pětiletku hovoří jasně: Dacia představí do roku 2025 hned tři nové modely. Toto číslo pochopitelně nezahrnuje již představené Sandero a Logan, které jsou právě uváděny na český trh, ani první elektromobil Spring.

Jedním z nich naopak bude zcela nové SUV segmentu C, které se ukázalo ve formě konceptu Bigster. Nová vlajková loď značky bude s délkou 4,6 metru o skoro třicet centimetrů delší než současný Duster a zároveň jen o trochu menší než Škoda Kodiaq (4,7 metru). Díky tomu má nabídnout velmi prostorný interiér, který by mohl disponovat třetí řadou sedadel, a stát se tak nástupcem modelu Lodgy, s jehož náhradou se po blížícím se konci výroby se již nepočítá.

Novinka má velmi robustní design, a následuje tak nový směr vytyčený už novým Sanderem. Bigster má kromě rodinné role splnit i požadavky dobrodruhů svými terénními schopnostmi včetně pohonu všech čtyř kol, díky své moderní platformě může být také vybaven motory na alternativní palivo a hybridní jednotkou. Na přídi odvážně tvarovaného konceptu si můžete všimnout i nového loga značky, které má podtrhnout přechod Dacie do nové éry.

Foto: Dacia

Dacia zároveň představila své nové logo

Tato nová éra se ponese v duchu úzké spolupráce s ruskou automobilkou Lada – obě budou používat moderní platformu CMF-B a budou sdílet komponenty, pohony a další technologie. Toto spojení umožní ušetřit náklady (současné 4 platformy se zredukují na pouhou jednu a počet karoserií klesne z 18 na 11) a urychlit vývoj nových modelů.

Foto: Lada

Lada Niva pro nové tisíciletí vypadá hodně zajímavě

Kromě Bigsteru bude plodem této těsné spolupráce nástupce legendárního off-roadu Niva (nedávno důkladně faceliftovaného), jenž se představí již v roce 2024 (automobilka nám ho slibuje již od roku 2018!). Ten bude využívat koncernovou techniku i moderní pohony na alternativní paliva či hybridní ústrojí. Celkem Lada do roku 2025 představí čtyři nové modely, totožnost dalších však zatím zůstává tajemstvím.

Rozhodně se tak máme od těchto dvou automobilek na co těšit!

Reklama

Načítám