Hlavní obsah

Lada Niva má nečekaně po faceliftu, hraje si na Toyotu RAV4

Foto: Lada

AvtoVAZ si s uvedením omlazené Lady Nivy docela pospíšil. Málokdo čekal, že se modelu Travel dočkáme už letos. A ta podoba s Toyotou RAV4...

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Krátce po znovuuvedení na trh se Lada Niva (bývalý Chevrolet Niva) dočkala rozsáhlejší modernizace. Oficiální odhalení nenechalo ani laickou veřejnost na pochybách, že se designéři vozu inspirovali současnou Toyotou RAV4. Aby toho nebylo málo, dne 21. 12. 2020 začala sériová výroba. Co tedy očekávat od ruského off-roadu?

Článek

Ruské terénní SUV s logem plachetnice debutovalo teprve nedávno. Po tom, co Chevrolet zanechal svých aktivit ve společném podniku GM-AvtoVAZ, došlo k představení modernizované Lady Nivy (ex Chevy Niva). Vozidlo se vlastně lišilo jen logy a pár detaily.

Dlouhou dobu připravovaný facelift tedy dne 21. 12. 2020 oficiálně ukázala jen Lada, nicméně designovou inspiraci v páté generaci Toyoty RAV4 zkrátka nezapře. A co víc, producent na nic nečekal, rovnou zahájil sériovou výrobu a off-road přejmenoval na Lada Niva Travel.

Foto: Lada

Nová Lada Niva Travel se začala sériově vyrábět 21. prosince 2020

Kompletně přepracovaná je tedy příď, notně inspirovaná Toyotou, dále kapota a halogenové lampy s vestavěným denním svícením. Úprav se dočkala také boční část a kola – ty se nabízí ve velikostech 15, 16 a nově až 17 palců. Ani zezadu vozidlo nepřehlédnete díky plně diodovým lampám a expresivnímu nárazníku.

V rámci interiéru se nejspíše změnily jen detaily (oficiální info zatím není), nicméně provedení s navigačním systémem je jisté. Pohonné ústrojí zůstává totožné, stále se tedy můžete těšit z benzinové osmiventilové sedmnáctistovky, permanentního pohonu 4x4, pětirychlostního manuálu a z přídavné redukční převodovky.

Foto: Lada

Přepracování se dočkala i zadní část, která má plně diodová koncová světla

Zachovány zůstanou taktéž dvě verze – nově čtyřmístná silniční a standardní pětimístná terénní (ta dostane navíc off-roadové pneumatiky, odolný bodykit a šnorchl). V rámci výbav budou k dispozici elektricky ovládaná okna a zrcátka, klimatizace, vyhřívaná sedadla, parkovací senzory, parkovací kamera nebo multimediální systém s navigací.

Foto: Jakub Deml

Když se podíváte na pátou generaci Toyoty RAV4, uvidíte designovou podobnost

Bližší informace o modelu Travel budou známy v lednu 2021, stejně tak i ceny. Zahájení prodeje na ruském trhu je naplánováno na únor příštího roku, současně s tím Lada Niva ve své momentální podobě definitivně skončí. Do Česka se první omlazený zákaznický kus podívá už v březnu. Zatím prozradíme, že půjde o zelenou off-roadovou verzi v nejvyšším výbavovém stupni.

Foto: AUTO MAX CZECH, a.s.

Vyznavači klasiky mohou být v klidu, Lada 4x4 je stále k dispozici

Pokud by se vám moderna přece jen nezamlouvala, stále je možnost sáhnout po klasické faceliftované Ladě 4x4, případně dát šanci třeba japonskému teréňáku Suzuki Jimny.

Reklama

Načítám