Hlavní obsah

Dacia opět mění šéfa designu. Šanci dostane tvůrce oblíbeného Sandera

Foto: Dacia

David Durand, muž odpovědný za design modelů Sandero a Sandero Stepway, je novým šéfem designového oddělení automobilky Dacia. Vystřídá tak Milese Nürnbergera, který odstoupil z funkce po necelém roce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rumunská automobilka Dacia marně hledá šéfa designu, který by v čele oddělení vydržel. Šanci nyní dostane David Durand, který má zkušenosti z celého světa, sám se přitom v minulosti podílel na návrzích úspěšných modelů Sandero a Sandero Stepway.

Článek

David Durand bude od nynějška zodpovídat za vozy značky Dacia – alespoň tedy po té designové stránce. Durand s účinností od 11. května nahradil svého předchůdce Milese Nürnbergera, který se v automobilce příliš neohřál – působil tu jen necelý jeden rok.

Foto: Lukáš Kukla

Durand není v automobilce Dacia nováčkem, v minulosti už měl na starosti design typu Sandero či Sandero Stepway, v poslední době „nakreslil“ třeba prostorného křížence kombíku a crossoveru jménem Jogger

Nürnberger podle oficiálních informací odstoupil z personálních důvodů a rozhodl se věnovat jiným projektům. Před svým angažmá u značky Dacia působil čtrnáct let u automobilky Aston Martin.

49letý Durand studoval na francouzské soukromé škole Strate School of Design (francouzsky Strate, Ecole de Design) a s koncernem Renault Group, který je majitelem automobilky Dacia, spolupracuje už od roku 1997, kdy nastoupil jako designér exteriérů. Posléze mu byl svěřen původní koncept typu Koleos z roku 1999 a následně koncept Ellipse z roku 2022.

Mezi lety 2002 a 2009 pracoval v různých „satelitních“ designových centrech jako například ve španělské Barceloně, v jihokorejském Soulu nebo v brazilském Sao Paulu. Po sesbírání mezinárodních zkušeností byl jmenován designovým ředitelem velké evropské firmy Global Access v roce 2011 a přispěl k rozvinutí metody „Design to Cost“, což je soubor designových řešení, které pomáhají snižovat náklady výsledného produktu.

Foto: Dacia

Durand se podílel také na vzniku konceptu velkého SUV Bigster, který vznikal ve spolupráci s Ladou. Nechme se překvapit, v jaké podobě se dostane do sériové výroby

V roce 2020 Durand opět zavítal pod křídla Renaultu, tentokrát už však ve službách Dacie, přičemž se zasloužil o vznik a design konceptu Bigster, který vznikl ve spolupráci s automobilkou Lada.

Od května 2022 se tedy Durand zodpovídá Laurensu van den Ackerovi, předsedovi představenstva Renault Group: „Na spolupráci s Davidem se těším, zejména na překonávání výzev dnešní mobility,“ nechal se slyšet van den Acker. „Jeho kreativita, zkušenosti a smysl pro inovaci jsou dobře známé nejen v naší firmě, ale i v automobilovém průmyslu. Zároveň bych však chtěl poděkovat Milesovi (Nürnbergerovi, pozn. red.) za práci, kterou společně s naším týmem odvedl.“

David Durand je už třetím vedoucím designového oddělení u automobilky Dacia za poslední dva roky – Nürnbergerův předchůdce Alejandro Mesoneros-Romanos odešel do Alfy Romeo, která je součástí koncernu Stellantis.

Nový šéf designového oddělení jistě nebude mít problém se na své nové pozici zorientovat, protože už v minulosti měl na starosti několik projektů Dacie – například poslední verzi typu Sandero a Sandero Stepway, kromě toho má také na svědomí velmi povedený model Jogger, který je tak trochu kombíkem, tak trochu SUV a tak trochu MPV.

Durand měl již od dětství přístup do světa kreativity, neboť oba jeho rodiče jsou povoláním architekti. Po osobní stránce je tento chlapík poměrně dobrodružné povahy, neboť kromě samotného designu, klasických aut, renovace motocyklů, architektury a současného umění miluje také cestování. A ne jen tak ledajaké – Durand je zanícený námořník a podnikl už dvě expedice napříč Atlantikem.

Reklama

Načítám