Hlavní obsah

Dacia slaví! Celkem vyrobila již 10 milionů vozů, trvalo jí to přes půl století

Foto: Dacia

Deset milionů – to je už pořádný milník! Rumunská Dacia se k němu zvládla dopracovat za téměř pětapadesát let. Důležitější ale je, že akceleraci z pěti milionů na deset milionů výrazně zrychlila, to jí totiž zabralo jen osm let. Což jen potvrzuje, že se z této automobilky za poslední dvě dekády stal opravdu velký hráč.

Článek

Začátky v roce 1968 přitom byly velmi skromné. A jak už to tak u automobilek z rozvojových zemí bývá, musel základy položit někdo jiný – v tomto případě Renault, jehož model 8 továrna v Mioveni licenčně vyráběla pod názvem Dacia 1100. Do roku 1972 jich z bran továrna vyjelo přes 37 tisíc a od toho se mohla nově vzniklá rumunská automobilka odpíchnout.

Skutečně úspěšným modelem se stal další licenční Renault (tentokrát modernější R12) prodávaný pod označením Dacia 1300, který pomohl postavit na kola velkou část celého východního bloku. Tento model se vyráběl s různými úpravami neuvěřitelných 35 let (od roku 1969 až do roku 2004) – za tu dobu jich vzniklo obdivuhodných 2,3 milionu kusů!

Milníky Dacia
Začátek výroby1968
1 milion1985
5 milionů2014
10 milionů2022
Foto: Dacia

Jubilantem se příznačně stal Duster Extreme

Úzká vazba s Renaultem byla životně důležitá při přerodu Dacie v postkomunistickém Rumunsku. Francouzská automobilka do té rumunské investičně vstoupila v roce 1999 a okamžitě začala pracovat na obnově celé značky a jejího modelového portfolia. V roce 2004 pak spatřil světlo světa model Logan a… dál už to znáte sami.

Nejprodávanější modely Dacia
Sandero2,6 milionu
13002,3 milionu
Duster2,1 milionu

Kromě kompletní změny image a rozšíření nabídky Dacii pomohlo k tak vysokým produkčním číslům také rozšíření výroby do Maroka, Alžírska nebo Číny. Z dostupných vozů Dacia se stal globální hit. Desetimiliontým oslavencem se stal šedivý Duster v limitované edici Extreme, který zamířil z továrny rovnou do muzea značky.

Tak hodně štěstí do dalších deseti milionů, Dacie!

Reklama

Související témata:
Načítám