Hlavní obsah

Cena benzinu v Evropě, jak se starat o klimatizaci a za volantem Starie – Týden v Garáži

Foto: Hyundai ČR / Martin Sznapka

Ať už sníte o ostrém hatchbacku, nedostižném hybridu, výstavní motorce či kosmickém MPV, za uplynulý týden jste si na Garáži přišli na své. Ale co ti, kterým testy aut a motorek nic neříkají? Ty potěšil zajímavý příběh o předválečné Toyo(d/t)ě, pohled na cenu benzinu, nafty a LPG ve světě nebo zajímavý postřeh ohledně cesty přes Prahu bez dálniční známky.

Článek

Pracovní týden je konečně za námi, začíná víkend, v televizi se hraje hokej a v Praze jsou Legendy. Náladu, kterou snad nezkazí ani deštivé počasí, zlepší už jen nálož kvalitních článků, které v tomto týdnu vyšly na našem webu.

Chcete pořádný příběh? Tady máte

Čtenáře, kteří na Garáži nehledají testy nových či ojetých aut a motorek, ale baží po pořádném příběhu plném zvratů a rublů, určitě potěšil text kolegy Honzy Majurníka o předválečné Toyodě. Tento předchůdce Toyoty si něco odsloužil až v dalekém Vladivostoku a neuvěřitelnou souhrou náhod se dostal až do Nizozemska.

Nebo jsou mezi vámi snad tací, kteří si lámou hlavu, jak před létem vrátit zašlý lesk a slávu svému plechovému klenotu? Pro takové vzal Dominik Valášek „zdálky dobré“ BMW k odborníkům, kde nechal lak nejen opravit, ale také ochránit.

Automobil dneska už nikoho nepřekvapí. Jaké pozdvižení ale musel kočár bez koní způsobit na konci devatenáctého století? Koho by zajímala tato perlička z dějin, tomu s radostí doporučíme povedený článek První český majitel řidičáku i automobilu: Theodor von Liebieg způsobil se svým vozem pozdvižení od Honzy Červenky, což je náš dvorní autor, když přijde na poutavé příběhy z dějin.

Není nad pořádnou zajímavost

Hledáte na Garáži zajímavosti, které můžete přihodit k dobru, až se příště potkáte s kamarády či s dětmi vyrazíte na výlet? Pak by vám neměl uniknout článek Dalibora Žáka o situaci na trhu s pohonnými hmotami. Dozvíte se v něm, kde nejlevněji natankovat, ale také, kde dáte za litr benzinu přes 60 korun. A možná vás překvapí, že nejde o Průhonice.

Článek, který zase jednou rozvířil stojaté vody tuzemského internetu, je z pera Martina Jánského. Martin se snaží narovnat diskusi o elektromobilech v Česku, a tak pracuje na seriálu o mýtech, které se tradují o autech na baterky. Po přečtení jeho posledního dílu si snad oddechnete, že s tím nedostatkem elektřiny, který mají EV způsobit, to nebude zas tak zlé.

Pro nepřátele úředního šimla můžeme doporučit trochu techničtější text opět od Dalibora. Věnuje se v něm tomu, jak objet rozkopaný Barrandovský most bez dálniční známky. Čistě teoreticky by to neměl být problém. Čistě prakticky to problém je. Jak už to tak bývá.

A abychom nezapomněli, během týdne vyšel i jeden kvíz. Poznáte podle displeje, o jaký vůz se jedná? Pozor na to! Ilustrační fotka k tomuto kvízu může naznačovat, že půjde o snadnou tipovačku, ale získat celý tucet bodů na první pokus snad ani není možné. Nebo?

V testech si vybere každý

A konečně testy. Naše výstavní skříň. Zkušení a nezaujatí novináři se posadili do vozů, které jim měly dokázat, zda si obhájí svou cenovku. Jezdili jsme na opravdu zábavné motorce, v opravdu praktickém Mercedesu, v opravdu svižném hat hatchi, ale také v prostorných MPV – nové Stariiojetém C-Maxu. Vyzkoušeli jsme si i upravenou dodávku, příjemné Volvosetsakra ostrý Mercedes-AMG.

To je všechno, ptáte se? Ani omylem. Přinesli jsme vám zprávu o tom, jak vzniká nejsilnější Golf všech dob, že se můžeme těšit na Maserati bez střechyRolls-Royce s barvou beze jménaBMW s barvou, která přináší zpět milé vzpomínky. Psali jsme o nedostupné legendární Toyotě 2000 GT, o autech, jejichž servis nestojí majlant, ale i o Jawě Pérák, která nakrátko ovládla svět. A kdo si nevybral? Tak pro něj právě teď připravujeme další zajímavé kousky.

Reklama

Související témata:
Načítám