Hlavní obsah

Novinky v bodovém systému, Dakar na plný plyn a rozloučení s Kenem Blockem – Týden v Garáži

Foto: Hoonigans

Ken Block věděl, že nedokáže konkurovat mladším talentům, co sedí v závodních autech už od dětství. Jenže ho řízení a závodění bavilo, a proto to dělal pro sebe i své okolí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový rok 2023 je tady, první pracovní týden je úspěšně za námi a my zase navazujeme na naše pravidelná shrnutí nejdůležitějších novinek a zajímavostí na Garáži. V právě končícím týdnu jsme vám ukázali zásadní novinky letošního roku, zavzpomínali jsme na nejlepší auta loňska a vzdali jsme hold novodobé závodnické legendě, která nás bohužel předčasně opustila.

Článek

Začátkem loňského roku začala na českých silnicích platit nová pravidla, zejména nejčastěji diskutovaná povinnost předjíždění cyklistů s minimálním odstupem 1,5 metru, a další jsou již na obzoru. Už ve středu česká vláda projednávala novinky v bodovém systému, který se od následujícího roku 2024 zjednoduší a bude srozumitelnější. Nově zavede jen tři sazby trestných bodů (dva, čtyři nebo šest) a výrazně zdraží pokuty za většinu dopravních přestupků.

Významnou novinkou bude také šance pro mladé řidiče usednout za volant na veřejných komunikacích už od 17 let, a to pod dohledem mentora, tedy zkušeného bezúhonného řidiče. Nová myšlenka zákonodárců má přispět k větší bezpečnosti na silnicích, kde jsou začínající mladí řidiči velkým rizikem. O všech nejnovějších zásadních inovacích si pak můžete přečíst v detailním článku.

Foto: Lukáš Kukla

Na českých silnicích buďte zase o něco opatrnější. Nová inovace v bodovém systému upraví sazby trestných bodů a zpřísní pokutováno prohřešků

A hned začátkem prvního letošního pracovního týdne svět oblétla i velmi smutná zpráva. Legendární Ken Block, závodník, kaskadér, obchodník a nadšenec do aut v jedné osobě, zemřel při tragické nehodě na svém sněžném skútru. Block byl milovníkem adrenalinu a hlavní hvězdou legendárních driftovacích videí Gymkhana, a protože pomohl k popularizaci automobilové zábavy u nejmladších generací, pochopitelně mu vzdáváme hold. Jeho životní příběh dokonale ukazuje, že díky úspěšnému byznysu bavil nejen sebe, ale také všechny své příznivce.

S novým rokem odstartoval letošní Dakar, kde už tradičně máme našeho redaktora Honzu Červenku. Už od předstartovních testů vás pravidelně zásobuje nejčerstvějšími novinkami i vlastními dojmy z prestižní soutěže, přičemž vám opět pomáhá nahlédnout do zákulisí největší a nejnáročnější cross-country rally na světě. V letošním ročníku se českým posádkám daří a některé z nich dokonce mají naději postavit se na stupně vítězů. Co myslíte, zvládnou to udržet až do konce a uspět?

Foto: Hoonigans

Gymkhana je jedním z nejpopulárnějších automobilových projektů posledních dekád. Ken Block se před kamerou prožene v rychlých monstrech a následně to sledují desítky milionů nadšenců

A abychom vás informovali o budoucích novinkách letoška už od úplného začátku roku, připravili jsme pro vás přehled zásadních nových aut, na jaká se společně můžeme těšit. V Mnichově připravují novou generaci BMW řady 5, Mazda u nás bude prodávat SUV CX-60 s benzinovým i naftovým šestiválcem, nová Astra přijede i v kombíku a Škoda Auto připravuje nový Superb a Kodiaq. S chystanými velkými novinkami ve světě elektromobility vás seznamujeme v samostatném článku.

Současně jsme vám představili také nejlepší auta loňského roku podle Garáže a nechali vás hlasovat, jaké byste autem roku zvolili vy. A vítězem se stává… to už musíte zjistit vy sami. Už v uplynulém týdnu jsme vám navíc přinesli první letošní redakční testy nové faceliftované Škody Karoq se základním motorem 1,0 TSI, moderního pracovního pick-upu Isuzu D-Maxšarmantního francouzského lvíčete Peugeot 3008. Ojetinou tohoto týdne je spolehlivá Toyota Corolla a jako veterán zazářila slavná Hadimrška.

Foto: Dakar Rallye

Na letošním Dakaru závodníci bojují nejen s konkurencí a nebezpečným prostředím, ale také s překvapivě silnými lijáky

Reklama

Související témata:
Načítám