Hlavní obsah

Isuzu D-Max je moderní pracant ze staré školy, který stále nosí montérky a přísně dbá na bezpečnost

Foto: Tomáš Kopečný

A taky má černou skříňku mapující historii provozu vozu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaké vlastnosti očekáváte od pick-upu? Nízkou spotřebu? Vysokou maximálku? Ne! Pravděpodobně chcete, aby co nejvíc uvezl i utáhl. Pokud se nebavíme o prvním Amaroku 4Motion, který je vhodný třeba do divadla, máme tu letité matadory typu Ranger, L200, Hilux a…? Novogenerační Isuzu D-Max s čerstvě vyžehlenými montérkami.

Článek

Masivní žebřinový rám, tuhá zadní náprava, duralový kardan, listová péra, uzávěrka diferenciálu, tři velikosti kabiny, čtyři výbavové stupně a dvě stereokamery hlídající dění před vozidlem. To je stručné představení nové generace D-Max od japonské automobilky Isuzu.

Foto: Tomáš Kopečný

Isuzu D-Max konkuruje Fordu Ranger, Mitsubishi L200 nebo Toyotě Hilux

Kdekomu název Isuzu nic moc neříká, nicméně starší ročníky si jistě vybaví kooperaci s General Motors, která je ovšem od roku 2004 minulostí. Tak či onak jde ještě o výrobce autobusů, náklaďáků, motorů a další techniky.

Přes svůj modernizovaný kabát, jemuž vpředu dominuje specifická maska chladiče a dynamicky střižené diodové lampy, jde stále o D-Max dříče se vším všudy. Totiž některé pick-upy vznikly tak, že jejich výrobci vzali osobní SUV, přidali mu korbu a vše umístili na rám.

To u Isuzu popadli masivní žebřiňák a posadili na něj náklaďák, přičemž v poslední generaci jej vybavili novými vyžehlenými montérkami.

Foto: Tomáš Kopečný

Isuzu vsadilo v Evropě na čtyřválec 1,9 litru, šestiválec si nechává pro jiné trhy

Veledůležitá je pochopitelně motorizace, přičemž Isuzu v Evropě vsadilo na 1,9litrový vznětový čtyřválec o výkonu 163 koní a točivém momentu 360 Nm. V rámci převodovek se nabízí buď šestirychlostní manuál, nebo šestirychlostní automat Aisin s hydrodynamickým měničem. Prostě taková osvědčená klasika.

Klasik s DVD přehrávačem

Nám se, jak bývá u novinářských vozidel zvykem, dostala do rukou nejvyšší varianta (automat) V-Cross Doublecab s volitelným hardtopem, gumovými koberečky a tažným zařízením na 3 500 kg.

Foto: Tomáš Kopečný

V rámci redakčního testu jsme zkoušeli variantu Doublecab v nejvyšší výbavě s automatem

Už první seznámení s modelem nás utvrdilo v tom, že jde skutečně o pracanta, byť modernizovaného (oproti minulé generaci výrazný posun kupředu). Na ergonomii palubní desky je znát její ideové stáří, což ovšem pro dnešní dotykovou dobu nebo pracovní využití není vůbec na škodu, naopak. Rozhodně chválíme, že jsou všechny podstatné funkce řešeny fyzickými ovladači.

Uvnitř nechybí robustně čalouněné sedačky s výhřevem, široká loketní opěrka, řada úložných prostor a 9palcová centrální obrazovka infosystému, jenž umí jen několik málo funkcí.

Foto: Tomáš Kopečný

Také palubka je podřízena pracovnímu užití

Rozhraní totiž sází na konektivitu Apple CarPlay/Android Auto, což vyřeší potřebu navigace či hudební knihovny. Nativní software sice také disponuje integrovaným přehrávačem, ovšem daleko komfortnější je vše řešit právě skrze mobilní aplikace. Teda až na jedinou věc – DVD. Je to tak, Isuzu D-Max má v kastlíku uloženou DVD mechaniku.

Pokud jde o většinu nastavení včetně bezpečnostních funkcí, tak to se řeší za pomoci palubního počítače a tlačítek na volantu. Toto ještě více utvrzuje fakt, že centrální obrazovka tu skutečně plní jen funkci monitoru.

Foto: Tomáš Kopečný

Infosystém je velmi prostý, sází totiž primárně na mobilní konektivitu

Z technického hlediska je ještě zajímavá zadní korba, u vyšší výbavy dodávaná s polyuretanovým nástřikem vnitřku. Její maximální vnitřní rozměry jsou u dvoukabiny 1 570 × 1 530 × 490 mm, přičemž užitečné zatížení činí bezmála jednu tunu.

Foto: Tomáš Kopečný

Pohon 4×4 je připojitelný, nechybí ani redukce

A pokud jde přítomnou čtyřkolku, pak se bavíme o tradičním připojitelném pohonu 4×4, s nímž souzní přídavná redukční převodovka a elektromagneticky ovládaná mechanická uzávěrka zadního diferenciálu, která je aktivní do 30 km/h.

Evropa jako laborka

Proč je pro Isuzu Evropa zajímavá, přestože například v Thajsku automobilka udá necelých 200 tisíc d-maxů ročně, zatímco na starém kontinentu jen zlomek těchto čísel? Evropský trh je totiž známý svými přísnými předpisy, na nichž se japonský výrobce učí. Až tyto regule dorazí v nějaké obdobné formě i na ostatní světové trhy, je Isuzu technologicky i technicky připraveno.

Jako u Subaru

Ani jízdní dojmy nenaznačily, že by se Isuzu chtělo od svých pracovních základů odklonit, byť karoserie i interiér doznaly příjemných vylepšení. Přestože má zastavěný vznětový čtyřválec objem jako u osobáku (1 898 cm3), díky zpřevodování a síle 360 Nm nechybí vozu potřebný tah.

Foto: Tomáš Kopečný

I s naftovou devatenáctistovkou umí auto nabídnout příjemnou dynamiku

Nečekejte však nějaké radikální vystřelení z křižovatky nebo agilitu sporťáku, D-Max je dělník, takže akceleruje rozvážně, nikoli však líně. Stejně jako práce automatické převodovky Aisin není kolikrát kdovíjak superrychlá, ba ani superhladká.

Pod tímto popisem si ovšem nepředstavujte, že by se auto neumělo držet na dálnici, nezvládalo svižné letmé zrychlení či jiné silniční aktivity. Pouze upozorňujeme, že automobil nejenže vypadá jako lehký náklaďák, ale že se tak i chová. Rozhodně nejde o divadelního šviháka, jakým byl první Amarok V6 v provedení 4Motion bez redukce.

Foto: Tomáš Kopečný

Primární naladění? Pracovní

Když jsme u té silnice, tak za čelním sklem Isuzu D-Max objevíte dvojici stereokamer, jejichž práce je podobná technologii EyeSight od Subaru. A musíme říct, že protokol BOZP (Bezpečnost a Ochrana Zdraví při Práci) tahle soustava dodržuje naprosto striktně.

Pokud si jednotlivé systémy nenastavíte na spíše mírnější reakce, bude vás elektronika upozorňovat na hrozící nebezpečí až v absurdním měřítku. To znamená, že se rozbliká asistent brzdění i při výjezdu z kruháče, odbočit doleva před protijedoucím autem (pokud není dost daleko) patrně skončí tvrdou autonomní brzdou D-Maxu nebo že překročení rychlosti oproti načtené dopravní značce vyvolá na palubáku malou blikající diskotéku.

Foto: Tomáš Kopečný

Většinu nastavení pořešíte v budících

To se týká i jízdních pruhů, kdy jste varováni už jen když se přiblížíte k čáře (a běda vám, pokud ji přejedete bez blinkru). Prostě pokud jste někdy řídili Subaru s EyeSight, budete jako doma. Jestliže nikoli, pak vás čeká pilná desetiminutovka s nastavením a postupné vychytávání senzitivity jednotlivých asistentů.

Znovu však připomínáme, že jde o pick-up pro užitek, tahání přívěsů a odvoz materiálu, dost často mimo silnice. No a na polňačkách či v lese žádné jízdní pruhy nejsou.

Černá skříňka

Isuzu D-Max v sobě má paměťový modul, který archivuje data od všech zastavěných senzorů, a to po dobu posledních 50 000 km. Díky této černé skříňce umí výrobce vyčíst kompletní historii provozu vozu, což může pomoci při objasňování událostí předcházejícím nehodě či závadě.

Jezdí za osm na sto

Nová generace Isuzu D-Max tak opět dokázala, že má v Evropě své pevné místo. Vůz je vhodný zejména pro všechny, kteří potřebují primárně pracanta a až sekundárně automobil pro volný čas.

Foto: Tomáš Kopečný

Zadní sedadla jsou prostá, avšak odolně čalouněná

Za příznivou považujeme taktéž spotřebu, jelikož běžný kombinovaný provoz vozidla vás bude stát přibližně osm litrů nafty na sto kilometrů. A vzhledem k palivové nádrži o objemu 76 litrů a nádržce pro močovinu o velikosti 12 litrů můžete mít jistotu, že na jedno tankování nafty zvládnete ujet více než 800 km, a ještě vám zbyde nějaká rezerva. Spotřeba AdBlue je pak odvislá dle stylu jízdy, nicméně v průměru můžete kalkulovat s nájezdem přes 12 000 km.

Pick-up od Isuzu koupíte v Česku v oficiální prodejní síti s garancí 5 let/100 000 km od 755 200 Kč (jednokabina, 4×2), 832 250 Kč (jednokabina, 4×4), 875 600 Kč (prodloužená jednokabina, 4×4) nebo od 902 100 Kč (dvoukabina, 4×4). Nejvyšší (námi testovaná) výbava V-Cross, dvoukabina s automatem (bez příplatků), pak stojí od 1 300 600 Kč.

Budoucnost Isuzu bude pravděpodobně hybridní až elektrická, a to díky spolupráci s čínskou značkou Maxus. To je ovšem potenciální hudba příštích let, které se zatím netřeba obávat. Současný D-Max elektrifikován není, naopak se stále drží svého železného směru, který je primárně pracovně-užitkový.

Technická data
Karoseriepick-up, doublecab
Míst k sezení5
Motorpřeplňovaný vznětový čtyřválec
Palivomotorová nafta
Kompresní poměr15,9:1
Zdvihový objem1 898 ccm
Max. výkon120 kW (163 k) při 3 600 ot./min.
Max. točivý moment360 Nm při 2 000–2 500 ot./min.
Převodovkašestirychlostní, automatická
Přídavná převodovkael. řazená
Pohonpřipojitelný 4x4
Průměrná spotřeba9,2 l/100 km (WLTP)
Naměřená prům. spotřeba8,1 l/100 km
Max. rychlost180 km/h
Prázdná hmotnost2 105 kg
Celková hmotnost3 100 kg
Nebrzděný přívěs750 kg
Brzděný přívěs3 500 kg
Délka5 265 mm
Šířka1 870 mm
Výška1 790 mm
Rozvor3 125 mm
Objem palivové nádrže76 l
Zákl. cena test. modelu1 300 600 Kč
KorbaVnitřní rozměry
Délka lož. plochy (horní okraj)1 495 mm
Délka lož. plochy (zákl. deska)1 570 mm
Šířka ložného prostoru 1 530 mm
Šířka ložné plochy mezi podběhy 1 120 mm
Výška ložné plochy490 mm
Off-road
Přední nájezd. úhel30,5°
Zadní nájezd. úhel24,2°
Přechodový úhel22,9°
Max. úhel náklonu49°
Min. světlá výška240 mm
Max. brodivost800 mm

Reklama

Načítám