Hlavní obsah

Malý Fiat a Renault, proudnicový Hyundai a drsný teréňák Mercedes: Elektrické novinky roku 2023

Foto: Redakce Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlna elektrifikace nabírá na síle a kdo letos nepředstaví elektrickou novinku, jako by nebyl. Díky tomu se můžeme těšit na velkou spoustu moderních a propracovaných aut, kterými automobilky chtějí přesvědčit davy k přechodu na pohon budoucnosti.

Článek

Automobilky už moc dobře chápou, že elektromobilita je hotová věc. Nyní už je třeba jen přitáhnout více zákazníků, což dokážou pouze velmi sexy, ale také velmi propracovaná auta. Tady máte přehled těch, které se představí letošní rok.

Alfa Romeo EV crossover

Foto: Alfa Romeo

Nový elektrický crossover Alfy Romeo se vejde pod model Tonale

Italská prémiová značka nastartovala s modely Giulia a Stelvio svou obrodu, s crossoverem Tonale přešla do ofenzivy a nyní chce nahlédnout do budoucnosti s elektrickým crossoverem. Velikostně se má vejít ještě pod Tonale, takže bude primárně zaměřený do města. O pohon se budou starat elektrifikované spalovací jednotky, v plánu je však také čistě elektrická verze – tušíme, že bude technicky hodně podobná Jeepu Avenger.

Audi Q6 e-tron

Foto: Audi

Audi už unikla podoba sériové Q6 e-tron

Silně modernizovaný e-tron, nově pojmenovaný Q8 e-tron, bude tahounem letošní elektrické flotily novinek od Audi, ale dočkáme se také dalšího elektrického SUV Q6 e-tron, které se (jak už název napovídá) vejde velikostně mezi Q4 a Q8. A konečně se spolu s novou A6 ukáže nejspíše také její elektrická varianta A6 e-tron.

BMW i5

Foto: TopElectricSUV

Takhle vypadá elektrické BMW i5 v představě nezávislých grafiků

Na trh právě přichází vlajková loď i7, kterou brzy doplní menší SUV iX1 a následně také SUV-kupé varianta iX2. Hlavní hvězdou letošního roku by se pak měla stát elektrická verze nové řady 5 pojmenovaná prozaicky i5.

Cupra Tavascan

Foto: Cupra

Produktová ofenziva Cupry pokračuje – vlevo Tavascan, vpravo Urban Rebel a vzadu Terramar

Cupra si s realizací pohledného konceptu elektrického SUV Tavascan dává na čas, ale letos už bychom se konečně měli dočkat produkční verze. Nečekáme žádná velká překvapení, technicky bude Tavascan založený na platformě MEB a parametry pohonu tak budou odpovídat Enyaqu iV a ID.4/5. Cupra však umí dát svým autům správný šmrnc, takže je na co se těšit.

Fiat Panda

Foto: Fiat

Koncept Centoventi z roku 2019 naznačuje možnou podobu nové Pandy

Fiat vrací do hry další slavné jméno, tentokrát bude ale městský mrňous komplet elektrický. Jeho design naznačil koncept Centoventi, technika bude nejspíš sdílená s elektrickou stylovkou 500e, proto počítejte s primárně městským zaměřením.

Ford EV MEB

Foto: Ford

Martin Sander, šéf evropské elektrické divize Fordu, nás nechal nahlédnout do budoucnosti

Ford se už před pár lety domluvil s Volkswagenem na používání modulární elektrické platformy MEB a letos se ukáže první produkt této spolupráce. Podle prvních střípků informací půjde o střední SUV, které bude mít technicky nejblíže k Enyaqu iV a ID.4. Designéři Fordu by mu však měli vetknout jedinečnou osobnost díky specifickému designu exteriéru a interiéru.

Honda Prologue

Foto: Honda

Prologue je první elektrické SUV japonské Hondy

První elektromobil Hondy, maličký model pojmenovaný prostě „e“, měl hlavně přitáhnout pozornost. Chystaný elektrický crossover už má přitáhnout masy chtivých zákazníků. Stojí na moderní skateboardové platformě a velikostně zapadá mezi HR-V a CR-V… a vypadá docela konvenčně, aby se zákazníci příliš neděsili novot.

Hyundai Ioniq 6

Foto: Hyundai

Karoserii Ioniqu 6 pomáhal tvarovat vítr, což přinese především vyšší efektivitu a delší dojezd

Hlavní hvězdou elektrické flotily Hyundai bude letos proudnicový Ioniq 6, který si už brzy budete moci prohlédnout u nejbližšího dealera. V plánu je však i výkonná verze Ioniqu 5 N (očekáváme techniku sourozence Kia EV6 GT) a ke konci roku se možná ukáže i velké SUV Ioniq 7 (technicky spřízněný s SUV Kia EV9).

Jeep Avenger

Foto: Jeep

Avenger je primárně určený na silnici a do města a jeho okolí

První elektrický Jeep už nám odhalil všechna svá tajemství – hlavně to, že nepůjde o žádného drsňáka do terénu, ale naopak o stylový crossover do města. Předpokládáme, že se o něj zákazníci budou prát. Jeho technika je shodná s tou v elektrickém Peugeotu 308 a Opelu Astra, Jeep by však mohl být časem vyzbrojený i pohonem všech čtyř kol.

Kia EV9

Foto: Kia

Produkční verze EV9 má být designově hodně blízká tomuto odvážnému konceptu

Na dveře již klepe představení produkční verze SUV EV9, největšího modelu Kia v nabídce – nabídne až sedm míst pro posádku. Na opačný konec nabídky směřuje kompaktní crossover EV4, který by se mohl světu poprvé ukázat ke konci letošního roku.

Lexus RZ

Foto: Lexus

RZ je první elektrický Lexus vyvinutý „od podlahy“

První elektrický Lexus v podobě modelu UX 300e prošel modernizací, která z něj udělá použitelnější auto. Ale nás víc zajímá větší SUV označené RZ stojící na skateboardové platformě a požívající tak všech výhod elektromobilu navrženého od základu. Techniku sdílí s Toyotu bZ4X, ale má mít poctivý prémiový nádech ve stylu Lexus. Už brzy usedneme za volant, abychom vám mohli podat zprávu.

Mazda MX-30 RE

Foto: Mazda

Bude MX-30 dávat větší smysl s rotačním generátorem elektřiny?

Upřímně, Mazda MX-30 nás zatím příliš nenadchla – a jedním z důvodů nespokojenosti je velmi krátký dojezd (i na městské auto). To má napravit malý spalovací motor, který bude sloužit čistě jako generátor energie pro elektrický pohon. A ještě zajímavější je, že půjde o znovuzrozený rotační Wankel, který by tak mohl pracovat v ideálních podmínkách. No, jsme na to zvědaví…

Mercedes-Benz EQG

Foto: Mercedes-Benz

EQG má být poctivým terénním drsňákem s výhodou pohonu všech čtyř kol prostřednictvím čtyř nezávislých elektromotorů

Mercedes pokračuje ve své elektrické ofenzivě a letos do flotily přidá hned tři elektrická SUV: velké EQE SUV, luxusní EQS SUV (nejspíš včetně královské varianty Maybach) a drsné EQG s žebřinovým rámem a pohonu všech čtyř kola zajišťovaným čtyřmi elektromotory – díky tomu se může roztočit na místě jako tank. To bude pořádně divoká jzda!

Nissan Ariya

Foto: Nissan

Nissan Ariya půjde přímo proti Enyaqu a ID.4

Nissan se svým elektrickým SUV Ariya nabral kvůli covidu a čipům slušné zpoždění, ale podle našich prvních dojmů se čekání vyplatilo – jde o příjemně vyklidněné auto elegantního vzhledu a s kabinou s prémiovým nádechem. Letos už byste si pro něj mohli dojít k dealerovi.

Peugeot e-308, Opel Astra-e

Foto: Peugeot/Opel

Elektrický Peugeot 308 nebo Opel Astra? Vyberte si prostě podle toho, který se vám líbí víc

Stellantis rozšiřuje svou flotilu o elektrické varianty Peugeotu 308 a Opelu Astra – technicky jsou tahle dvě auta prakticky shodná, takže si mezi nimi můžete vybrat pouze podle vzhledu. Peugeot je víc sexy, Opel zase trochu usedlejší. A oba můžete mít jak v karosářské variantě hatchback, tak i jako praktičtější kombi.

Porsche Macan

Foto: Porsche

Porsche s Taycanem ukázalo, že povedený řidičský elektromobil umí. Macan má totéž potvrdit v kategorii SUV

Elektrický Macan má kvůli softwarovým problémům mírné zpoždění, ale letos už bychom snad měli vidět jeho produkční verzi a dozvědět se o jeho pohonu. Jeho pokroková platforma PPE bude základem dalších prémiových modelů VW Group, takže nám hodně napoví i o dalších chystaných modelech celého koncernu.

Renault 5 E-Tech

Foto: Renault

Prototyp elektrického Renaultu 5 kombinuje retro s modernou, produkční verze k tomu slibuje použitelný elektromobil za rozumné peníze

Jestli bychom měli vybrat jedinou nejdůležitější elektrickou novinku, byl by to právě Renault 5 E-Tech. Nejenže jeho design bude silně inspirovaný klasickým hatchbackem ze 70. let, ale především by měl použitelný elektromobil přiblížit masám díky rozumné cenovce (začínat by měla kolem půl milionu korun). Čtyřmetrový elektrický hatchback přímo nahradí Zoe, do budoucna by mohl zastat i roli Clia.

Tesla Cybertruck

Foto: Tesla

Sériový Cybertruck se od bláznivého konceptu nebude příliš lišit

To čekání bylo skoro nekonečné, ale letos by měla spatřit světlo světa produkční verze netrpělivě vyhlíženého Cybertrucku od Tesly. A nečekejte, že se bude od podivně klínovitého konceptu příliš lišit, Elon Musk z ambicí pro tento model rozhodně neubíral, spíš naopak. Jediným problémem je, že ostatní konkurenti už své elektrické pick-upy dávno začali prodávat, Tesla tak bude mít pozici na trhu podstatně komplikovanější než s předchozími modely.

Volvo EX90

Foto: Volvo

EX90 je pro automobilku Volvo radikální novinka

Volvo už nám ukázalo své velké rodinné elektrické SUV EX90 v plné parádě a vážně nás zaujalo svým pokrokovým designem a bezpečností. Jenže jeho cesta k zákazníkům ještě chvíli zabere, na český trh dorazí EX90 až v druhé polovině letošního roku. Volvo také slíbilo letos představit další elektrický crossover EX30, který se velikostně vejde pod XC40.

VW ID.3 FL

Foto: VW

Facelift ID.3 nepřinese radikální změny, ale měl by důsledně obrušovat ostré hrany

Model ID.3 už není žádnou novinkou, ale Volkswagen pro letošek slíbil velkou modernizaci, která se bude týkat i funkčnosti vozu – zmizí například trochu nešikovná dotyková tlačítka na volantu. Změn by však mělo být víc a vedení značky se dušuje, že si veškerou kritiku vzalo k srdci. To jsme zvědaví… Horkou novinkou, která se letos ukáže v celé své kráse, je nedávno představený prototyp aerodynamického sedanu ID.7.

O elektrické novinky tak letos nebude nouze, a přitom toto jsou jen ty nejdůležitější. Která vás zaujala nejvíc?

Na jakou elektrickou novinku roku 2023 se těšíte nejvíc?
Alfa Romeo EV crossover
3,4 %
Audi Q6 e-tron
0,5 %
BMW i5
1 %
Cupra Tavascan
0,8 %
Fiat Panda
21,6 %
Ford EV
1 %
Honda Prologue
1,5 %
Hyundai Ioniq 6
5,8 %
Jeep Avenger
1,3 %
Kia EV9
2,7 %
Lexus RZ
0,8 %
Mazda MX-30 RE
1,5 %
Mercedes-Benz EQG
2,8 %
Nissan Ariya
2,5 %
Peugeot 308e / Opel Astra-e
1,5 %
Porsche Macan
0,8 %
Renault 5 E-Tech
44,1 %
Tesla Cybertruck
2,2 %
Volvo EX90
2,4 %
Volkswagen ID.3 FL
1,8 %
Celkem hlasovalo 1006 čtenářů.

Reklama

Načítám