Hlavní obsah

Sportovně střižená Škoda Octavia iV je jediné RS, se kterým se jezdí zásadně pomalu

Foto: Tomáš Kopečný

RS do zásuvky? Může to vůbec fungovat?!

Octavia RS, jedno z nejpopulárnějších sportovně střižených aut modelové řady mladoboleslavské Škodovky se, ač to leckdo neví, prodává rovněž v plug-in hybridní variantě iV. Víme, že supersporty do zásuvky fungují, ale je tomu stejně i u liftbacku střední třídy s odznáčky Rally Sport? Anebo tohle auto nedává smysl? Zjistili jsme to.

Článek

Nazvat Octavii RS sportovním vozem vyvolá v mnohých lidech kontroverzi a nesouhlas, přestože má ono auto i v provedení iV specifický podvozek, upravené řízení, aerodynamické prvky na karoserii a také elektronický samosvor.

Foto: Tomáš Kopečný

Standardně užívaný DSG automat u škodovek má dvě spojky a sedm rychlostní, převodovky pro iV však disponují třemi spojkami a šesti rychlostmi

Ale dobře, není to zadkolka s manuálem, nýbrž plug-in hybridní předokolka s šestirychlostním tříspojkovým automatem DSG, který namísto jinak běžně přítomného sedmého stupně dostal 109koňový (330 Nm) elektromotor. Vpředu zastavěný přeplňovaný zážehový čtyřválec na papíře též nepůsobí kdovíjak záživně, jelikož disponuje objemem 1,4 litru, výkonem 150 koní a krouťákem 250 Nm.

Jenže když se tyhle dvě pohonné jednotky spojí, dostaneme se systémovým výkonem na hodnoty benzinového RS, jež nabídne 245 kobyl. No a pokud jde o sílu přenášenou na kola, tak tady RS iV kopíruje RS TDI, takže vám naservíruje krouťák 400 Nm. Zdá se tedy, že si dynamická Octavia do zásuvky umí vzít to nejlepší z obou světů, a ještě nás potěšit papírovou spotřebou do 1,3 litru na sto kilometrů.

Foto: Tomáš Kopečný

Octavia RS iV má nejvyšší výkon benzinového RS a maximální krouťák naftového RS

Jakoby ano, ale vlastně ne. Je tu totiž několik podstatných podmínek. Tou první je pochopitelně nutnost mít dostatečně nabitou baterii, jinak plného výkonu nedosáhnete. A spotřeba v reálném provozu? Dá se dostat pod pět litrů benzinu, dokonce pokud nebudete tolik využívat dálnice tak i pod čtyři na sto, ale hodnota 1,3 litru je reálná asi jako dětské pohádky.

Ochotu elektromotoru pracovat dle míry šťávy v baterkách poznáte při jízdě v režimu na čistou elektriku. Nejprve auto svižně akceleruje a vy si užíváte sílu 330 newtonů putujících skrze převodovku na přední kola. Rovněž volíte mezi silnou rekuperací, slabou a automatickou, přičemž poslední zmíněná díky propojení pohonu s mapovým podklady funguje poměrně obstojně.

Foto: Tomáš Kopečný

Vůz má poháněnou výhradně přední nápravu

Auto totiž po sundání nohy z plynu samo přidá na síle brzdění například tehdy, když přijíždíte do obce vyšší rychlostí než 50 km/h. Rovněž tak cesta z prudkého kopce se nese v duchu regenerativního brzdění, tudíž dolů nefrčíte moc rychle a zároveň ušetříte nějaké ty volty. Naopak na rovinách a v mírném klesání umí systém přejít do režimu plachtění, aby nedocházelo ke zbytečným energetickým ztrátám.

Je skutečně řidičsky znát, že s laděním rekuperace si inženýři automobilky vyhráli, což se odrazí i na dojezdu. Výrobce uvádí až 62 km, což je teoreticky dosažitelné, ale pouze v optimálních podmínkách a bez zapnutých komfortních spotřebičů.

Foto: Tomáš Kopečný

Intenzitu rekuperace si lze navolit v infosystému

Jenže jakmile si pustíte klimatizaci, výhřev sedačky, volantu, tak dojezdový potenciál začne klesat. Další věcí jsou pak zimní pneumatiky, které čistě elektrický dosah ještě zmenší. Takže jak je to v reálu? Defenzivním stylem jízdy v chladnějším období a na letních pneu ujedete něco mezi 40 až 50 kilometry na jedno elektrické tankování.

S nízkou hodnotou nabití akumulátorů však fyzicky pocítíte snižující se životní elán vozu. Kopec, který jste s plnou baterkou vyjeli relativně bez obtíží, vám najednou dá pořádně zabrat.

Foto: Tomáš Kopečný

Kabina je laděná do sportovna včetně anatomických sedadel

Z toho vyplývá, že se elektropohon hodí nejvíce do měst, blízkého okolí a na okresky, kde není tolik stoupání. Zkušení šoféři už obvykle správně odhadnou, kdy mají navolit režim hybrid a kdy se vyplatí frčet jen na vlnách voltů. Pro všechny ostatní je optimum navolit hybridní automatiku a o nic se nestarat – rekordy ve spotřebě sice nezlomíte, ale alespoň smysluplně využijete nabitou elektřinu.

Dokud máte volty

No jo, takže proč si kupovat RS iV, když vám tohle poskytne i klasická Octavie do zásuvky? Tak prvně musíme upřesnit, že standardní provedení má systémový výkon jen 204 koní a krouťák 350 Nm. Hmotnostně je sice o ždibec lehčí a papírově ujede o kousek dále, jenže nemá ten svižný sportovní drive jako „ereso“.

Foto: Tomáš Kopečný

V digitálních budících přibyla data ohledně elektropohonu

Totiž spolupráci motoru 1,4 TSI a elektromotoru můžete díky naladěnému RS využít i pro trochu zábavy. Podvozek vozu je připravený na zdolávání zatáček, stejně tak i řízení nebo prémiové obutí Bridgestone Potenza S005 R19. Do toho si přidejte adaptivní odpružení, které ve sportovním módu ztuhne, což ve výsledku hodí docela zajímavou jízdní kombinaci.

Představte si tedy klikaté okresky, kde neustále akcelerujete a brzdíte – taková klasická víkendová legrace. A teďka vezměte v potaz, že mimo přeplňovaného motoru se slušným tahem vám při zrychlení vypomáhá ještě elektromotor s okamžitě dostupným točivým momentem. Můžete být sebevětší benzinový nadšenec, ale citelná podpora elektřiny je zkrátka výrazná a užitečná.

Foto: Tomáš Kopečný

Auto dělá čest svému označení RS, jen k tomu potřebuje dostatek voltů

A rovněž se vám dostane další pomoci při brzdění, jelikož je rekuperace ve sportovním profilu nastavená na silnou. Takže brzdíte o něco efektivněji a něco málo energie uložíte i do baterek.

Tahle radost má zajisté omezené trvání, které opět souvisí se stavem nabití. Bez potřebné šťávy vůz zkrátka nefunguje tak, jak nejlépe umí a dynamická jízda s vybitým akumulátorem spíše připomíná trápení foukaného motoru 1,4 TSI, jenž s sebou jako břímě táhne těžké baterie, od nichž si elektromotor usrkává kapky naspořené elektřiny.

Jak na nabíjení?

Vozidlo lze nabíjet z domácí zásuvky, což se z nuly do plna povede za necelých osm hodin. Vzhledem k hojnému počtu veřejných nabíjecích stanic však lze využít i jejich služeb, přičemž tehdy prázdný trakční akumulátor doplníte za necelé tři hodiny. Přestávky na oběd či prostoje během nakupování tedy jdou využít i ku prospěchu věci.

Foto: Tomáš Kopečný

Octavia RS iV nabídne standardní nabíjecí konektor Type2

Jedním z lídrů z hlediska nabíjecích stanic je tuzemský ČEZ, který jich po ČR provozuje několik set. Dost často se nabíječky objevují v místech, kde se koncentrují motoristé, například u obchodních domů, čerpacích stanic anebo před restauracemi. Zapnutí samotného nabíjení je pak otázkou autorizace čipem anebo přejetím prstu po displeji mobilu v příslušné aplikaci.

Foto: Jan Majurník

Nabíječky v hradeckém Retail Parku u McDonald's fungují 24/7

Čerstvou nabíjecí posilou je 12 nových ČEZ stanic vybudovaných v Hradci Králové v tamním Retail Parku, situovaném kousek od dálnice D35. Místo, v jehož těsném okolí najdete hromadu obchodů i podnik McDonald's, zvládá naráz obsloužit až 24 elektrických vozidel včetně plug-in hybridů.

Druhým faktem je, že okreskové radovánky využije běžný uživatel plug-in hybridu asi jen zřídkakdy. Octavie do zásuvky jsou předurčeny spíše k pomalejší jízdě, úspornému cestování a k efektivnímu využití elektropohonu. A že mají konfiguraci RS? Tak nezapomeňte, že vzhledově je „ereso“ líbivé, a to i zevnitř, takže proč nenabízet hezké, agilní a zároveň potenciálně úsporné auto…

To pravé eresové

Půjdeme-li ke kořenům vozu, pak se pořád bavíme o Octavii jako takové, která platí za prostorný automobil s velkým kufrem, který je v případě iV omezen na 450 litrů. Nenechte se zmýlit čísly, pořád jde o slušný zavazadelník.

Foto: Tomáš Kopečný

Kufr nabídne objem 450 litrů, tedy o 150 litrů méně než mají spalovací RS

Rovněž infosystém zůstává prakticky shodný s tím, jaký je užit v celé modelové rodině Octavia. Navíc tu máte jen pár ukazatelů souvisejících s elektropohonem a grafickou vizualizaci toku energie. Ta se hodí nejen pro nově příchozí uživatele, ale taktéž pro všechny, kteří chtějí chování elektrifikovaného vozu v různých režimech poznat hlouběji.

Otázkou zůstává, kolik takových nadšenců bude? Trochu se totiž obáváme, že většina modelů Octavia RS iV skončí jako součást firemních flotil u zaměstnanců, kteří si vybrali/dostali šmrncovní auto s registrační značkou EL, díky čemuž nemusí v Praze řešit parkování na modrých a fialových zónách a platit za dálnice.

Foto: Tomáš Kopečný

Značku EL u nás může dostat auto používající jako palivo výlučně elektrickou energii nebo vodík, případně v kombinaci s jiným palivem, je-li hodnota emisí oxidu uhličitého v kombinovaném provozu nejvýše 50 g/km

Ale co další důvody, proč by si měl někdo RS do zásuvky pořídit? Auto je vskutku hezké, fanoušky technologií nadchne, jednotlivce hledající kompromis mezi městským a cestovním vozem zaujme, firemní ekonomy potěší svými benefity, ale to je nejspíš všechno.

Škoda Octavia RS iV se startovní cenou od 974 900 Kč jako celek funguje velmi slušně. Dokonce tvrdíme, že vůz právoplatně náleží do rodiny sportovně střižených škodovek, ovšem vždy s tou podmínkou, že má v bateriích dostatek elektřiny. Bez ní to totiž v případě plug-in hybridu není to pravé „eresové“.

Technické údajeŠkoda Octavia RS iV
Karoserieliftback
Míst k sezení5
Motorpřeplňovaný zážehový čtyřválec
Kompresní poměr10,0:1
Zdvihový objem1 395 ccm
Max. výkon110 kW (150 k) při 5 000–6 000 ot./min.
Max. točivý moment250 Nm při 1 550–3 500 ot./min.
Palivobezolovnatý benzin, N95
Max. výkon elektromotoru80 kW (109 k)
Max. točivý moment elektromotoru330 Nm
Systémový max. výkon180 kW (245 k)
Systémový max. točivý moment400 Nm
AkumulátorLi-ion, umístěný v podlaze
Kapacita akumulátoru13 kWh (hrubá)
Kapacita akumulátoru10,3 kWh (využitelná)
Pohonpředních kol
Převodovkašestirychlostní, automatická DSG
Max. rychlost225 km/h
Zrychlení 0–100 km/h7 s
Kombinovaná spotřeba (WLTP)1,1–1,3 l a 14,9–15,1 kWh/100 km
Naměřená komb. spotřeba4,1 l a 4,9 kWh/ 100 km
Objem palivové nádrže39,5 l
Kombinovaný dojezd v el. režimu (WLTP)61–62 km
Délka4 702 mm
Šířka1 829 mm
Výška1 476 mm
Rozvor náprav2 681 mm
Světlá výška143 mm
Hmotnost nebrzděného přívěsu750 kg
Hmotnost brzděného přívěsu1 500 kg
Provozní hmotnost1 693–1 778 kg
Objem kufru450/1 405 l
Disky a pneu19", 225/40 R19
Výbava 1,4 TSI 180 kW iV DSGCena
RS974 900 Kč
RS Challenge plus1 074 900 Kč
Karoserie Combi+40 000 Kč

Reklama

Načítám