Hlavní obsah

Škoda Fabia kombi nebude! Ale co koupit místo ní?

Foto: X-Tomi design

Takhle atraktivně mohla vypadat čtvrtá Fabia kombi. To by ji ale vedení Škody nesmělo pohřbít…

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Když Škoda minulý týden ohlásila zrušení plánů na výrobu čtvrté generace oblíbené Fabie kombi, zklamala mnoho zákazníkům, kteří se na ni těšili. Ale nebojte, my pro vás máme pár tipů, jaká auta by ji dokázala nahradit – a možná budou i lepší!

Článek

Škoda Fabia kombi byla posledním mohykánem v segmentu kompaktních kombi – tolik populární malá, ale překvapivě prostorná auta však před pár lety začala rychle vymírat, když je automobilky nahradily módními crossovery. Logan MCV, Clio Grandtour a nyní i Škoda Fabia kombi, všechny pryč. V případě Fabie je to obzvlášť škoda, protože se na českém trhu velmi dobře prodávala, díky kombinaci skvělé praktičnosti a rozumné cenovky – potvrdila to i naše anketa, kdy celých 78 % z vás přiznalo, že si na ni myslelo. Pokud teď nevíte, co pořídit místo ní, zkusíme vám doporučit pár atraktivních variant…

Prostě chci Fabii kombi!

Dobrá zpráva je, že i přes příchod zcela nové čtvrté generace Fabie, zůstal předchůdce ve variantě kombi stále v prodeji ve verzi Tour. Trojková Fabia není ještě ani zdaleka zastaralé auto, takže stále dává velký smysl – zvlášť s kufrem o objemu 530 litrů (1 395 l po sklopení opěradel zadních sedadel). Verze Tour je v prodeji pouze s motorem 1,0 TSI 70 kW (95 koní) s manuální, nebo automatickou dvojspojkovou převodovokou DSG (za příplatek 40 tisíc korun). Ceník začíná na částce 334 900 Kč, za 384 900 Kč pak pořídíte stylovou edici Black se špičkovou výbavou. Vyjde tak laciněji než čtyřkový hatchback – a to se vyplatí!

Foto: Škoda Auto

Fabii kombi ve verzi Tour můžete mít i v atraktivní Black Edition

Ale neváhejte, Škoda sice slibovala výrobu do konce roku 2022, kdy měla plynule navázat Fabia kombi číslo čtyři, ale s ohledem na situaci se tato lhůta může klidně zkrátit (nebo naopak prodloužit, když půjde Tour na dračku).

Chci jinou Škodovku

Sama Škoda má v nabídce hned několik aut, která byste měli zvážit. Tušíme, že krátká Fabia čtvrté generace nebude splňovat vaše požadavky na prostor (její kufr má objem skromnějších 380 l), takže na výběr zůstává Scala a Kamiq. Vedení Škody by si přálo, abyste nasedli do Kamiqu (základní cena 422 900 Kč s motorem 1,0 TSI 70 kW/95 k), nakonec víc připomíná kombi, jenže jeho kufr má objem pouze 400 litrů (1 395 l po sklopení sedadel), zatímco konvenční Scala nabídne 467 l (1 410 l po sklopení sedadel) a cenovku ještě o 10 tisíc nižší. Nám se vlastně také líbila o něco víc a s klidným srdcem bychom vám ji doporučili.

Poohlédnu se jinde

U konkurence najdete samozřejmě celou řadu alternativ (i když ne přímého konkurenta, jak jsme už zmínili). Zkusili jsme pro vás vybrat ty nejzajímavější:

Dacia Duster

Foto: Dacia

Duster právě prošel faceliftem, vypadá tak ještě o kousek atraktivněji

Bestseller mezi SUV nezískal své renomé náhodou – je jednoduchý, odolný a laciný. A prostorný, jeho kufr má objem 478 litrů (1 478 l po sklopení sedadel). Navíc ho můžete mít i ve čtyřkolce, případně s pohonem na LPG přímo z továrny. Základní cena činí 284 900 Kč.

Nevýhoda: Ve srovnání s Fabií sednete do auta o (minimálně) generaci staršího.

Hyundai i30 kombi

Foto: Jakub Deml

Hyundai i30 kombi je lepší investicí než crossover Bayon

U korejské automobilky by byli rádi, kdybyste přesedli do crossoveru Bayon (kufr 411/1 205 l), jenže podle nás je daleko lepší investicí větší i30 kombi s gigantickým kufrem o objemu 602/1 650 litrů. Bayon sice pořídíte již za 349 900 Kč, jenže pouze s motorem 1,2i (62 kW/84 k), zatímco i30 kombi můžete mít za 364 900 Kč s výkonnějším motorem 1,5i (81 kW/110 k). A to je hodně dobrá nabídka!

Nevýhoda: Některým lidem Hyundaie „nevoní“.

Fiat Tipo kombi

Foto: Fiat

Tipo loni prošlo modernizací

Italský konkurent je další prostornou a dostupnou variantou – nabízí 550 litrů objemu kufru v základním uspořádání a 1 425 litrů po sklopení zadních sedadel. To vše za cenu od 375 400 Kč v základní verzi.

Nevýhoda: Za tyhle peníze dostanete pouze základní tříválec 1.0 Firefly o výkonu 74 kW/100 koní, který je zároveň jedinou benzinovou motorizací v nabídce. Za slabší diesel 1.3 Multijet o výkonu 70 kW/95 koní si připlatíte 50 tisíc.

A co takhle ojetinku?

Pokud nemáte potřebu pořizovat fungl nové auto, otevře se vám svět (skoro) neomezených možností. Za nějakých 350 tisíc, které byste dali za novou Fabii kombi, můžete mít skutečně široké spektrum aut, které zahrnuje i luxusní limuzíny, sportovní kupé nebo kabriolety. Ale vy chcete rozumné rodinné kombi, že?

Dobře, tak co třeba trojkovou Octavii v kombíku s TDI motorem, tzv. chalupářský sen? Případně alternativy v podobě Mondea, Insignie, Passatu, případně hybridní Auris kombi? Nebo sáhnete po starší prémiovce v podobě A6, řady 5 nebo třídy E? A co takhle SUV jako Kia Sportage, Hyundai Tucson, Honda CR-V, Toyota RAV4 nebo Subaru Forester? Možností je vážně bezpočet – inspiraci můžete načerpat z našeho článku Nejlepší ojetiny do 400 000 Kč.

Jak se ukazuje, tak Fabii kombi není nemožné nahradit. Ale pořád se nemůžeme zbavit pocitu, že si Škoda dala vlastní gól, když se rozhodla s tímhle oblíbeným modelem v budoucnu dál nepočítat… Co na to říkáte vy?

Bude vám Škoda Fabia kombi chybět?
No jasně, chtěl jsem si ji koupit
73,5 %
Ani ne, nezajímala mě
26,5 %
Celkem hlasovalo 13054 čtenářů.

Reklama