Hlavní obsah

Bezpečnostní kontrolky v autě: Co znamenají, co zvládnete vyřešit sami a kdy musíte do servisu

Foto: Škoda Auto

Odhalujeme tajemství automobilových kontrolek! Dnes se důkladně podíváme na bezpečnostní systémy

Co to na mě v tom autě svítí? A musím s tím hned do servisu? Konec takovým otázkám! V našem krátkém seriálu odhalujeme tajemství varovných kontrolek, které se nachází v běžných autech. Dnes rozkryjeme význam piktogramů poukazujících na procesy kolem bezpečnostních systémů.

Článek

Zahajující první díl našeho seriálu vám rozklíčoval významy varovných hlášení, která se motají kolem motoru a pohonného ústrojí, zatímco ten druhý cílil na automobilové osvětlení a třetí na brzdy. Dnes se však podíváme na kontrolky, co se motají kolem bezpečnosti a asistenčních systémů. Tak pojďme na to.

Upozornění: Zobrazujeme obecnou podobu kontrolek, grafika kontrolky ve vašem voze se může mírně lišit.

Kontrolka airbagu a pásu

Foto: Škoda Auto/Garáž.cz

Kontrolka airbagu a pásu

Kontrolka pásu: červená kontrolka bezpečnostního pásu indikuje, že je některý z přítomných členů posádky nepřipoután.

Kontrolka airbagu: pokud žlutá kontrolka svítí, indikuje závadu na airbagu nebo na systému proaktivní ochrany cestujících.

Pokud je čelní airbag spolujezdce vypnutý vypínačem, svítí příslušná kontrolka po zapnutí zapalování asi 4 sekundy.

Jestliže je některý z airbagů či napínačů pásů deaktivovaný diagnostickým přístrojem, po zapnutí zapalování kontrolka svítí 4 sekundy a dále bliká ještě 12 sekund.

Kontrolka ESP/ASR

Foto: Škoda Auto/Garáž.cz

Kontrolka ESP/ASR

Kontrolka ESP OFF: Symbol auta ve smyku a nápis OFF značí, že je elektronická stabilizace deaktivovaná.

Kontrolka ESP: Jestli obrázek smýkající se ho autíčka bliká, znamená to, že systém právě zasahuje/pracuje. Pokud však trvale svítí, jde o závadu stabilizačního systému, kterou byste měli neprodleně řešit se servisem.

Kontrolka tlaku v pneumatikách

Foto: Škoda Auto/Garáž.cz

Kontrolka tlaku v pneumatikách

Kontrolka tlaku v pneumatikách: Pokud symbol podhuštěné pneumatiky svítí, došlo ke změně tlaku v některé z pneumatik. Zastavte vozidlo a tlak i samotné obutí zkontrolujte.

Blikající a poté svítící kontrolka tlaku v pneumatikách může indikovat závadu na systému samotného monitorování tlaku. Pro potvrzení problému stačí zastavit vozidlo, vypnout zapalování a znovu nastartovat. Pokud vám i přes to předmětná ikona stále dělá parťáka, je porucha potvrzena.

Kontrolka systému hlídání jízdních pruhů

Foto: Škoda Auto/Garáž.cz

Kontrolka systému hlídání jízdních pruhů

Kontrolka systému hlídání jízdních pruhů (žlutá): svítí-li symbol silnice žlutě, je asistenční systém pro udržování vozu v jízdním pruhu připraven, avšak nemůže v případě potřeby zasahovat, protože chybí například vodorovné dopravní značení. Pozor, u vybraných výrobců tato blikající kontrolka naopak značí, že systém aktuálně zasahuje.

Kontrolka systému hlídání jízdních pruhů (zelená): zeleně zbarvená ikona potvrzuje připravenost systému zasáhnout, respektive u vybraných modelů opět hlásí, že technologie právě zasahuje

Kontrolka systému nouzového brzdění

Foto: Škoda Auto/Garáž.cz

Kontrolka systému nouzového brzdění

Kontrolka výstrahy bezpečné vzdálenosti: dvě autíčka a mezi nimi vykřičník, případně ikona auta v před-kolizním stavu? Svítící výstraha bezpečné vzdálenosti vás pouze upozorňuje, že je odstup mezi vaším vozidlem a vozidlem jedoucím před vámi příliš krátký.

Kontrolka systému nouzového brzdění: žlutá symbolika „třesoucího se“ auta na silnici s nápisem OFF indikuje, že je systém monitorování dění před vozidlem deaktivován. Znamená to tedy, že automobil nebude schopen samočinně brzdit v případě nouze.

Jestliže se ikonka rozsvítí bez nápisu OFF, systém nemá akorát výhled, takže postačí zkontrolovat/očistit plochu radaru. Pakliže tento úkon nepomůže, zkuste ještě vypnout zapalování a znovu nastartovat. Pokud ani přes to kontrolka nezhasne, může být porouchaný ještě některý z dalších přímo provázaných pomocných systémů (např. ESP). Řešení? Začněte diagnostikou.

Kontrolka systému slepého úhlu

Foto: Škoda Auto/Garáž.cz

Kontrolka systému slepého úhlu

Kontrolka systému sledování slepého úhlu: žlutě zbarvený piktogram auta a za ním blížícího se druhého vozu značí, že je technologie pro hlídání slepého úhlu (případně rovnou celý asistent pro změnu jízdního pruhu) neaktivní.

Jestliže se objeví piktogram, kde se druhé vozidlo blíží k tomu prvnímu horizontálně ze strany, je nedostupný asistent pro vyparkování.

Kontrolka (adaptivního) tempomatu

Foto: Škoda Auto/Garáž.cz

Kontrolka (adaptivního) tempomatu

Kontrolka adaptivního tempomatu (červená): červený indikátor rychloměru a vozidla s vykřičníkem informuje řidiče, že je funkce adaptivního tempomatu nedostupná. Pokud nepomůže restart motoru, musíte do servisu.

Kontrolka adaptivního tempomatu (bílá): bílý indikátor rychloměru a vozidla symbolizuje aktivovaný adaptivní tempomat a rozpoznaný vůz.

Kontrolka (adaptivního) tempomatu (zelená): zeleně svítící rychloměr s šipkou informuje, že je regulace rychlosti vozu (adaptivním) tempomatem v činnosti.

Kontrolka (adaptivního) tempomatu (bílá): bílé svítící rychloměr s šipkou informuje o aktivním tempomatu. Pozor, je-li přítomen ještě vykřičník, znamená to závadu předmětného systému, a tedy nutnou odbornou (servisní) pomoc.

Kontrolka omezovače rychlosti

Foto: Škoda Auto/Garáž.cz

Kontrolka omezovače rychlosti

Kontrolka omezovače rychlosti (zelená): tato ikona se vyznačuje siluetou tachometru a nápisem LIM. Pakliže svítí – omezovač pracuje, pokud bliká – došlo k překročení nastaveného limitu.

Kontrolka omezovače rychlosti (bílá): vykřičník a LIM oznamuje závadu v systému regulace rychlosti elektronickým omezovačem.

Kontrolka asistentu pro klesání ze svahu

Foto: Škoda Auto/Garáž.cz

Kontrolka asistentu pro klesání ze svahu

Kontrolka asistentu pro sjezd ze svahu: jestliže terénní autíčko s tachometrem v nízké rychlosti svítí bíle, je asistent připraven k akci. Pokud stejná ikona svítí žlutě a bliká, asistent právě zasahuje (reguluje rychlost).

Informativní bezpečnostní kontrolky

Foto: Škoda Auto/Garáž.cz

Informativní bezpečnostní kontrolky

Kontrolka teploty: modrá, žlutá, respektive červená vločka indikují, že vnější teplota klesla na 4 stupně a níže, a tak hrozí náledí na vozovce.

Kontrolka bdělosti: šálek kávy? Zastavte a dejte si minimálně 15minutovou přestávku mimo prostory automobilu. Projděte se, protáhněte se, nadýchejte se čerstvého vzduchu.

Kontrolka SOS: žlutá kontrolka systému tísňového volání značí dočasné nebo trvalé omezení funkce. S řešením závady obvykle pomůže uživatelská příručka, případně odborný servis.

Foto: Michal Jirák

Další díl přinese takový pel-mel známých i neznámých kontrolek

Čtvrtá část našeho seriálu o odhalování tajemství automobilových kontrolek je vyzrazena. Připomínáme, abyste se podívali na první, druhý, třetí díl a také si počkali na pátý, kde vysvětlíme význam i velice specifických indikátorů. Nebojte, nebude to dlouho trvat, tak zůstaňte s námi.

Reklama

Načítám