Hlavní obsah

Tajemství varovných kontrolek – Světla

Foto: Škoda Auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co to na mě v tom autě svítí? A musím s tím hned do servisu? Konec takovým otázkám! V našem krátkém seriálu odhalujeme tajemství většiny varovných kontrolek, které se nachází v běžných autech. Dnes rozkryjeme význam piktogramů poukazujících na procesy kolem osvětlení.

Článek

Zatímco první díl vám rozklíčoval významy varovných hlášení, která se motají kolem motoru a pohonného ústrojí, dnes nás čeká pátrání v hlubinách brzdového systému a automobilového osvětlení.

Upozornění: Zobrazujeme obecnou podobu kontrolek, grafika kontrolky ve vašem voze se může mírně lišit.

Kontrolka světel

Foto: Škoda Auto/Garáž.cz

Kontrolka pozičních, tlumených a dálkových světel

Kontrolka obrysových světel: dvě zelené medúzy, nebo dvě sondy letící proti sobě? Buďte v klidu, bavíme se pouze o indikátoru zapnutí obrysových světel.

Kontrolka potkávacích světel (zelená): díky této zelené kontrolce poznáte aktivní tlumené světlomety. Pokud se v obrázku nachází písmeno A, znamená to, že je asistent dálkových světel připraven k akci, a až to podmínky umožní, samočinně aktivuje dálkové světlomety.

Kontrolka dálkových světel (modrá): indikátor připomínající modrou medúzu ve skutečnosti hlásí, že máte zapnutá dálková světla, a to trvale nebo krátkodobě (světelná houkačka). Pozor, je-li v (možno i bílém) indikátoru písmeno A, pracuje autonomní systém přepínání potkávacích/dálkových světel, případně rovnou celý asistent (např. pro lampy typu Matrix).

Foto: Škoda Auto/Garáž.cz

Kontrolky mlhovek a upozornění na nutnou výměnu žárovky

Kontrolka mlhovek: žlutá zadní a zelená přední kontrolka světel do mlhy značí, že jsou předmětné lampy aktivní.

Kontrolka žárovek: žlutá žárovka s vykřičníkem vám říká, že je některý ze zdrojů světla vadný. Patrně vám nějaká žárovka praskla a moderní vozy vám dokonce prozradí, která to byla.

Kontrolka blinkrů

Foto: Škoda Auto/Garáž.cz

Kontrolka blinkrů. Uvidíte ji, jen pokud se znovu naučíte blikat

Kontrolka blinkrů (zelená): pokud bliká levá, pravá nebo obě šipky, znamená to, že jsou příslušné blinkry aktivní.

Kontrolka blinkrů (zelená s jedničkou): tato kontrolka se objevuje u vybraných vozidel s připojeným přívěsem a indikuje správnou činnost blinkrů. Pokud je vozidlo touto hlídací funkcí vybaveno, ale zmíněné kontrolní světlo nebliká, zkontrolujte žárovky na přívěsu.

Foto: Michal Jirák

Příště se podíváme na varovné kontrolky brzdového systému

Druhá část našeho edukativního seriálu, tentokrát zaměřeného osvětlení vozu, je za námi (připomínáme, že první díl byl o pohonném ústrojí). Příště se podíváme na velice podstatná varovná/informativní hlášení týkající se brzdového systému.

Reklama

Související témata:
Načítám