Hlavní obsah

Netradiční jména aut a jejich významy

Foto: Suzuki

Auta se mohou jmenovat různě – uniformě, okázale, sportovně nebo legračně. Modely pro Evropu jistě znáte, ale co jiné, cizokrajné motoristické hříčky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čas od času natrefíte na nějaké zajímavé pojmenování toho či onoho evropského vozu. Když potom zapátráte po významu, kolikrát zjistíte, že jméno vyjadřuje charakter auta. Ovšem jak to je mimo Evropu? Dají se tam najít podobné názvy, které po překladu do češtiny vyjdou kolikrát i úsměvně? Prošli jsme weby automobilek a našli deset zajímavých hříček.

Článek

Na otázku, co znamená Kodiaq a proč se tak úspěšné mladoboleslavské SUV jmenuje, dostanete správnou odpověď snad i od motoristického laika. Jenže co modely, které se v Evropě prakticky nenabízí? Věděli jste, že zajímavá jména dávají svým modelům automobilky Suzuki, Volkswagen nebo třeba Kia? Vybrali jsme deset takových hříček a přikládáme jejich významy.

Suzuki S-Presso

Espresso (kávu) byste měli hledat spíše v Itálii, nicméně pokud zabrousíte například na jih Afriky, najdete tam příznačně pojmenovaného prcka od Suzuki. S-Presso se zde v základu nabízí s litrovým tříválcem o výkonu 69 koní a síle 90 Nm. Řazení zajišťuje pětirychlostní manuál a základní cenovka po přepočtu z jihoafrických randů činí necelých 190 tisíc korun.

Foto: Suzuki

Suzuki S-Presso není tak úplně malá italská káva, nýbrž japonský prcek

Toyota Aqua

Ti z vás, kteří vládnou alespoň základní latinou, nebudou mít s identifikací vozu problém. Aqua znamená voda, nicméně vozidlo koupíte také jako Prius C. Na světě se model nabízí v mnoha provedeních, včetně TRD nebo GR. Hlavní roli u Toyoty Aqua však hraje hybridní pohon, proto má zvolený název pravděpodobně vyjadřovat určitou „čistotu“.

Foto: Toyota

Toyota Aqua sází hlavně na hezký vzhled a hybridní pohon

Kia Mohave

Mohave nebo Mojave jsou původní obyvatelé Ameriky pocházející od řeky Colorado v Mohavské poušti. Mimo dalších významů přímo souvisejících s USA se také bavíme o robustním, odolném a neméně luxusním SUV značky Kia. To se v Jižní Koreji nabízí s třílitrovým šestiválcovým dieselem (260 koní) a pohonem 4x4. Nutno dodat, že auto disponuje rámovým základem, nikoli obvyklou samonosnou karoserií.

Foto: Kia

Kia Mohave působí jako robustní a schopné SUV, navíc nese jméno zručných původních obyvatel Ameriky

Ford Territory S

V překladu se tento Ford jmenuje „Území“, „Teritorium“. Poměrně mladý atraktivní model chce v Číně zaujmout masy, a tím rozšířit své působení v jedné z nejlidnatějších zemí světa. K tomu mu má dopomoci benzinová patnáctistovka naladěná na výkon 145 koní, spřažená s automatem, manuálem, případně vylepšená 48voltovou mild-hybridní technologií. A pokud fandíte alternativní mobilitě, tak se pro čínský trh nabízí i čistě elektrická varianta s dojezdem až 435 kilometrů na jedno nabití.

Foto: Ford

Ford Territory chce obsadit území a silnice v Číně. Sází hlavně na design a technologie

Honda Odyssey

Tohle severoamerické MPV od japonské Hondy se může pochlubit 3,5litrovým zážehovým šestiválcem o výkonu 284 koní. Jako každý správný rodinný vůz nabídne mnoho odkládacích prostor, vychytávek a možností zábavního systému. Říkáte si, že jde o ideální auto na dlouhé cestování? Ano, proto jeho název v překladu znamená „odysea“. Výraz značí dlouhou různorodou cestu a svůj původ má ve stejnojmenném Homérově (antický básník, pěvec) eposu.

Foto: Honda

S Hondou Odyssey můžete v klidu vyrazit do dálek a zažít tu pravou odyseu

Volkswagen Voyage

Jestliže někomu řeknete francouzsky Bon Voyage, přejete mu šťastnou cestu. A o každodenním cestování je právě konvenční brazilský sedan Volkswagen Voyage. Auto se nabízí s litrovým tříválcem a pětirychlostním manuálem, případně s atmosférickou šestnáctistovkou vybavenou šestirychlostním automatem. V základu vyjde vůz na tamním trhu na necelých 265 tisíc korun.

Foto: Volkswagen

Doslovný překlad celého názvu je Lidové vozidlo Cesta, což nedává smysl. Ale pojmenování Lidové cestovní vozidlo už k charakteru vozu zapadá

Hyundai Creta

Pokud si po přečtení názvu vozu vybavíte řecký ostrov Kréta, musíme vás upozornit, že správný anglický výraz je Crete. Tak či onak se pojmenování podobá kompaktnímu SUV značky Hyundai, které se nedávno představilo už ve své druhé generace. Například v Indii ho koupíte rovnou se třemi motory – 115koňovým dieselem (1.5), 115koňovým benzinem (1.5) nebo se 140koňovým turbobenzinem (1.4).

Foto: Hyundai

Hyundai Creta se světu nedávno představil už ve své druhé generaci

Mazda Scrum Wagon

Pokud vás výraz scrum děsí, nemusí, znamená totiž v překladu z angličtiny skrumáž. Předmětný pojem vyjadřuje shluk, tlačenici a ve stejném duchu je dělaná i tato kompaktní Mazda – narvat vše do co nejmenšího prostoru. Utilitární vozítko spadá to takzvaných „kei-car“, takže má předepsané rozměry a přeplňovaný motor o objemu 0,66 litru. Nabízí se výhradně s automatem a volitelně i s pohonem 4x4.

Foto: Mazda

Malá Mazda se řídí jednoduchým heslem: dostat všechno do co nejmenšího prostoru

Nissan Dayz

DayZ je mimo jiné známá videohra od našich tuzemských vývojářů, ale pokud si místo písmene Z dosadíte S, dostanete anglický výraz pro dny. Pro každodenní využití se nabízí také příznačně pojmenovaný miniaturní Nissan. Barevně jde o velmi variabilní vozidlo, nabízející se s pohonem dvou nebo čtyř kol. Milovníci luxusu si mohou dopřát prémiovou verzi Bolero, která potěší exkluzivním provedením i výbavou.

Foto: Nissan

Nissan Dayz Bolero je luxusní provedení standardního Dayzu

Subaru Stella

Toto ženské křestní jméno má kořeny v latině a znamená hvězda. Stejně pojmenovala automobilka Subaru i svůj v Japonsku prodávaný „kei-car“. Opět se díváte na maličké MPV s motorem o objemu 0,66 litru (52 koní), které spotřebuje asi pět litrů benzinu a sto a prodává se také s pohonem všech čtyř kol. Subaru vám však na přání dodá i atraktivnější derivát pojmenovaný Stella Custom.

Foto: Subaru

Subaru Stella se nabízí také ve vymazlené variantně Custom

Jaký vůz vás zaujal? Nám se nejvíce líbí „káva“ od Suzuki. Znáte ještě další cizokrajná auta, která mají významem nebo v překladu zajímavá jména? Budeme rádi, když se s námi o své poznatky a názory podělíte v komentářích pod článkem.

Reklama

Načítám