Hlavní obsah

Světovým autem roku 2020 je Kia Telluride, porazila i Mazdu

Foto: Kia

Kia Telluride si odnáší ocenění Světové auto roku. Gratulujeme do Jižní Koreje!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máme za sebou vyhlášení výsledků ankety Světové auto roku 2020. Vítězem se stala překvapivě Kia Telluride, která porazila Mazdu CX-30 i Mazdu 3 – odhadované potenciální vítěze. Pro jihokorejskou automobilku to však není jediný úspěch, jelikož si odnesla ještě jedno menší prvenství.

Článek

Vyrábí se v USA ve West Pointu v Georgii, pod kapotou má 3,8litrový benzinový šestiválec s výkonem necelých 300 koní, osmirychlostní automat a stojí v přepočtu necelých 800 tisíc korun. U nás však tohle SUV bohužel nekoupíte.

Kia Telluride se stala Světovým autem letošního roku, přičemž o tomto titulu rozhodla mezinárodní porota složená z 86 předních automobilových novinářů z 24 zemí světa. SUV jihokorejské automobilky dokonce porazilo Mazdu 3 a Mazdu CX-30 – největší adepty na vítězství.

Foto: Kia

Atraktivní SUV se vyrábí v severoamerické Georgii

V kategorii výkonných aut se letos umístilo na špici elektrické Porsche Taycan, které porazilo své sourozence Porsche 911 a 718 Boxster Spyder/Cayman GT. Bzučicí cestovní sporťák získal ještě jednu výhru, a to titul Světové luxusní auto roku, kde porazil (znovu) model 911 a Mercedes-Benz EQC.

Foto: Porsche

Porsche Taycan zvítězilo mezi výkonnými vozy

Druhý úspěch putuje do Jižní Koreje za Světové městské auto, kterým byla titulovaná elektrická Kia Soul EV. Nechala za sebou stylový MINI Cooper SE nebo Volkswagen T-Cross. Aby to nebylo Mazdě líto, jejich „trojka“ vyhrála v kategorii o nejlepší design roku.

Foto: Kia

Kia Soul EV triumfovala jako Auto roku 2020 do města

Kia Telluride se tedy zapisuje do linie vítězů celosvětové ankety a navazuje na loňský úspěch Jaguaru I-Pace, předloňské vítězství Volva XC60, triumf Jaguaru F-Pace z roku 2017 nebo na oslavy Mazdy, která stejný titul získala v roce 2016 za model MX-5.

Foto: Jaguar

Elektromobil Jaguar I-Pace zvítězil vloni

Nutno dodat, že titul Evropského auta roku 2020 získal letos Peugeot 208. V Česku zase zvítězilo BMW řady 3. Podle vás, čtenářů Garáže, se Autem roku 2020 stala Škoda Kamiq, stíhaná Mazdou CX-30 a sportovním Hyundaiem i30 Fastback N.

Foto: Jakub Deml

V Česku se stalo Autem roku 2020 BMW řady 3

A co vy? Myslíte si, že Kia Telluride získala titul oprávněně, nebo byste na jejím místě viděli jiný automobil? Napište nám o tom do komentářů a hlasujte v naší anketě!

Reklama

Načítám