Hlavní obsah

Oprava desetiválcového péráku a smrt obdivovaného „objevitele“ driftování – Týden v Garáži

Foto: Nissan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začíná jaro, a přestože o nastávajícím víkendu jistě vyrazíte ven za slibovaným krásným a teplým počasím, věříme, že si u kávy najdete chvilku na to nejzajímavější ze světa aut a motorek z uplynulého týdne. Již tradičně jsme pro vás připravili shrnutí, v němž rychle najdete to zásadní.

Článek

Je driftování pouze pokročilou řidičskou dovedností a návykovou zábavou, nebo plnohodnotná závodní disciplína? V moderním motosportu má efektivní jízda řízeným smykem obrovskou základnu fanoušků a přitahuje zájem velkých sponzorů, přičemž zvládání klouzající zádě patří k závodění už od nepaměti. Svědčí i tom i autentické záběry z meziválečné éry motorsportu, kdy legendární jezdci jako Tazio Nuvolari při šampionátech doslova krotili tehdejší nadupaná čtyřkolová monstra.

I v poválečných letech byly smyky spíše nežádoucí, ale začátkem 70. let se jízdní styl závodníků změnil. Japonec Kunimitsu Takahashi v původním Nissanu Skyline GT-R totiž zjistil, že když do zatáček bude vjíždět vyšší rychlostí a pod plynem se klouzat směrem k výjezdu, získá náskok nad soupeři. A tak nevědomky „objevil“ driftování a získal pozornost konkurentů i diváků. Životní příběh v Japonsku obdivovaného, ale v Česku neznámého jezdce je zajímavý i proto, že uměl vítězit v autech i na motorkách. Svět bohužel opustil 16. března 2022 ve věku 82 let a my jsme mu vzdali hold.

Foto: Miroslav Sanytrák

Jak jezdí desetiválcová Bistella 500 Marka Foltise? I to se dozvíte v našem vyprávění

U motoristické historie se v našem tradičním týdenním shrnutí ještě zdržíme, protože v uplynulých dnech jsme vám představili také ohromující motocykl Bistella 500 od motocyklového nadšence a mladého inženýra Marka Foltise. Fanouškům jedné stopy i technickým nadšencům by neměl uniknout hlavně kvůli svému neuvěřitelnému hvězdicovému desetiválci v rámu populární Jawy pérák. Hned v následujícím článku jsme vám však museli povyprávět také o tom, jak se unikátní motor zadřel.

Pro čtenáře pravidelných redakčních testů jsme pak připravili detailní seznámení s druhou nejrychlejší Toyotou současnosti, kterou bezplatně zaparkujete po Praze – plug-in hybridní varianta populárního SUV RAV4 umí překvapit nejen svými schopnostmi, ale bohužel i cenou. Martin Jánský zase v nejnovějším testu vsadil na tradičnější auto a zjistil, že BMW M540i xDrive Touring je důkazem, že automobilka pořád exceluje v tom, co ji proslavilo.

Foto: Lukáš Volšický

Je to překvapivé, ale SUV RAV4 Plug-in Hybrid je druhou nejrychlejší Toyotou současnosti

Ani s povedenými novými auty jsme však nezapomněli na ojetiny. Z autobazaru jsme si vypůjčili a otestovali v Česku oblíbený kompaktní Hyundai iX20, praktické auto pro mladé rodiny, důchodce i „neřidiče“, a poradili vám, co od něj při nákupu můžete očekávat. Pokud naopak své aktuální auto budete prodávat, podívejte se na náš přehled věcí, kterými zájemce o ojetinu spíše odradíte nebo kvůli kterým budete muset snížit cenu. Všem z vás navíc přinášíme praktické rady, jak snížit spotřebu vašeho auta.

Reklama

Související témata:
Načítám