Hlavní obsah

Levné, kompaktní a plnotučné. Dacia Dokker Yevana je obytné auto pro každou kapsu

Foto: Yevana

I auto, které se dá koupit pod dvě stě tisíc a na délku má jen něco málo přes čtyři metry, může nabídnout spoustu prostoru pro spaní i kempování

Můžete doma brečet nad tím, že nemáte peníze na velký a luxusní obytný automobil, nebo si můžete koupit tenhle malý a vydařený bydlí, cestovat s ním, kam se vám zamane, a nakonec ho prodáte jen s malou ztrátou, ale se spoustou zážitků. Posloužit ale může také jako inspirace, samozřejmě!

Článek

S trochou štěstí koupíte opravdu pěknou Dacii Dokker pod dvě stě tisíc, jen na serveru Sauto.cz jich naleznete okolo sedmdesáti. Jde o nenáročné a překvapivě bytelné auto, na výběr jsou verze s benzinovým i naftovým motorem, najdete i továrně udělané modely s LPG. Většina jejich uživatelů si kromě poměru cena a výkon pochvaluje i velikost, čehož využívá i španělská společnost Yevana, která na relativně malém půdorysu postavila obytné auto, kterému nic důležitého nechybí.

Za necelých deset tisíc eur (9 750 přesně = 240 tisíc Kč) dostanete integrovaný modul z hliníkové konstrukce, který má stěny z 1,5 centimetru silné topolové překližky a už v základním provedení nabízí všechny nutné věci ke kempování. Samozřejmě s výjimkou záchodu a sprchového koutu – Dokker má kufr o objemu necelých 800 litrů, a i když u Yevany kouzlili, tak všechno má své hranice.

Každopádně v ceně je skládací dvoulůžko o rozměru 1,95 × 1,1 m na rámu z březového dřeva, takže dvě osoby by se měly pohodlně vyspat. Nechybí stropní ventilátor a LED osvětlení, zastínění je řešeno PVC foliemi s magnety. Dostatek elektřiny pro svícení i USB zásuvky zajišťuje baterie AGM s kapacitou 100Ah a s 30A DC-DC konvertorem. Na střeše je solární panel o výkonu 110W, který kopíruje tvar střechy. Za příplatek můžete mít i měnič na 230 V.

Výrobce samozřejmě využívá boční i zadní dveře. Vzadu najdete kompaktní kompresorovou lednici, nerezový dřez s výklopnou baterií a úložné prostory. S vodou musíte opatrně, přece jen je nádrž jen o objemu 32 litrů, ale dobrou zprávou je, že vůz disponuje i venkovní sprchou.

Z pravého boku se dostanete ke kuchyňce s plynovým vařičem, stolkem a potřebným kuchyňským vybavením, z pravé strany je přístup k dvěma dalším sedačkám. Kabina působí útulným dojmem a i kvalita provedení je na velmi vysoké úrovni.

V příplatkové výbavě pak najdete věci jako plynové topení s termostatem a digitálními hodinami, markýzu, tempomat, termoizolační okna nebo třeba parkovací senzory. Pro auto s délkou 4,3 metru vypadá posledně zmíněná položka jako zbytečná, ale může pomoci, když nemáte dozadu perfektní výhled.

Yevana nabízí, že si buď můžete přistavit svoje vlastní auto a ona vám do něj vestavbu udělá, nebo se postará i o hledání vhodného vozu. Pokud budete mít zájem a vyšší rozpočet, nabízí i možnost úpravy pro jízdy v lehčím terénu, kdy auto dostane vyšší pružiny, ochranu podvozku a terénní pneumatiky. I tohle ale s trochou šikovnosti vyřešíte v domácích podmínkách.

Reklama

Načítám