Hlavní obsah

Britští policisté milují škodovky. Takhle by mohla vypadat Fabie pro tamní dlouhou ruku zákona

Foto: Škoda Auto UK

Škodovky v policejních barvách jsou velmi časté nejenom v Česku, ale rovněž ve Velké Británii. Například model Fabia se zde s majáky a dalším vybavením objevuje již od její první generace. V případě čtvrté evoluce připravil importér Škody pro tamní složky designový návrh, jak by vůz mohl vypadat.

Článek

V Česku je drtivá většina policejních aut od tuzemské Škody Auto – na silnicích tak můžete vidět označené Scaly, Octavie nebo Kodiaqy, případně označené i neoznačené Superby, které patrolují zejména na dálnicích. Jde o stovky automobilů.

V dříve vypsaných tendrech uspěl také Hyundai, který dodával modely Tucson nebo elektrický Ioniq. Velice sporadicky se v barvách policie objevují také vozy od BMW. Ale Škoda je pro českou policii jednoznačně dominantním dodavatelem.

Škodovky si oblíbily i sbory napříč Evropou, třeba v Rakousku, Francii, Itálii, Řecku nebo Španělsku. Velice populární jsou policejní škodovky ve Velké Británii, kde jezdí modely Scala, Kodiaq, Octavia vRS nebo elektrický Enyaq.

Letos by k nim mohla přibýt i čtvrtá generace Fabie. Britské zastoupení automobilky už má připravený návrh, jak by nejmenší model mohl vypadat v policejních barvách. Jde o klasické bílé provedení s modrými a žlutými reflexními prvky, na střeše nesmí chybět maják. Dva páry modrých světel najdete i v masce chladiče a vedle mlhových světel.

Foto: Škoda Auto

Policejní Škoda Scala také slouží ve Velké Británii

O pohon by se mohl starat nejvýkonnější motor, který poslední generace Fabie může mít – čtyřválcová patnáctistovka o výkonu 150 koní, přenášených na přední kola prostřednictvím dvouspojkové automatické převodovky DSG.

O případném nasazení Fabií do ostrého provozu ve Velké Británii zatím nic konkrétního řečeno nebylo, s ohledem na oblíbenost škodovek u tamní policie bychom se tomu ale moc nedivili.

Reklama

Načítám