Hlavní obsah

Čipová krize: Podle Volkswagenu se situace vrátí do normálu až za dva roky

Foto: Volkswagen

Nedostatek čipů ochromil výrobu automobilů. V některých případech byli výrobci nuceni již skoro hotové vozy odstavit a čekat na dodávku posledních dílů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace už se sice nepatrně zlepšila, ale nedostatek polovodičů pro výrobu nových aut stále trvá. Čipy jsou pořád velmi horké zboží, každý kontejner se vyvažuje zlatem a tato situace dost možná ještě nějaký ten pátek potrvá. Konkrétně podle finančního oddělení koncernu VW Group klidně až do roku 2024…

Článek

„Strukturální nedostatek polovodičů na trhu se pravděpodobně nevyřeší dříve než v roce 2024,“ nechal se slyšet Arno Antlitz, finanční ředitel Volkswagen Group. Po (doufejme již definitivním) skončení koronavirové krize se očekávalo, že se dodávky čipů opět rozjedou, jenže chyba lávky – problém stále trvá.

Kdy se situace uklidní? Nejdříve v roce 2023. To ale bude jen začátek

Foto: Škoda Auto

Tak malá a vlastně i jednoduchá součástka, kvůli které se natropí tolik povyku

Nedostatek polovodičových součástek zasáhl všechny automobilové výrobce na celém světě. Konkrétně německý koncern byl v poslední době nucen pozastavit výrobu hned v  několika továrnách, včetně té hlavní ve Wolfsburgu, kde sídlí automobilka Volkswagen. Krize ale dopadla i na výrobní místa orientovaná na výrobu elektromobilů ve Cvikově nebo Drážďanech.

Potíž je v tom, že na počátku koronavirové krize se poptávka po čipech značně snížila. Jenže po opětovném nastartování výroby se zájem o ně naopak skokově zvýšil, a tak dodavatelé z převážně asijských zemí nestíhají výrobu. Nezapomínejme totiž, že polovodiče nejsou potřeba jen pro výrobu automobilů – v dnešní době už je najdeme téměř všude, kde je elektronika, tedy od počítačů a mobilů až po obyčejné LED žárovky.

Problém je také ten, že starší auta například z 90. let potřebovala většinou jednu řídicí jednotku, tedy tu v motoru. Moderní auta jich potřebují hned několik a s každou novou technickou vymožeností jejich počet přibývá – ať už jde o dotykové ovládání infotainmentu nebo třeba zapouštění klik dveří.

Foto: VW Group

Téměř všichni výrobci museli buďto zastavit výrobu, nebo ji výrazně utlumit. „Z nejhoršího venku budeme někdy ve třetím, možná čtvrtém kvartálu letošního roku, výraznější zlepšení by se mělo dostavit začátkem roku 2023,“ zní prognóza finančního ředitele VW Group

To vše jen přilévá olej do ohně. Další momentální nevýhodou je takzvaná centralizace – drtivá většina čipů se vyrábí v zemích Dálného východu, na kterých se koronavirus podepsal patrně nejvíce, nehledě na přírodní katastrofy a požáry.

Automobilový průmysl se z těchto patálií pochopitelně postupně vzpamatovává, kompletní náprava však logicky bude mít určitou setrvačnost. „Ještě teď, v roce 2022, se potýkáme s kritickým nedostatkem polovodičů,“ pokračuje Antlitz. „Z nejhoršího budeme venku někdy ve třetím, možná čtvrtém kvartálu letošního roku, výraznější zlepšení by se mělo dostavit začátkem roku 2023.“

Volkswagen jako značka, potažmo VW Group jako koncern, pochopitelně není jedinou firmou, kterou nedostatek čipů zasáhl – týká se to prakticky všech, včetně automobilky BMW. „Nedostatek čipů momentálně přinejlepším stagnuje,“ nechal se slyšet výkonný ředitel BMW Group Oliver Zipse.

„Já osobně odhaduji zásadní zlepšení nejpozději v příštím roce, to však neznamená, že i v roce 2023 bude poptávka po čipech naplněna,“ uzavřel Zipse.

Jak se to dá řešit?

Foto: bosch-presse.de

Jedno z řešení by mohla přinést firma Bosch, která investovala ohromné prostředky do vývoje čipů – bude však trvat, než jich vyrobí dostatek pro všechny evropské automobilky, které byly až doteď závislé na asijském regionu

„Sestavili jsme krizový štáb a v některých případech jsme museli buďto zásadně omezit výrobu, nebo ji přesunout do jiných závodů v rámci našich stávajících dodavatelů,“ přiznává Antlitz z VW Group. „Nicméně přesunutí výroby jinam náš problém zcela neřeší, nebo alespoň ne v dlouhodobém horizontu.“ Antlitz také přiznává, že situaci nepomáhá ruská invaze na Ukrajinu, čímž poukazuje na další komplikace v podobě narušení dodávky kabelů, což zasáhlo například tuzemskou Škodu Auto.

Foto: Mercedes-AMG

Čipy dnes řídí relativně triviálních funkce jako například dotykové displeje infotainmentu, rozsvícení světel nebo stahování oken. Kromě toho však ovládají také jízdní asistenty zvyšující aktivní bezpečnost

Automobilky si za problém ale z části mohou samy – centralizace výroby v asijských zemích je pochopitelně výhodná ekonomicky, automobilový průmysl se však na tomto regionu automaticky stává závislým. Což se evropským výrobcům šeredně vymstilo.

Dalším problémem je, že tradiční automobilky využívají hodně jednoduchých čipů. Z těch ovšem jejich výrobci nemají příliš vysokou marži, takže si jim nyní nechce navyšovat výrobu. Mnohem lukrativnější je výroba komplexnějších, složitějších, modernějších a dražších čipů, které slouží například v chytrých telefonech.

Na druhou stranu však dodavatelé nemají existenční potřebu navyšovat kapacity těchto konkrétních výrobků, neboť marže z jejich prodeje nejsou nikterak zásadní – daleko lukrativnější je pro ně výroba složitějších (a modernějších) čipů, jako například do současných chytrých telefonů.

Řešení tedy může představovat i náhrada současných čipů za modernější a výkonnější, které zvládnou mimo jiné více operací najednou. Ty však budou dražší. Evropě by mohl pomoci technologický gigant Bosch, který přislíbil lokální podporu výroby čipů a do projektu investoval již stamiliony.

Reklama

Načítám