Hlavní obsah

Jsou ameriky vhodné i pro běžné spotřebitele?

Foto: Tomáš Kopečný

Vybíráte nové auto? A měli byste se zastavit také v autosalonu, kde prodávají ameriky?

Když se v motoristickém slangu řekne amerika, typický Středoevropan si vybaví nějaký burácející koráb s osmiválcem pod kapotou. Jenže je tohle pravá tvář plnokrevných automobilů z USA? A jsou předmětné vozy vhodné skutečně jen pro fajnšmekry? Rozhovor s předním českým dovozcem těchto mašin prozradí více.

Článek

Ameriky nejsou jen vipery, mustangy, chargery nebo corvetty. Na našem trhu najdete spoustu dalších a neméně zajímavých modelů. Jenže jde skutečně o vhodné dopravní prostředky pro běžné konzumenty, nebo vozy pocházející ze země hamburgerů a Coca-Coly ocení spíše zapálení fanoušci?

Foto: TUCAR Plus

Lidé se chtějí v záplavě běžných evropských modelů odlišit, říká Ivo Šebesta

O tom a dalších záludnostech jsme si popovídali s Ivem Šebestou, ředitelem společnosti Tucar Plus, která se zabývá prodejem i dovozem severoamerických automobilů na území Česka.

Jsou americké vozy vhodné i pro běžné motoristy? Tedy umí poskytnout stejné komplexní technické zázemí, komfort a výbavu jako třeba škodovky?

Vozy amerických prémiových značek poskytují všeobecně jednu z nejvyšších úrovní komfortu na světě, a právě tato charakteristika je mimo jiné proslavila také na ostatních kontinentech, včetně Evropy. Je to především kvůli velkoobjemovým zážehovým motorům, prostoru a vyššímu počtu míst k sezení.

Foto: Dodge

Typickým příkladem takového vozu je Dodge Durango (uprostřed), sedmimístné SUV vybavené motorem V8

Proč by se měl běžný člověk, který si vybírá nové auto, zaměřit také na americké modely?

Velice často narážíme na otázku jakési personifikace. Lidé se chtějí v záplavě běžných evropských modelů odlišit, což ameriky nabízí, tedy jde spíše o životní styl. Další sorta zájemců pak potřebuje šikovného pracanta s vysokou tažnou silou a slušným poměrem cena/užitná hodnota.

Jak je to zde se schválením a emisemi? Jsou auta nějak upravovaná, výjimky zapsané v technickém průkazu?

Vozy prodávané v zavedených showroomech samozřejmě plní všechny aktuální předpisy i normy platné na území států Evropské unie. Seriózní prodejci mají potřebné certifikáty a případné výjimky zapsané v českém technickém průkazu každého vozidla.

Foto: Jakub Deml

Solidní prodejci amerik mají zařízené všechny certifikáty i výjimky

A co servisy? Takový renault mi opraví v každém větším městě, nicméně mají zde americké značky dostatek autorizovaných středisek?

Vše je odvislé od daného distribučního kanálu pro tyto vozy. Například my v Tucaru spolupracujeme primárně s firmou KWA, která nám zajišťuje dodávku zboží. Naše republiková základna pak čítá celkem pět outletů, schopných poskytnout také adekvátní servis. Tedy stručně řečeno, každý importér má svoji síť servisů řešenou individuálně.

Foto: TUCAR Plus

Stručně řečeno, každý importér má svou servisní síť řešenou individuálně

Platí na auta také tovární záruka? Tedy můžu si například od vás koupit pick-up F-150 a pak s ním jezdit do běžného autorizovaného servisu Ford?

Obecně platí, že tovární garance je řešena dle regulí dané automobilky, nicméně na individuální dovozy se většinou nevztahuje. Opět hraje důležitou roli distribuční kanál, samotný importér a jeho obchodní podmínky. Víme, že vybraná vozidla koncernu General Motors lze servisovat u všech smluvních partnerů značky, na druhou stranu zmíněný pick-up F-150 není v Česku oficiálně nabízen, a tudíž nelze díky jednotlivému dovozu uplatňovat záruku v klasické autorizované síti Fordu.

Foto: Ford

Model F-150 patří mezi populární ameriky. V běžném dealerství Fordu na něj však zpravidla nenatrefíte

Jaké modely mezi osobními a užitkovými vozy z USA v Česku nejvíce frčí?

U nás jsou to aktuálně pick-upy značky RAM, sportovní modely Chevrolet Camaro, SUV Dodge Durango nebo muscle auta Dodge Challenger. Do popředí se pomalu dostává rovněž nová Corvette C8 s motorem uprostřed.

Americké vozy jako jedny z mála nabízí benzinové motory V8, jsou tedy hojně rozšířené konverze na LPG?

Budeme-li mluvit v číslech, tak přibližně 40 % našich zákazníků volí už při koupi auta dodatečnou instalaci zařízení pro pohon na LPG. V případě ryze pracovních vozů ve firmách se tento podíl blíží až k 90 %. U ostatních tuzemských dovozců tomu pravděpodobně nebude jinak.

Foto: Tomáš Kopečný

Firemní vozy s pohonem na LPG a jiná vybraná alternativní paliva jsou osvobozeny od platby silniční daně

Poptává někdo diesely?

U nás jde zpravidla o jednotky procent. Troufnu si říci, že tomu tak bude u většiny prodejců amerických vozů v Česku.

Foto: United Cars

Toužíte po americe s naftovým motorem? Mrkněte například na RAM 1500 nebo Cadillac XT4

Odráží se móda SUV rovněž ve vašem segmentu? Je zájem o sportovně-užitkové ameriky?

Ano. Americké značky patří k průkopníkům aktuálně dominující SUV módy. Zejména tedy sportovně-užitkové vozy a pick-upy jsou na domácím trhu považovány za komfortní a bezpečné při jízdě na všech typech komunikací i mimo ně.

Jsou hlavní dovozci schopni importovat z USA cokoli, nebo se sem vozí jen určitá skupinka modelů?

Pro Evropu je vybrána a následně homologována jen omezená sorta automobilů. Na našem trhu však působí i prodejci, kteří se snaží Evropu obohatit o modely určené jen pro USA. To je příklad amerických verzí vozů japonských i korejských značek.

Foto: David Čáp

Takovou Kiu Telluride u nás běžně nekoupíte, musíte jít za prodejci, kteří se specializují také na dovoz amerických specifikací různých značek

Jsou všeobecně nějaké konstrukční rozdíly mezi auty vyrobenými pro USA a Evropu?

Dnes už jsou vozy pro oba trhy konstrukčně v podstatě srovnatelné a případné drobné rozdíly byste hledali jen velmi těžko.

V převaze kupujících budou zřejmě muži, ale když se pro vůz z USA rozhodne nějaká žena, po čem nejčastěji sáhne?

Matka od rodiny preferující bezpečnost, praktičnost a prostornost volí většinou Dodge Durango. Naproti tomu k nám přicházejí také ženy, kterým jejich aktuální život umožňuje ukázat prstem na dechberoucí sportovní osmiválcové Camaro.

Foto: GM

Chevrolet Camaro? Nejedna žena si jej pořídila…

Viděl byste smysl amerických vozů i u české policie?

Americké vozy mohou být zvláštním bezpečnostním složkám pro své vlastnosti velmi užitečné, proto dává smysl je s tímto zaměřením využívat stejně jako u policie ve Spojených státech. Je ale také potřeba říci, že se bavíme o upravených speciálech, například vybavených neprůstřelnými částmi.

Evropská unie tlačí víc a víc na emise, budou se do Česka vozit rovněž americké elektromobily nebo hybridy?

Například RAM 1500 už je osazen hybridním systémem eTorque, přinášejícím snížení emisí i spotřebu paliva. O dovozech elektromobilů pak rozhodne případný zvýšený zájem zákazníků.

Foto: Chevrolet

Elektromobil Chevrolet Bolt v Česku? Pokud bude zájem zákazníků, tak prý proč ne

Mají ameriky potenciál i do budoucna, až přijde další euronorma? Budou tyto vozy schopny ji splnit?

Jsme přesvědčeni, že americké vozy budou držet podobné trendy v emisních normách jako ty evropské. Vždyť například ekologická kritéria v Kalifornii patří k těm nejpřísnějším na světě.

Americké stroje v Česku

Z rozhovoru se Šebestou tedy vyplývá, že americké vozy osloví především individualisty nebo lidi toužící po určité výjimečnosti, respektive hledající větší pracovní nástroje. Kvůli zárukám, homologacím a poprodejním službám je spíše doporučené volit zavedené dovozce s vícero filiálkami, abyste v případě problémů nebyli odkázáni jen na jedinou pobočku.

Vybraní prodejci amerik/vozů amerických specifikacíZnačky
Tucar PlusDodge, RAM, Chevrolet, Cadillac
Auto OutletDodge, RAM, SRT, Jeep, Chrysler, Ford, Lincoln, Chevrolet, GMC
Simix MotorsNissan, Audi, Jeep, Jaguar, GMC, Dodge, Bentley a další
DenkerRAM, Chevrolet, Dodge, Jeep, Chrysler, Ford, Cadillac, Lincoln, Honda, Toyota, Fiat, Tesla, Acura
ImpextaRAM, Chevrolet, Dodge, Jeep, Chrysler, Ford, Cadillac, Lincoln, Honda, Toyota, Fiat, Infiniti, Acura a další
UnitestaRoush, RAM, GMC, Chevrolet, Ford, Lincoln, Dodge
United CarsCadillac, Chevrolet, Dodge, RAM
Auto Kora topShelby
Foto: Jakub Deml

Klidná síla

O kvalitu prý rovněž nemusíme mít strach, stejně jako o udržitelnost nebo atraktivitu pro ženské pokolení. V neposlední řadě hraje důležitou roli příznivější cenová dostupnost, motory V8 a určitý druh specifické zábavy, kterou nabídnou snad jen čistokrevné burácející ameriky. Jen každá radost vyžaduje oběti a v případě plnotučných modelů se bavíme o vyšší spotřebě paliva nebo větších rozměrech, což vás potrápí nejen u pumpy, ale také při parkování, například v podzemních garážích.

Reklama

Načítám